ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυστυχώς, ζούμε σε μία χώρα που δεν επιτρέπει αισιοδοξία

17:10 - 22 Ιουν 2007 | Από θέσεως...
Εδώ φλεγόμαστε πραγματικά, αλλά πολιτικά, «τζιζ» κάνει στις Βρυξέλλες, όπου για άλλη μία φορά δοκιμάζεται το μέλλον της Ευρώπης. Η Βρετανία του Μπλερ και η Πολωνία των απερίγραπτων αδελφών Κατζίνσκι, αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να περπατά σε αναμμένα κάρβουνα σαν αναστενάρισσα. Και αν μεν αποδειχθεί ότι είναι αναστενάρισσα δεν θα βγει με καμένες τις πατούσες και θα μπορεί να περπατήσει στη συνέχεια, αλλά αν τσουρουφλιστεί, θα χρειαστεί πάλι μία μεγάλη περίοδο θεραπείας και αβεβαιότητας. Προς το παρόν πάντως, οι διαβουλεύσεις της γερμανικής προεδρίας με τους βρετανοπολωνούς είναι συνεχείς, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρξει συμβιβασμός. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πορεύεται με συμβιβασμούς.

Για να ξαναγυρίσουμε στη δική μας ζέστη λοιπόν και στο εξαντλητικό «σημειωτόν» στο οποίο έχουμε αυτοκαταδικαστεί, το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς το παρελθόν. Δεν φτάνει δηλαδή ότι κάνουμε «σημειωτόν» , αντί «βάδην», αλλά δεν βλέπουμε καν μπροστά. «Σημειωτόν» με το βλέμμα προς τα πίσω, που είναι συνταγή καταστροφής και ας υποστηρίζουν μερικοί ότι κάνουμε πρόοδο ή έστω η χώρα και η οικονομία προχωρούν μπροστά. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ούτε η χώρα, ούτε η οικονομία της, προχωρούν μπροστά και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με την νοοτροπία που έχει εδραιωθεί στο πολιτικό σύστημα, τα μήντια και την κοινωνία.

Η στήλη γνωρίζει πολύ καλά ότι κινδυνεύει να καταγραφεί ως «γκρινιάρα» , καθώς αντιμετωπίζει με αισιοδοξία πολύ λίγα πράγματα και γεγονότα. Ωστόσο, ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής που θέλει να βλέπει κατάματα την πραγματικότητα στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένος να ασκεί κριτική στο σύνολο σχεδόν της εθνικής δραστηριότητας. Που να βρούμε τα καλά λόγια για να ευλογήσουμε την παιδεία μας, τα νοσοκομεία μας, το κράτος μας, τις πόλεις μας, την διατήρηση του περιβάλλοντός μας, τα κόμματά μας, τα μήντια μας, την συμπεριφορά μας, το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και εν τέλει την κοινωνία μας; Μόνον αν θέλουμε να κρύψουμε την πραγματικότητα, αν αποφασίσουμε ότι συμφέρει να εθελοτυφλούμε και αν μετατραπούμε σε «χαζοχαρούμενους», μπορούμε αντιμετωπίσουμε όσα γίνονται στη χώρα μας με νότες αισιοδοξίας.

Φυσικά, είναι εύλογο και το ερώτημα «μα είναι δυνατόν όλα να είναι στραβά και ανάποδα, ή να μην υπάρχουν πολίτες που λειτουργούν λογικά, έντιμα, παραγωγικά, με αισθητική και κοινωνική ευθύνη και με το βλέμμα προς το μέλλον και όχι αποκλειστικά προς το παρελθόν;». Η απάντηση είναι ότι βεβαίως και γίνονται θετικά πράγματα και βεβαίως υπάρχουν και καλοί πολίτες, με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν είναι όμως αυτά που δίνουν τον τόνο, οι προσπάθειες είναι μεμονωμένες και τελικά οι καλοί πολίτες αποτελούν την θλιβερή μειοψηφία.

Την πλειοψηφία την αποτελούν οι άθλιοι που τα έκαναν κεραμιδαριό προχθές στο ΟΑΚΑ, στον αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, οι δημοσιογράφοι και τα μήντια που ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει τις εκτεταμένες καταστροφές για να τις καταγγείλουν, ενώ αντίθετα ισχυρίζονται ότι όλα πήγαν κατ΄ ευχήν. Η αλήθεια είναι ότιπρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες για να είναι έτοιμο το ΟΑΚΑ στο τέλος του μήνα προκειμένου να φιλοξενήσει τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Μεικτή Ευρώπης.Οσο για τους δύο κυρίους που προσπάθησαν να επιβάλουν μία άλλη, πολιτισμένηνοοτροπία στον αγώνα, αυτοί ήταν ένας σέρβος, ο κ. Ομπράντοβιτς και ένας ισραηλινός, ο κ. Γκέρσον. Κανένας έλληνας.

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.