ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κλίμα αλλάζει και σπρώχνει τον κ. Καραμανλή προς εκλογές

09:08 - 05 Σεπ 2008 | Από θέσεως...
Δεν γνωρίζω αν ο κ. Καραμανλής σκεπτόταν καθόλου τις εκλογές στην αρχή του καλοκαιριού, τώρα όμως αποκλείεται να μην προβληματίζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά θα γίνουν βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2009, που υποχρεωτικά θα έχουμε ευρωεκλογές, αλλά είναι σαφές ότι το κλίμα που διαμορφώνεται σπρώχνει προς τα εκεί.

Η κυβέρνηση είναι ήδη πολύ τσαλακωμένη και τσαλακώνεται όλο και περισσότερα κάθε ημέρα που περνάει. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα αδιέξοδα της οικονομίας και της καθημερινότητας πολλαπλασιάζονται, η ανατροπή του αρνητικού γιαυτήν κλίματος μοιάζει πολύ δύσκολη υπόθεση.

Δεν έχει και τόσο νόημα να επαναλάβουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση δείχνει πολύ υψηλό βαθμό ανικανότητας και ταυτόχρονα αλαζονείας και περιφρόνησης προς τους θεσμούς και τα ήθη της χρηστής διοίκησης. Πρόκειται για πραγματικότητα αναμφισβήτητη που για να αλλάξει απαιτεί τομές, συλλογική αλλαγή νοοτροπίας και επιλεκτικές ανθρωποθυσίες αφ΄ ενός για παραδειγματισμό και αφ΄ ετέρου για ικανοποίηση της κοινής γνώμης. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει δείξει ως τώρα τέτοια δείγματα, αν και υπάρχουν ακόμη πολλοί που πιστεύουν ότι μόνον αυτός μπορεί να προσφέρει λύσεις και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μία ανάκαμψη.

Από την άλλη πλευρά όμως δεν πρέπει να ξεφύγει της προσοχής ότι το κλίμα στα μήντια έχει αλλάξει σημαντικά, αν όχι δραματικά,το τελευταίο διάστημα σε βάρος της κυβέρνησης. Γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό και κάτω από αυτή την πίεση θα αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να πάρει κάποιες αποφάσεις. Μερικοί υποστηρίζουν ότι πριν καταφύγει σε εκλογές θα προσπαθήσει να εκτονώσει την κατάσταση με ανασχηματισμό. Μπορεί όμως να κάνει ανασχηματισμό τρώγοντας, ας πούμε, τους κ.κ. Βουλγαράκη, Ρουσσόπουλο, Αλογοσκούφη, Φώλια και δεν ξέρω ποιόν άλλον, που έχουν μπει για διάφορους λόγους στο μάτι αρκετών οπαδών και στελεχών της παράταξης, αλλά και της κοινής γνώμης στο σύνολό της;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί από αυτούς αποτελούν και προσωπικά στηρίγματα του κ. Καραμανλή, ότι υπάρχουν ισορροπίες στο κόμμα και στην κυβέρνηση που κινδυνεύουν να ανατραπούν, ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν πολλά και έχουν κρατήματα. Χθες κυκλοφόρησε εντονότατα η φήμη ότι επρόκειτο να «φαγωθεί» ο κ. Π. Τατούλης λόγω της εντονότατης (και σωστής) κριτικής που άσκησε στην ιστοσελίδα του. Τελικά ο κ. Π. Τατούλης παραμένει «αγκάθι» στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., είτε επειδή η κοινοβουλευτική ομάδα έχει μόνο 152 βουλευτές, είτε επειδή υπάρχουν οι περίφημες επιστολές που είχε στείλει κάποτε στον κ. Καραμανλή, σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του κ. Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως θυμήθηκαν μερικοί. Αρα το πρόβλημα παραμένει και μεγαλώνει , καθώς χθες βγήκε και άλλος βουλευτής που ασπάζεται όσα υποστηρίζει ο κ. Τατούλης.

Αυτά και άλλα λοιπόν πρέπει να σκεφθεί ο κ. Καραμανλής προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του, και ένα από τα άλλα είναι αν και κατά πόσον η Ν.Δ. Θα συνεχίσει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Γιατί άλλο να πάς σε εκλογές όντας από πάνω και άλλο να σε έχει πάρει η κάτω βόλτα. Και επίσης θα πρέπει να εκτιμήσει το πρόβλημα της αυτοδυναμίας (που η απόκτησή της μάλλον αποκλείεται), το πρόβλημα της επανάληψης των εκλογών, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, αλλά παραμείνει η Ν.Δ. πρώτο κόμμα, ή το ενδεχόμενο συνεργασιών. Ωστόσο, όλες οι πιθανές εξελίξεις συνεπάγονται ρίσκα ανατροπών και κινδύνους, που τώρα πια φαίνονται απειλητικοί και αρκετά μεγάλοι.

Υπάρχουν τέλος και εκείνοι που εκτιμούν ότι όσο στο ΠΑΣΟΚ παραμένει αρχηγός ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής δεν απειλείται και ότι για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποχωρήσει από την ηγεσία του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο σημερινός Πρόεδρός του. Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί όχι. Το καινούργιο όμως είναι ότι προχθές στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου άλλαξε στάση και από την «χαλαρή ψήφο» μεταπήδησε στον «δημοψηφικό χαρακτήρα» των ευρωεκλογών. Που σημαίνει πλέον ότι αν τις χάσει θα τεθεί θέμα ηγεσίας και αν επιμείνει στην παραμονή του, θα τεθεί θέμα ενότητας του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και αυτό πιθανώς να παίξει ρόλο στην απόφαση και το τάϊμινγκ που θα επιλέξει ο κ. Καραμανλής για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν αποκλείεται βέβαια να μην πάρει καμία απόφαση και να προτιμήσει το σούρσιμο της κυβέρνησης, τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές, αλλά θα αντέξει ως τότε με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί;

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.