ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχειρείται συγκάλυψη στο σκάνδαλο Βατοπεδίου με τη μέθοδο των δομημένων

10:04 - 09 Σεπ 2008 | Από θέσεως...
Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής ανέλαβε ουσιαστικά ο ίδιος την πολιτική ευθύνη για τις συμπεριφορές διαφόρων υπουργών του και όσων τους βαρύνουν. Πιστεύει ότι το «άστρο» του μπορεί να τα καλύψει όλα, δίχως να ανοίξει μύτη, αφού ως τώρα τα είχε καταφέρει θαυμάσια σε πολλές περιπτώσεις. Στα πολλαπλά σκάνδαλα που ξέσπασαν στη διάρκεια της περιόδου που κυβερνά τη χώρα η ανοχή του κόσμου αποδείχθηκε από μεγάλη ως απεριόριστη και γι΄ αυτό άλλωστε η Ν.Δ. βρίσκεται ακόμη στην κυβέρνηση. Από τη μία πλευρά ο κόσμος δεχόταν ως τώρα ότι πάντα κάποιος άλλος έφταιγε, αλλά όχι ο πρωθυπουργός και από την άλλη πλευρά ποτέ δεν έβγαινε άκρη στις διάφορες υποθέσεις που μύριζαν, όταν και όποτε ανελάμβανε η δικαιοσύνη.

Τώρα ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αν και η υπεροχή του πρωθυπουργού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται αρκούντως τον κ. Γ. Παπανδρέου.Δεν αποκλείεται όμως να έχουν φτάσει πλέον και στα όριά τους. Τα οικονομικά τους δεν πάνε καλά, η καθημερινότητα πάει από το κακό στο χειρότερο, ο πρωθυπουργός γίνεται όλο και λιγότερο πειστικός όταν με ανακρίβειες και με αναφορά στα στοιχεία που προέκυψαν από τη διαβόητη «απογραφή» επιμένει ότι η οικονομία πάει καλά, ενώ το κράτος έχει ανάγκη από λεφτά και η συλλογική ανικανότητα, σε συνδυασμό με την αλαζονεία και τον κυνισμό στελεχών της κυβέρνησης,  βάζουν το κερασάκι στην τούρτα της λαϊκής αγανάκτησης.

Με αυτή την έννοια, οι πρώτες αντιδράσεις μετά τις εμφανίσεις του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη φορά η «μαγεία» δεν δούλεψε. Υπάρχουν στελέχη που δυσαρεστήθηκαν από την κάλυψη των «ασχημονούντων» υπουργών, κάποιοι άλλοι ελπίζουν ότι στις πράξεις θα φανεί ο …αληθινόςΚαραμανλής, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που λένε ανοιχτά ότι δεν υπάρχουν ελπίδες ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.Δεν αποκλείεται την χαριστική βολή  να τη δώσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς με την παρέμβασή του στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αφού ο πρωθυπουργός προτίμησε να «πάρει το παιχνίδι επάνω του» προκειμένου να προστατέψει την παρέα του. Αρα, από τώρα και εμπρός άλλοθι δεν υπάρχουν…

Ο κ. Σανιδάς ζήτησε από δύο εισαγγελείς να ψάξουν από την αρχή την υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα εμφανίστηκε ο ίδιος λάβρος και ζήτησε να ασκηθούν διώξεις κατά όλων εκείνων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, είτε ως υπάλληλοι, είτε ως δικαστικοί, είτε ως ορκωτοί λογιστές  και κήρυξε ανίσχυρες όλες τις μεταβιβάσεις και ανταλλαγές ακινήτων, καθώς και να επιστρέψει η Μονή Βατοπεδίου όλα τα χρήματα που έβγαλε από τις σχετικές πράξεις.Με μία μικρή λεπτομέρεια όμως : έδωσε παράλληλα γραμμή να βγουν λάδι όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ως παραπλανηθέντες, προφανώς από τους υφισταμένους τους. Δηλαδή δεν έχουν ευθύνη εκείνοι που ζήτησαν από το Δικαστήριο να μη βγάλει απόφαση, ούτε οι άλλοι που έδωσαν τις εντολές για ανταλλαγές με υποτιμήσεις και υπερεκτιμήσεις, ούτε τέλος εκείνοι που υπέγραφαν αποφάσεις σκανδαλωδώς ευνοϊκές για τους καλόγερους.

Δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ο κ. Σανιδάς κινήθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και είναι σαφές ότι πάει να επαναληφθεί η συνταγή των δομημένων ομολόγων. Να αποδοθούν δηλαδή τα κτήματα πίσω στο κράτος, όπως τότε δόθηκαν τα λεφτά στα ταμεία, να επανέλθει στα ίσα της η Μονή Βατοπεδίου, να εκτονωθεί ο κόσμος, να την πληρώσουν ίσως φαινομενικά κάποιοι μικροί, δίχως όμως στο τέλος να πάθουν τίποτα και βέβαια, να αποφανθεί η Δικαιοσύνη ότι δεν υπάρχουν από πίσω πολιτικοί, επομένως ούτε πολιτικό σκάνδαλο. Αρα η κυβέρνηση είναι άσπιλη και αμόλυντη.

Ε, αμα το φάμε και αυτό, τότε καλά να πάθουμε και μία τέτοια κυβέρνηση μας αξίζει. Γα να μην πούμε ότι χάρη μας κάνουν που δεν μας μουτζώνουν και από πάνω…

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.