ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κλίμα των ημερών «ανέβασε» τον κ. Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη

10:04 - 16 Σεπ 2008 | Από θέσεως...
Με δεδομένο το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα των ημερών, η εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Ηταν πιο σημαντική από άλλα χρόνια, γιατί έπρεπε να αποφύγει τα λάθη και την γνωστή εικόνα «του καλού αλλά λίγου» -πάνω στην οποία ακόμη ποντάρει η κυβέρνηση - και να εμφανιστεί με ενισχυμένο ηγετικό προφίλ και μία πρόταση διακυβέρνησης. Μία πρόταση που θα έδειχνε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ακόμη να θεωρηθεί σαν εναλλακτική πρόταση, είτε πείθει την πλειοψηφία, είτε όχι.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου μάλλον τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη. Η ομιλία του το Σάββατο είχε περιεχόμενο με βάση τη δοκιμασμένη συνταγή του 1981, περί νέας αναδιανομής εισοδήματος, αλλά περιελάμβανε και άλλες τοποθετήσεις. Τοποθετήσεις που σε άλλους αρέσουν, σε άλλους όχι και ίσως κάποιες από αυτές δημιουργούν ερωτηματικά, αλλά πάντως αποτελούν θέσεις. Οσο για το κόστος, που και αυτό προκαλεί ερωτήματα, οι απαντήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή είχαν κάποια οντότητα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι όλες υλοποιήσιμες στην πράξη. Αλλά μήπως ήταν καλύτερες και πιο σαφείς οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης κάποτε; Η μήπως υλοποιήθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί;

Την Κυριακή, στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν πολύ καλύτερος από τον εαυτό του σε περασμένες εμφανίσεις του. Ηταν περισσότερο επικεντρωμένος στις ερωτήσεις και έδινε απαντήσεις, πότε συγκεκριμένες και πότε λιγότερο συγκεκριμένες, αλλά το γενικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον θετικό. Ηταν φανερό ότι στρατηγική του στα περισσότερα θέματα ήταν να συμβαδίσει με το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη και όχι να παρασύρει την κοινή γνώμη σε δικούς του δρόμους. Αλλωστε δεν έχει ηγετικές δυνατότητες τέτοιες που να μπορούν να καναλιζάρουν τον κόσμο σε κατευθύνσεις που αυτός ( ο κ. Παπανδρέου) θα επιλέξει.

Το συμπέρασμα λοιπόν του Σαββατοκύριακου είναι ότι το κλίμα που επικρατεί σήμερα ενισχύει τα θετικά στοιχεία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και καλύπτει τις αδυναμίες του, ενώ το ακριβώς αντίστροφο ισχύει για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση. Επομένως, το στοίχημα για τον κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι να επικεντρωθεί πια σε ορισμένους τομείς -κλειδιά για τη διοίκηση του κράτους και τη διαχείριση των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κόσμος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ανακαλύψει και εκφράσεις-κλισέ που θα αναγνωρίζει η κοινή γνώμη, χωρίς να χρειάζονται οι πλατυασμοί για να εξηγηθούν.

Αυτά όλα σε πρώτο επίπεδο, γιατί είναι μεγάλο λάθος να νομίσει κανείς ότι είναι νομοτελειακή εξέλιξη η πτώση της σημερινής κυβέρνησης και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στις επόμενες εκλογές. Απέχουμε πάρα πολύ από αυτό, οι δημοσκοπήσεις δεν το δείχνουν προς το παρόν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και αρνητικό για την κυβερνητική πλευρά και πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Η οικονομία δεν πρόκειται να συνέλθει εύκολα και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου θα συνεχίσει να αποτελεί σαράκι γι αυτήν.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.