ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση μπήκε στον κατήφορο και αυτό πολύ δύσκολα αλλάζει

00:02 - 20 Σεπ 2008 | Από θέσεως...
Κανονικά, με τις επιδόσεις που είχε και τα σκάνδαλα που ξεσπούσαν το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα έπρεπε να κερδίσει τις τελευταίες εκλογές. Τις κέρδισε όμως και μάλιστα την επομένη μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές που γνώρισε ο τόπος, όταν κάηκε η μισή Πελοπόννησος, εξαιτίας σε πολύ μεγάλο βαθμό και της ανικανότητας που επέδειξαν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός. Που σημαίνει μάλλον ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον, ίσως και στα δικομματικά συστήματα, η πτώση μίας κυβέρνησης επέρχεται όταν διαγράφει έναν κύκλο, με μεγάλη η μικρότερη περιφέρεια, ανάλογα με τη σωρευτική φθορά της και την απογοήτευση ή τις προσδοκίες του κόσμου.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πέρασαν αναπάντεχα μπροστά στις δημοσκοπήσεις, όχι επειδή άσκησαν πολύ διαφορετική ή περισσότερο ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά γιατί κάποια συγκεκριμένη στιγμή ράγισε, αν δεν θρυμματίστηκε, η εικόνα του κ. Καραμανλή και η κυβέρνηση άρχισε να καταβαραθρώνεται. Προφανώς είχαν λειτουργήσει αθροιστικά οι εντυπώσεις από τα σκάνδαλα που είχαν συσσωρευτεί από την μέχρι σήμερα θητεία της κυβέρνησης, ενώ καταλυτικό σίγουρα ρόλο έπαιξε η αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία των πολιτών.

Ετσι, σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έπαυσε να λειτουργεί «η μαγεία» του πρωθυπουργού, που δεν βασιζόταν άλλωστε σε κάποια πολιτική μαεστρία, αλλά σε επικοινωνιακά τερτίπια και στην εικόνα διάλυσης και αδυναμίας που είχε ο αντίπαλος, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν το βασικό «ατού» της κυβερνητικής παράταξης ως τώρα και αν αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι «δεν τραβάει» πια, η κυβέρνηση δεν θα συνέλθει. Και η άποψη αρκετών παρατηρητών, ψύχραιμων και όχι οπαδών, είναιότι πάρα πολύ δύσκολα θα ανακάμψει η κυβέρνηση…

Το κλίμα που επικρατεί πλέον πολύ δύσκολα αλλάζει και ας θυμηθούμε τι τράβηξε η κυβέρνηση Σημίτη στη δεύτερη τετραετία της που στο κάτω-κάτω της γραφής ούτε ανίκανη ήταν , ούτε είχε επιβαρυνθεί με τέτοια και τόσα σκάνδαλα, ενώ και η οικονομία πήγαινεπρίμα. Παρ΄όλ΄ αυτά, κάποιοι πιστεύουν ότι η εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα εξωραϊστεί αν γίνει ένας ανασχηματισμός, αν «φαγωθεί» ο τάδε ή ο «δείνα» υπουργός και κυρίως, αν φύγουν ο κ. Ρουσσόπουλος και ο κ. Αλογοσκούφης, για διαφορετικούς βέβαια λόγους ο καθένας. Αλλά οι ανακατανομέςπροσώπων μάλλον δενφτάνουν, πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής είναι ταυτισμένος με τους προαναφερθέντες στενούς συνεργάτες του, ιδιαίτερα με τον κ. Ρουσσόπουλο και δεν γνωρίζουμε ούτε αν μπορεί να τους αποχωριστεί, ούτε αν κάτι τέτοιο θα τον ωφελήσει.

Πέρα από τα πρόσωπα υπάρχει και το τεράστιο πρόβληματης κατάστασης της οικονομίας,σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της διοίκησης. Η οικονομία δεν πρόκειται να συνέλθει, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα και οι συγκλονιστικές εξελίξεις που επέρχονται διεθνώς απαιτούν προσαρμογή και της Ελλάδας.Οσο για τον κρατικό μηχανισμό, η στοιχειώδης βελτίωσή του απαιτεί αίμα και δάκρυα, που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τα χύσει.Αυτά πρέπει να τα έχουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους και ο κ. Γ. Παπανδρέου με το όλον ΠΑΣΟΚ!

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.