ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν…»

17:14 - 15 Απρ 2017
Αν καταφέρει να αγνοήσει κάποιος την πεζότητα και την κοινοτοπία στο «αναστάσιμο μήνυμα» του Αλέξη Τσίπρα από την Κέρκυρα, θα δυσκολευτεί πολύ να μην σχολιάσει τις μεταφορές που επιλέγει.

Μιλώντας για την Ανάσταση και το Πάσχα, ο Πρωθυπουργός (τη παραινέσει συμβούλων του ή και ιδία πρωτοβουλία, ποιος ξέρει;), παραπέμπει στον Ομηρο και την Οδύσσεια για να μας ενθαρρύνει (παρεμπιτόντως: στην πονηρία!) και να μας εμψυχώσει. 

 

Πλην όμως φαίνεται πως είτε ο ίδιος, είτε οι σύμβουλοί του, αν και έχουν καταφέρει να θεωρούνται αστέρια στην επικοινωνία και την προπαγάνδα (για το δεύτερο μάλλον δικαίως…), υπέπεσαν σε σφάλματα που προκαλούν ένα πικρό χαμόγελο. 

 

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας: «Θέλω να πω ότι είμαι στο νησί των Φαιάκων και ο Όμηρος μας έχει δώσει το δίδαγμα ότι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτάσουμε στην Ιθάκη, δεν χρειάζεται μόνο δύναμη, αλλά χρειάζεται και μυαλό. Να διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στα σειρήνες, και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες συμπληγάδες.

 

Είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν την Ιθάκη. Και αρκεί να το πιστέψουμε. Να πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα».

 

Η κωμικοτραγική σύμπτωση είναι πως σχεδόν τα ίδια έλεγε τον Απρίλιο του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου από ένα άλλο νησί. 

 

Σε εκείνο το απερίγραπτο μήνυμα από το Καστελόριζο, χάραζε και εκείνος πορεία προς την Ιθάκη, επισημοποιώντας την είσοδο της Ελλάδας στην περιπέτεια των μνημονίων. «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Ομως, πλέον, ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά», είχε πει ο Παπανδρέου. Ακόμη εν πλω είμαστε…

 

Μπορεί τα λόγια και των δύο να ήταν όντως αυθόρμητα και πράγματι να αρκούνται στην επιφανειακή προσέγγιση της μυθολογίας, έτσι, για να πουν μία κουβέντα, που ξέρουν ότι «θα παίξει», θα βγάλει κάποιους τίτλους και θα ξεχαστεί. 

 

Το κακό είναι ότι αγνοούν όλοι αυτοί μία λεπτομέρεια, πολύ σημαντικότερη από τις τετριμμένες τους αναφορές. 

 

Είναι αυτό που έλεγε ο Καφάβης - πέραν του «να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος»: 

 

«Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.

Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν».

 

Φαντάζει απίθανο να το έχουν καταλάβει…

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.