ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κρίσιμος Απρίλιος του 2018

08:00 - 16 Οκτ 2017
Πάλι τα ίδια και τα ίδια… Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε λέει με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έναρξη της συζήτησης για το χρέος το συντομότερο δυνατόν.

Του άρεσε δε επιπλέον ότι το Ταμείο βλέπει πλεόνασμα 2,2% για τον επόμενο χρόνο, αν και δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση παίζει το γνωστό της παιχνίδι. Όταν συνομιλεί με το ΔΝΤ, συμφωνεί μαζί του. Μετά έρχεται η στιγμή, στην οποία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης είτε ο Πρωθυπουργός, είτε οποιοσδήποτε άλλος, «μαλώνουν» το ΔΝΤ και του ζητούν να αποφασίσει τι θέλει.

Υπό τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται, η χώρα για μία ακόμη φορά κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η κυβέρνησή της.

Μιλάει για έξοδο στις αγορές, ακόμη και χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή και χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης. Και αυτά, ενώ έχει καμιά εκατοστή προαπαιτούμενα να εκπληρώσει, τα έσοδα του Δημοσίου καταρρέουν και η ανάπτυξη που έχει έλθει δεν γίνεται αντιληπτή από κανέναν.

Θέλει λέει, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος τον Φεβρουάριο, ώστε μετά η χώρα να βγει θριαμβευτικά στις αγορές.

Λέγονται όμως όλα αυτά, με την παράλειψη μίας καθοριστικής σημασίας παραμέτρου: την Ευρώπη και την νέα γερμανική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνουν σαν να έχει έχει φύγει αίφνης η Γερμανία από το κάδρο. Μπορεί να είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι και στο Βερολίνο επιθυμούν την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μέχρις ότου ολοκληρωθεί η «δουλειά». Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση, η οποία πιθανώς θα σχηματιστεί με το νέον έτος, θα αρχίζει να χαϊδεύει τον Τσίπρα και την ομάδα του.

Οι προθεσμίες που εμφανίζεται να θέτει η ελληνική κυβέρνηση είναι προφανώς αυθαίρετες. Συζήτηση για το χρέος τον Φεβρουάριο δεν πρόκειται να γίνει, καθώς δεν θα έχει βεβαιωθεί ούτε η έξοδος από το πρόγραμμα, ούτε καν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2017.

Αυτά αναμένονται τον Απρίλιο, οπότε και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την Eurostat. Και αν τα στοιχεία δεν είναι καλά, δηλαδή δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, τότε μάλλον θα μιλάμε για άλλες εξελίξεις, δηλαδή εκλογές.

Εκτός αν η παραπαίουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σε θέση να την βγάλει καθαρή ενεργοποιώντας και τον δημοσιονομικό κόφτη, κοινώς: τσεκουρώνοντας κι άλλο τα «χαμογελαστά πρόσωπα» που βλέπει παντού ο Πρωθυπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.