ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι δείχνουν τα αριθμητικά δεδομένα για την Κεντροαριστερά

Τι δείχνουν τα αριθμητικά δεδομένα για την Κεντροαριστερά

07:00 - 13 Νοε 2017
Του Άγγελου Κωβαίου

Αν κάτι δείχνει η διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας στον Νέο Φορέα της Κεντροαριστεράς, είναι:

α) Ότι μία σημαντική μερίδα πολιτών στέλνει ένα μήνυμα: ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στον χώρο και θέλει να δείξει εμπράκτως την διάθεσή της να καταδικάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να βρει πολιτική στέγη κάπου άλλου.

 

β) Ότι οι περισσότεροι από τους 210.000 και πλέον πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή κατά πάσα βεβαιότητα και στην συντριπτική τους πλειονότητα, είναι ήδη ψηφοφόροι της ΔΗΣΥ, του ΚΙΔΗΣΟ ή του Ποταμιού. 

 

Το ζητούμενο: μπορεί η προσέλευση να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην κάλπη των εθνικών εκλογών;

 

Το σημαντικό είναι ότι μία πολιτική διαδικασία αυτήν την στιγμή εξελίσσεται ερήμην του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αν αναλογιστεί κάποιος την σημασία των αριθμών, μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ενδέχεται να βρισκόμαστε ενώπιον μίας σταδιακής αλλαγής ή και ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών.  

 

Οι 210.000 και πλέον ψηφοφόροι οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες του Νέου Φορέα την Κυριακή, αντιστοιχούν περίπου στα 2/3 εκείνων των 341.732, οι οποίοι είχαν ψηφίσει ΔΗΣΥ το 2015. Το ποσοστό της ΔΗΣΥ ήταν τότε 6,29%. 

 

Στην αντίστοιχη διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας της ΝΔ στα τέλη του 2015 και τις αρχές του 2016, είχαν προσέλθει 404.078 πολίτες στον α’ γύρο και περίπου 70.000 λιγότεροι στον δεύτερο. Η ΝΔ είχε μία δεξαμενή ψήφων 1.526.400 στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και ποσοστό 28,09%. 

 

Εν ολίγοις, στην διαδικασία του Νέου Φορέα πήγαν στις κάλπες πάνω κάτω οι μισοί σε απόλυτο νούμερο από όσους είχαν πάει στην αντίστοιχη της ΝΔ, ενώ το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν περισσότερο από τετραπλάσιο της ΔΗΣΥ. 

 

Με βάση αυτά και στον βαθμό που μπορούν να γίνουν αξιόπιστες αναγωγές σήμερα, η διδικασία για την ηγεσία του Νέου Φορέα καταδεικνύει μια κάποια δυναμική. Και πέραν της διάθεσης καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, φανερώνει μέχρις ενός σημείου μία προσδοκία και μία δυνατότητα επαναπατρισμού ψηφοφόρων, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΣΥ και είχαν καταφύγει στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο διαψεύστηκαν.

 

Σε πολιτικό επίπεδο και σε συνδυασμό με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ έχουν εξαντληθεί, η μόνη δυνατότητα διαφυγής απογοητευμένων από την κυβερνητική πολιτική θα είναι ο Νέος Φορέας. 

 

Βασική προϋπόθεση: να αναλογιστούν όλοι οι συμμετέχοντες και οι υποστηρικτές τους την ευθύνη που τους βαρύνει.

 

Το τελικό αποτέλεσμα και ο νικητής του β’ γύρου θα έχουν την σημασία τους. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως η διαδικασία από εδώ κι έπειτα. 

 

Το σημαντικό προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά και η δεύτερη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν μεν ότι η διάθεση όσων προσήλθαν στην κάλπη ταυτίζεται με την ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα. Όμως κανείς και καμία δεν είναι πια μόνοι και αν δεν συμπεριφερθούν με συναίσθηση αυτού του στοιχείου, το εγχείρημα θα ναυαγήσει, η όποια δυναμική θα εξανεμιστεί. 

 

Το πλήθος των ψηφοφόρων δεσμεύει, θεωρητικά τουλάχιστον, τους επίδοξους αρχηγούς να συνεργαστούν και να συμπορευτούν για την δημιουργία του Νέου Φορέα, στον οποίο υπάρχει χώρος και ρόλος για όλους. 

 

Και πάνω από όλα, οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με την στάση τους δίνουν μία ευκαιρία, την οποία η νέα ηγεσία και οι νέοι παράγοντες του χώρου δεν πρέπει να σπαταλήσουν.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:10 - 13 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.