ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η (νέα) «μαύρη τρύπα» της κάλπης

14:36 - 13 Δεκ 2017
Ήταν το 2012, όταν η ανεργία είχε ήδη εκτοξευτεί σε απόλυτους αριθμούς πάνω από το 1 εκατ. και όταν το κύμα της απλήρωτης εργασίας είχε αρχίσει να φουντώνει.

Τότε κάποιοι είχαν αρχίσει να μιλούν για την «μαύρη τρύπα της κάλπης». Στις εκλογές εκείνης της χρονιάς αποσυντέθηκε ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε, το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίστηκε από το 45% στο 12%, η ΝΔ είδε τα ποσοστά της κάτω από το 20% στις εκλογές του Μαΐου και στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν για κάποιες ώρες τρομοκρατηθεί ότι μπορεί και να… κέρδιζαν τις εκλογές.

Η Χρυσή Αυγή παγιώθηκε ως κοινοβουλευτικό κόμμα και τα πολιτικά δεδομένα στην χώρα ανατράπηκαν.

Πεντέμισι χρόνια αργότερα και με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ευτελίσει κάθε έννοια πολιτικής αξιοπιστίας, μία νέα «μαύρη τρύπα» φαίνεται πως δεσπόζει στο πολιτικό σκηνικό εν όψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Πέραν των ανέργων, που παραμένουν πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα, υπάρχουν πλέον στρατιές ανασφάλιστων, υπο-αμειβόμενων και υποαπασχολούμενων και υπάρχουν και κάποια άλλα εφιαλτικά στοιχεία:

Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πολύ σύντομα θα πλήξουν περί του 20.000 ιδιοκτήτες. Δεν είναι όλοι τους στρατηγικοί κακοπληρωτές, ούτε λαμόγια και πλουτοκράτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε συνθήκη ομηρίας από την εφορία και το Δημόσιο. Λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των σωρευμένων χρεών τους, βρίσκονται σε καθεστώς κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων και λοιπών εισοδηματικών πηγών.

Και ας μην ξεχνούμε όλους εκείνους που έχουν υποστεί περικοπές συντάξεων, υποβάθμιση των υπηρεσιών και καλύψεων των ασφαλιστικών ταμείων και πόσα άλλα.

Οι μάζες αυτές, στις εκλογές θα εκφραστούν πολιτικά. Η οργή τους κάπως θα εκδηλωθεί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς; Θεωρητικά μπορεί κάποιος να υποστηρίξει με ασφάλεια ότι όλοι αυτοί δεν διακατέχονται από κάποιο συναίσθημα ευγνωμοσύνης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Και υπό αυτήν την έννοια, η «μαύρη τρύπα» της επόμενης κάλπης μπορεί για μία ακόμη φορά να κρύβει εκπλήξεις.

Οι οποίες, ως γνωστόν, είναι απρόβλεπτες και, για κάποιους, δυσάρεστες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.