ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο νέος (και επικίνδυνος) διχασμός που επιδιώκει η κυβέρνηση

08:11 - 01 Φεβ 2018
Όσο προχωρούν (;) οι συζητήσεις για το ζήτημα των Σκοπίων, διακρίνεται ξεκάθαρα το νέο πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα.

 

Ασχέτως της έκβασης και της επίτευξης λύσης ή μη, το επιτελείο του Πρωθυπουργού και ο ίδιος επιχειρούν ήδη να τραβήξουν για μία ακόμη φορά μία διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία. Και να ταυτίσουν όσους συμμετέχουν σε συλλαλητήρια, διατυπώνουν επιφυλάξεις ή εν πάση περιπτώσει έχουν αντιρρήσεις σε μία λύση άρον άρον, με τους εθνικιστές, τους ακροδεξιούς, τους φασίστες, την Χρυσή Αυγή.

 

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την ίδια στιγμή, διεκδικεί για τον εαυτό του την ιδιότητα του πατριώτη και επιδιώκει να την ταυτίσει με τον αόριστο και ταλαιπωρημένο από την Αριστερά όρο του «προοδευτικού».

 

Όπως το 2015 ο κ. Τσίπρας και η παρέα του χώρισαν την Ελλάδα στα δύο με το διχαστικό εκείνο δημοψήφισμα και την ρητορική που το συνόδευσε, έτσι και σήμερα φαίνεται πώς θα επιδιώξουν να φιλοτεχνήσουν την εικόνα μίας διχασμένης Ελλάδας. Ασχέτως με το τι θα υποστηρίζει το ένα τμήμα, το άλλο θα επιχειρήσει να το οικειοποιηθεί πολιτικά ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή πολύ απλά, αυτό θα βολεύει εκλογικά.

 

Όποιοι και αν είναι οι σχεδιασμοί, πρόκειται για επικίνδυνο εγχείρημα. Και, προφανώς, πρόκειται για μία ζαριά, με άγνωστο αποτέλεσμα.

Αυτό που παραβλέπουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο «εθνικισμός», ειδικώς όταν ανοίγουν θέματα όπως το Σκοπιανό, είναι οριζόντιος και διατρέχει όλους τους πολιτικούς χώρους.

 

Όμως στην παρούσα συγκυρία, η αντίδραση του κόσμου δεν αφορά μόνο το Σκοπιανό. Για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, το εθνικό ζήτημα λειτουργεί απλώς ως αφορμή αντίδρασης για όλα τα άλλα. Από τον Πολάκη έως τους φόρους. Όσο και αν θέλει να το παραγνωρίζει η κυβέρνηση, είναι μία πραγματικότητα και άθελά της, η ίδια έχει μετατρέψει τα συλλαλητήρια σε αντιπολιτευτικές συγκεντρώσεις.

 

Το επικίνδυνο αυτό πολιτικό εγχείρημα θα κριθεί την προσεχή Κυριακή. Όσος και αν είναι ο κόσμος στο συλλαλητήριο της Αθήνας, μία απόπειρα ταύτισής του με την Ακροδεξιά θα είναι ατυχής. Ειδικώς δε αν ο κόσμος είναι πολύς, τότε οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δουν πώς θα αρχίσουν να τα μαζεύουν.

 

Θα είναι απλό: αν η «συντήρηση» και η «Δεξιά» έχει κατέβει κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, θα σημαίνει ότι η εκλογική της δύναμη είναι ανάλογη.

 

Και υπό αυτές τις συνθήκες η πόλωση που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την φορά ενδέχεται να είναι καταστροφική. Και για τον ίδιο και για την χώρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:14 - 31 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.