ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήπως μαζί με το καντήλι των μνημονίων σβήνει και αυτό του Τσίπρα;

13:29 - 14 Μαρ 2018
Όσο η κυβέρνηση θέλει να επιμένει ότι σβήνει το καντήλι των μνημονίων, ενδέχεται να μην έχει αντιληφθεί ορθώς τους συσχετισμούς – για μία ακόμη φορά.

 

Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, οπότε και υποτίθεται ότι λήγει το τρέχουν πρόγραμμα, από την πλευρά των δανειστών και των συμμάχων, γίνεται ολοένα και σαφέστερο ότι το τέλος των μνημονίων, ακόμη και αν επιμένουμε να το ονομάζουμε έτσι, καμία απολύτως σημασία δεν έχει.

Τα επόμενα βήματα για το επόμενο μνημόνιο έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι πιέσεις για τις μειώσεις του αφορολόγητου και των συντάξεων είναι εδώ, τα ευχολόγια για «αντίμετρα» και άλλα κόλπα δεν συζητούνται καν.

 

Όσον αφορά δε την ελληνοτουρκική ένταση, η στήριξη που επιδίωξε η κυβέρνηση από τους διεθνείς οργανισμούς, μάλλον σε ψυχρολουσία έχει εξελιχθεί.

Με αφορμή δε την αναζήτηση βοήθειας από το ΝΑΤΟ, ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: «Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία», δήλωσε μιλώντας σε τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο και χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Προσέθεσε δε και ότι «η Τουρκία συνεισφέρει στη συλλογική μας ασφάλεια, στις αποστολές και επιχειρήσεις μας με πάρα πολλούς τρόπους. Ευχαριστώ γι’ αυτό την Τουρκία. Οι ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της είναι θεμιτές».

 

Στήριξη δεν το λες αυτό.

 

Εν αναμονή της επόμενης περιόδου και με ορατές τις διαθέσεις των ξένων συνομιλητών της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία, μία αίσθηση έχει αρχίσει να πλανάται. Ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πιθανόν να έχει φτάσει στο σημείο που βρισκόταν η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Και μαζί με το καντήλι των μνημονίων να σβήνει και το δικό της.

 

Την δουλειά την έχει κάνει, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι φιλοδοξεί πλέον να αποδυθεί σε μία παροχολογία εν όψει εκλογών και προφανώς βλέπουν έναν τέτοιο σχεδιασμό με καχυποψία και επιφύλαξη.

 

Δεν είναι γνωστό αν η επιφύλαξη αυτή μπορεί να φτάσει έως και στο σημείο του αδειάσματος του Τσίπρα, όπως δεν είναι και γνωστό το πώς θα αντιδράσει η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα τέτοιο σενάριο. Μπορεί να υποτεθεί με βεβαιότητα όμως ότι η αντίδρασή της δεν θα είναι συμβατική. Το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις θα έχει για την χώρα, δεδομένων των κινδύνων σε τόσα πολλά πεδία.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 14 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.