ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς και δεν την έπεσαν πάλι στον Στουρνάρα;

05:00 - 03 Ιουλ 2018
Μάλλον άλλα περίμεναν και άλλα τους ήλθαν. Με την λογική της κατασκευής εχθρών και αντιπάλων, η κυβέρνηση είχε σπεύσει να προκαταλάβει τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα έπειτα από την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Εν μέσω πανηγυρισμών τον είχαν προκαλέσει να σχολιάσει, εκείνος είχε διαμηνύσει ότι θα μιλήσει επ’ αφορμή της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας στις 2 Ιουλίου και αυτό συνέβη χθες, Δευτέρα. 

Πλην όμως ο κ. Στουρνάρας δεν έκανε αυτό που ανέμενε η κυβέρνηση. Εστω και αν δεν πανηγύρισε για την «καθαρή έξοδο», για την οποία επιμένει αστόχως να μιλά ο Πρωθυπουργός. 

 

Είπε ο κεντρικός τραπεζίτης απλώς τα προφανή και αδιαμφισβήτητα. 

 

«Η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 αναμένεται ότι θα έχει σημαντική συμβολή στην ομαλή έξοδο στις αγορές και στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», αναφέρεται σε ένα πολύ προσεκτικό σχόλιο στην έκθεση που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής.

Επιπλέον τονίστηκε ότι: 

  • Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα
  • Η βιωσιμότητα των πλεονασμάτων είναι αμφισβητήσιμη και αυτό συναρτάται με το θέμα του χρέους 
  • Τέτοιου τύπου εξοντωτική φορολογία δεν μπορεί να συνεχιστεί και χρειάζεται άλλη προσέγγιση
  • Αν δεν προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις αναγκαίες και συμφωνημένες, όλα είναι περίπου στον αέρα

 

Παραδόξως δεν εκδόθηκε non paper υβριστικό κατά του κ. Στουρνάρα. Και η κυβέρνηση επέλεξε να μην συνεχίσει την πρωτοφανή αυτή τακτική της αντιπαράθεσης με έναν από τους κεντρικούς παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα. 

 

Αν ανατρέξει κάποιος σε προηγούμενες περιόδους, εκείνες ειδικότερα κατά τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα ήταν πραγματικά ανεξάρτητη και όχι μέρος του ευρωσυστήματος, θα μπορέσει να διαπιστώσει την ματαιότητα της τακτικής που έχει ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 και έπειτα. 

 

Δεν είχε ποτέ υπάρξει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος στις εκθέσεις του να έχει εκφραστεί εγκωμιαστικά για την εκάστοτε κυβέρνηση και τις επιλογές της. 

 

Είτε ήταν ο Χαλικιάς, είτε ο Γκαργκάνας, είτε ο Παπαδήμος, πάντοτε διατυπώνονταν επιφυλάξεις, προειδοποιήσεις, ή αντιρρήσεις για την μισθολογική πολιτική, για τις δαπάνες, για την αναπτυξιακή στρατηγική, κλπ. 

 

Καμία κυβέρνηση, ποτέ, δεν είχε σκεφτεί όμως να ανοίξει αντιπαράθεση ή και πόλεμο με τον κεντρικό τραπεζίτη. Με την λογική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όλοι οι προκάτοχοι του Στουρνάρα θα έπρεπε να έχουν στηθεί στο απόσπασμα. 

 

Μόνο επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης έχει όμως γίνει μία τέτοια επιλογή σύγκρουσης με τον κεντρικό τραπεζίτη. 

 

Δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι η αποφυγή της αντιπαράθεσης έπειτα από την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης την Δευτέρα είναι δείγμα σοφρωσύνης και ωριμότητας της πειραματικής κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. 

 

Εξαιρετικά πιθανό είναι να πρόκειται για ένδειξη του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει και για μία  σιωπηρή παραδοχή ότι τα κατορθώματά της δεν αντιστοιχούν στην εικόνα που επιχείρησε να φιλοτεχνήσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.