ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευχή: Να οργανωθούν οι συνεπείς πολίτες για να προκαλούν πολιτικό κόστος όταν αγνοούνται

11:01 - 22 Δεκ 2009
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Υπάρχει μία κατηγορία πολιτών, που ενώ στις περισσότερες ευνομούμενες και συγκροτημένες χώρες αποτελούν την σπονδυλική στήλη των κοινωνιών τους, στη χώρα μας δεν εκπροσωπούνται από κανένα. Και όχι μόνο δεν εκπροσωπούνται αλλά χαρακτηρίζονται πλέον ως οι «αγαθοί» ή και «χαζοί», άξιοι της μοίρας τους και της γενικής καταφρόνιας, αφού τον τόνο στην ελληνική κοινωνία τον δίνουν πλέον οι μάγκες, οι νταήδες, οι αεριτζήδες, τα λαμόγια και οι δημοσιοσχετίστες με τα φιδίσια σώματα. Τους βλέπουμε συνεχώς και παντού και αυτοί αναμφισβήτητα έχουν πάρει το πάνω χέρι, για να φτάσουμε βέβαια εδώ που φτάσαμε. Στο σημείο της έσχατης παρακμής σχεδόν.  

Πρόκειται για τους πολίτες που κάνουν κανονικά και ευσυνείδητα τη δουλειά τους, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους  που δεν φοροδιαφεύγουν , ούτε φοροκλέβουν, που  αποπληρώνουν τα δάνειά τους και πάντως  φροντίζουν να μην ξανοίγονται πολύ πέρα από τις δυνατότητές τους, που συμπεριφέρονται με στοιχειώδη ευγένεια και κοσμιότητα στις καθημερινές συναναστροφές  και συναλλαγές τους, που ανατρέφουν τα παιδιά τους με κάποιους κανόνες συμπεριφοράς, πειθαρχίας και ηθικής, που δίνουν σημασία στην παιδεία και την κουλτούρα, που θέλουν να λειτουργούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, που πληρώνουν το εισιτήριό τους στο λεωφορείο, που θέλουν ένα μίνιμουμ αξιοκρατίας,  που διαθέτουν κοινωνική συνείδηση και πράττουν με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, που  τέλος πάντων, ζουν και κινούνται στο πλαίσιο των νόμων.

Δεν μπορεί να υπολογιστεί ποιο ποσοστό του πληθυσμού είναι πλέον  αυτοί οι πολίτες. Το σίγουρο όμως είναι ότι υπάρχουν. Υπάρχουν, αλλά δεν ακούγονται γιατί δεν ανήκουν σε οργανωμένες μειοψηφίες, σε συντεχνίες, σε κρατικοδίαιτα υπαλληλικά συνδικάτα, δεν κυνηγούν την δημοσιότητα και δεν καλούνται για να πουν τη γνώμη τους και για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που τρέφουν τον λαϊκισμό και δεν επιτρέπουν τίποτα  να ανθίσει. Κυρίως, οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν εκπροσωπούνται. Σε άλλες εποχές θα τους αποκαλούσαμε «σιωπηλή πλειοψηφία», αλλά δυστυχώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι οι περισσότεροι στην κοινωνία μας αυτή την εποχή.

Ωστόσο έφτασε η ώρα να ακουστεί η φωνή αυτών των ανθρώπων. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει τρόπος  να οργανωθούν και να εκφραστούν, μήπως και σε αυτή τη χώρα αρχίζει να ακούγεται και η φωνή της λογικής, της διαμαρτυρίας για το αυτονόητο, της αντίθεσης της ισοπέδωσης προς τα κάτω, ενάντια στον επαρχιωτισμό και τις οθωμανο-βαλκανικές παραδόσεις., κατά της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, που η επιθυμία τους είναι να ζουν σε μία στοιχειωδώς ευνομούμενη χώρα, με νόμους και κανόνες που είναι σεβαστοί. Πρέπει δηλαδή να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι άνθρωποι αυτοί να είναι σε θέση να προκαλούν πολιτικό κόστος σε όποια κομματική, συνδικαλιστική, κυβερνητική ή αναρχοαυτόνομη εξουσία τους αγνοεί.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 22 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.