ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανική προβοκάτσια και ηρωϊκά «όχι»

11:17 - 30 Ιαν 2012
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Μόνο σαν προβοκάτσια μπορεί να εκληφθεί το κείμενο που κυκλοφόρησαν οι γερμανοί περί υπαγωγής της Ελλάδας υπό πλήρη οικονομική κηδεμονία, ώστε να εξασφαλίζεται πρωτίστως η αποπληρωμή των δανεικών προς τους δανειστές –θα θωρακιστεί μάλιστα αυτό συνταγματικά- και με ό,τι απομένει ας κάνει ό, τι θέλει η κυβέρνησή της. Επί της ουσίας έχει ξαναβρεθεί η χώρα υπό παρόμοιο καθεστώς μετά την πτώχευση του 1893, όταν τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και οι δανειστές πήραν την εκμετάλλευση και τα έσοδα όλων των μονοπωλίων του κράτους, όπως και κατά την υλοποίηση του Σχεδίου Μάρσαλ (τότε επρόκειτο για δωρεά βέβαια) όταν αποβιβάστηκαν εδώ καμιά 300-350 αμερικανοί που έκαναν κουμάντο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στα υπουργεία.

Ωστόσο, άλλο το τότε, άλλο το τώρα και πέρα από αυτό ή διατύπωση του συγκεκριμένου "non paper" είναι τόσο επιθετική που οδηγεί στη σκέψη μήπως με αυτό και με άλλα παρόμοια το Βερολίνο θέλει να ωθήσει στην έξοδο της Ευρωζώνης. Γιατί ποιος πολιτικός θα τολμούσε να πει «ναι» σε κάτι τέτοιο και δεν θα χαρακτηριζόταν Λογοθετόπουλος (πρωθυπουργός της κατοχής); Και πως δεν σκέφτηκαν οι γερμανοί εγκέφαλοι ότι κάτι τέτοιο θα θέριευε ακόμη περισσότερο την αντιμνημονιακή Αριστερά και όχι μόνο; Ή γιατί δεν τους νοιάζει ότι με κάτι τέτοια υπονομεύουν εκείνους που σκέπτονται λογικά, αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα είναι αναπόφευκτες στο σημείο που έχουμε φτάσει και θέλουν να παραμείνει με κάθε τρόπο η χώρα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση;

Η κυβέρνηση βέβαια έσπευσε να πει «όχι» σε τέτοια κηδεμονία, που ούτως ή άλλως δεν περιλαμβανόταν στις θέσεις της Τρόϊκας, όπως είπε όχι και στην περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, αν και για αυτό επικρατεί σύγχυση. Υποτίθεται ότι έβαλαν κόκκινη γραμμή οι τρεις αρχηγοί στη συγκεκριμένη περικοπή, αλλά τέτοια απαίτηση δεν τέθηκε από πλευράς Τρόϊκας, τουλάχιστον στο γραπτό κείμενο που κυκλοφόρησε. Είχε τεθεί σε μία έκθεση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι παραμένει η συγκεκριμένη απαίτηση. Για καλό και για κακό πάντως, ίσως και για να κάνουν το κομμάτι τους, οι τρεις αρχηγοί είπαν «όχι» σε κάτι τέτοιο, όπως είπαν «όχι» και στη μείωση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον Παπαδήμο, η συνάντησή του με τους τρεις αρχηγούς κατέληξε σε μία κοινή γραμμή σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα. Οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης δεν έκαναν δηλώσεις όταν έφυγαν από τη χθεσινή συνάντηση, όμως αυτά που μαθεύτηκαν αργότερα είναι αρκετά αόριστα για να μοιάζουν με συγκεκριμένο πλαίσιο. Από την πλευρά του ο αρχηγός της Ν.Δ. μίλησε περί ανάγκης διαπραγμάτευσης, λές και δεν έγινε γι΄ αυτό η συνάντηση, φροντίζοντας παράλληλα να εξασθενήσει την εξουσιοδότηση προς τον Παπαδήμο και να υπονομεύσει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Καρατζαφέρης είπε κάτι ημιακατάληπτα περί καταγγελίας της Τρόϊκας στο Ευρωκοινοβούλιο, με προφανή σκοπό να εντυπωσιάσει. Οσο για τον Παπανδρέου, αυτός παρέμεινε στη θέση του περί πλήρους στήριξης στον Παπαδήμο.

Σμπέρασμα: τα πάντα είναι στον αέρα, όπως και πριν από τη συνάντηση Παπαδήμου και τριών αρχηγών

Άγγελος Στάγκος

[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.