ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαλυτικά τα φαινόμενα στην Ευρώπη

18:17 - 16 Σεπ 2014
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Την ώρα που εδώ στην Ελλάδα ψάχνουμε να βρούμε ποιο θα είναι το κόστος των θαυμάτων που δεσμεύτηκε να κάνει όταν βρεθεί στην εξουσία ο Α. Τσίπρας και αν ο Α. Σαμαράς θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για να εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφύγει τις εκλογές, έξω γίνεται περίπου χαμός.

Μπορεί αύριο η Σκωτία να ανεξαρτητοποιηθεί από την Αγγλία και σειρά έχει πάρει εμφανώς η Καταλονία που επιθυμεί και αυτή σφόδρα να πάρει διαζύγιο από την Ισπανία. Κάτι παρόμοιο πιθανότατα γίνεται με τα όπλα στην Ουκρανία, ενώ πολλοί άλλοι ετοιμάζονται, είτε το λένε, είτε όχι. Οι Φλαμανδοί στο Βέλγιο, οι Ουαλοί πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως οι Αλβανοί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη Βόρεια Ιταλία έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί κινήσεις απόσχισης από τον κορμό της χώρας. Δεν θα γίνουν όλα με τη μία, αλλά έχουν να δουν τα μάτια μας πράματα και θάματα. Να μη ξεχνάμε την κατοχή του 38% της Κύπρου που έχει ήδη εμπεδωθεί, το βελούδινο διαζύγιο Τσεχίας και Σλοβακίας, τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας. Ολα αυτά έγιναν σε ελάχιστο ιστορικό χρόνο...

 

Αυτή είναι μόνο μία πλευρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Γιατί υπάρχει και η άλλη της ανόδου της Ακροδεξιάς, Εθνικιστικής Δεξιάς αλλιώς αυτοπροσδιορίζονται διάφοροι του χώρου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυριότερη αιτία είναι η οικονομική κρίση, αλλά αυτό παίζεται ανάλογα με τη χώρα όπου παρουσιάζεται άνοδος. Κοινός παρονομαστής όμως είναι η μετανάστευση. Η Ευρώπη έχει κατακλυστεί από μετανάστες προερχόμενους από την Ασία και την Αφρική. Μουσουλμάνοι οι περισσότεροι, δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμοι από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η παρουσία τους προκαλεί αντιδράσεις. Τελευταίο παράδειγμα η φιλελεύθερη Σουηδία. Και αν γίνει κανένα τρομοκρατικό κτύπημα από τους λεγόμενους Τζιχαντιστές σε ευρωπαϊκή χώρα, θα δούμε ομορφιές που δεν έχουμε ξαναδεί. Ετσι και αλλιώς πάντως, υπάρχει πρόβλημα με τη μετανάστευση, νόμιμη ή παράνομη. Ο δεύτερος κοινός παρονομαστής σχετίζεται με την ίδια την Ευρώπη, καθώς τα περισσότερα κόμματα της Ακροδεξιάς θέλουν να μειωθούν οι εξουσίες των Βρυξελλών και να ξαναπεράσουν στις κυβερνήσεις των χωρών. Αλλά βέβαια έτσι, δεν πρόκειται να φτάσουμε ποτέ σε ενιαία Ευρώπη.

 

Στο μεταξύ, τα οικονομικά προβλήματα δεν λένε να καταλαγιάσουν. Η ανάπτυξη είναι πολύ αδύναμη, ο στασιμοπληθωρισμός παραμονεύει, όλοι ξέρουν ότι η διαδικασία της ενοποίησης δεν προχωράει ουσιαστικά να δεν συγκλίνουν σε ενιαίους κανόνες οι οικονομίες, αλλά και πολλοί είναι εκείνοι που απαιτούν χαλάρωση, το ευρώ πέφτει, που είναι καλό, αλλά οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πλήττουν και τους ευρωπαίους, οι οποίοι πήγαν να βγάλουν μόνοι τα μάτια τους στην Ουκρανία και συνεχίζουν να χορεύουν στο ρυθμό των ΗΠΑ, της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών. Και σα να μη φτάνουν αυτά όλα, οι ευρωπαίοι ή κάποιοι από αυτούς, όπως οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, τα έκαναν μαντάρα στη Λιβύη, συνεχίζοντας το έργο των Αμερικανών και σε συνεργασία με αυτούς.

 

Δύσκολοι οι καιροί για την Ευρώπη, αλλά και που αλλού να πάει κανείς; Γιατί έξω από αυτή παραμονεύει ο λύκος... Και επειδή στη χώρα μας δεν παίρνουμε χαμπάρι τι γίνεται, ή μάλλον δεν γίνεται αντιληπτή η διεθνής κατάσταση και οι κίνδυνοι που έχουν δημιουργηθεί η δημιουργούνται, να προσθέσουμε και κάτι ακόμη, που διαφεύγει της προσοχής της πολιτικής τάξης, των κομμάτων, των συνδικαλιστών και των μήντια: προχτές έγινε γνωστό και παίχθηκε σε τηλεοπτικό δελτίο ότι κατασκευάστηκε ολόκληρο αυτοκίνητο από εκτυπωτή τριών διαστάσεων (3D). Οποιος έχει μυαλό και όρεξη ας σκεφτεί τι σημαίνει αυτό για την απασχόληση, την ανεργία, την οικονομία, τους κανόνες και τους νόμους του κοινωνικού κράτους, τις δυνατότητες της πανελεύθερης οικονομίας και όλα τα συναφή! Η μόνη λέξη που αρμόζει είναι ... ανατριχίλα.

 

Άγγελος Στάγκος

 

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.