ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χαρδούβελης υψώνει ανάστημα μέσα σε πολιτική αβεβαιότητα

18:55 - 18 Νοε 2014
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν είναι εύκολο να πει κανείς με σιγουριά τι προκάλεσε και που απέβλεπε η προετοιμασμένη (τη διάβασε από χαρτί) δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μυρίζει πάντως δήλωση με διάφορους αποδέκτες που αποφάσισε να την κάνει μόνος του και χωρίς προηγουμένη συνεννόηση με το Μαξίμου.

Ίσως γιατί θέλησε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε όσους τον κατηγορούν για κάθε λάθος, για κάθε φάλτσο και για κάθε στραβοκλωτσιά, ενδεχομένως γιατί ήθελε να διαμηνύσει σε κάποιους ότι δεν θα είναι αυτός που θα τα σπάσει με την Τρόικα και θα βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανώς γιατί θέλησε να βάλει φρένο σε όσους κάνουν τα λιοντάρια και δεν αποκλείεται να προετοιμάζει το έδαφος για μία κολοτούμπα της Αθήνας μπροστά στη σκληρή στάση των δανειστών. Μερικοί υποστηρίζουν επίσης ότι έστειλε ένα μήνυμα στους κυβερνητικούς βουλευτές -του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της Ν.Δ. τύπου Τζαμτζή και άλλων αγροτοπατέρων- να κόψουν λίγο ή και πολύ από τον λαϊκισμό που τους χαρακτηρίζει για να βρεθεί μία άκρη.


Όλα αυτά προκύπτουν από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, είτε τα εννοεί ακριβώς έτσι, είτε όχι. Και όσο και αν κάποιοι τον θεωρούν τελειωμένο, αυτός είναι που θα κάνει τη διαπραγμάτευση εκτός απροόπτου. Το απρόοπτο είναι πρώτον,  να τον φάνε Σαμαράς και Βενιζέλος με συνοπτικές διαδικασίες, δεύτερον να μην προλάβει να ολοκληρωθεί -αν αρχίσει- η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση πριν από την σύνοδο κορυφής 16-17 Δεκεμβρίου για να αποφασιστεί εκεί η επόμενη μέρα, τρίτον, να τα σπάσει η κυβέρνηση με την Τρόικα και να πάει αμέσως σε εκλογές, αφήνοντας στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Όπως και να έχει το πράγμα όμως, τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ μικρά για να επιτευχθεί συμφωνία...

Άλλωστε, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το αδιέξοδο φαίνεται πλήρες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε στο ελάχιστο αυτά που έπρεπε να κάνει, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές που ο Σαμαράς κατελήφθη από πανικό και η Τρόικα ζητάει τώρα να γίνουν πράγματα που αποκλείεται να περάσουν από τη Βουλή. Η κατάσταση μοιάζει με τον γνωστό γρίφο “Catch 22” κατά τον οποίον για γίνει το Α πρέπει προηγουμένως να γίνει το Β, αλλά για να γίνει το Β, πρέπει προηγουμένως να γίνει το Α!


Με λίγα λόγια, η φάση είναι εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά, παρά τους θετικούς οικονομικούς δείκτες και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές, όπου τα επιτόκια είναι πάλι σε απαγορευτικά επίπεδα.


Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 08:07 - 19 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.