ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τη Δευτέρα, έχουμε και λέμε...

19:01 - 20 Ιαν 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Η επικρατούσα άποψη για τις δημοσκοπήσεις, που βολεύει και τη βιομηχανία των δημοσκόπων γιατί τους καλύπτει απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο λάθος, είναι ότι αποτυπώνουν - φωτογραφίζουν τη στιγμή που γίνονται και τίποτα περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά ισχύει επίσης η άποψη ότι όταν την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου είναι σημαντική (όπου σημαντική είναι όπως τη θεωρεί ο καθένας), τότε το αντίστοιχο εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι μη αναστρέψιμο, εκτός και αν πέφτει μέσα στο περιθώριο στατιστικού λάθους. Αυτό το λένε οι ίδιοι δημοσκόποι που λένε και το προηγούμενο, αλλά δεν ξέρουμε αν περιλαμβάνει και περιπτώσεις όπως η σημερινή με πολύ υψηλό  ποσοστό αναποφάσιστων.


Τέλος πάντων, με τα δεδομένα που έχουμε η νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φαίνεται σίγουρη και ίσως μόνο ο Σαμαράς και οι δικοί του την αμφισβητούν για την τιμή των όπλων, αλλά και γιατί παραδοσιακά είθισται να πιστεύεις δημόσια στη νίκη μέχρι το άνοιγμα της κάλπης. Άλλωστε, να μη ξεχνάμε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τάσεις διεύρυνσης της διαφοράς, οπότε ανατροπή των προβλέψεων θα ισοδυναμούσε με έκπληξη πρώτου μεγέθους, αν όχι με θαύμα.


Βγαίνει λοιπόν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρώτος και ας πούμε ότι σχηματίζει και κυβέρνηση, μόνος ή και με άλλους (φυσικά, αν σχηματίσει κυβέρνηση με τον Καμένο, θα δούμε άλλη παράσταση). Η επόμενη μέρα αρχίζει από τις 26 Ιανουαρίου και αυτό σημαίνει ότι από εκείνη την ώρα αρχίζουν να ισχύουν μεν όσα έχουν εξαγγείλει ή υποσχεθεί οι ΣΥ.ΡΙΖ.Αίοι, κυρίως όμως αρχίζουν να ισχύουν όσα έχουν πει οι δανειστές, που από αυτή την εβδομάδα είναι πολύ πιο ξεκάθαροι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δηλώσεις Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και ΣόΪμπλε.

Ασχέτως των ερμηνειών, παρερμηνειών και αποκρύψεων που γίνονται στην Ελλάδα σχετικά με αυτές. Ίσως μάλιστα το πατιρντί να αρχίσει από την Πέμπτη, που ο Ντράγκι θα ανακοινώσει ποια ομόλογα θα αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ποια όχι. Για να αρχίζουμε να συνηθίζουμε δηλαδή...


Μετά τη Δευτέρα και εφόσον ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταφέρει να κάνει κυβέρνηση, θα αρχίσουμε να μετράμε ποια από εκείνα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκδοσης 2013 και από τα άλλα που εξάγγειλε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιηθούν και πως. Από την άλλη πλευρά δούμε επίσης τι θα γίνει στη Νέα Δημοκρατία, ίσως και στο ΠΑΣΟΚ...


Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.