ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την πρώτη συναρπαστική εβδομάδα ακολουθεί η δεύτερη

00:06 - 02 Φεβ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Συμπληρώθηκε εβδομάδα από τις εκλογές και όπως προβλεπόταν  η ζωή μας εμπλουτίστηκε με καινούργιες εμπειρίες και έγινε συναρπαστικότερη. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στην ορκωμοσία άλλοι πήγαν με γραβάτα, άλλοι με μπλου τζην και άλλοι με τα πουκάμισα έξω, οι υπουργοί δεν πρόλαβαν να καθήσουν και άρχισαν να απαγγέλλουν τις εξαγγελίες τους, που ομολογουμένως ήταν σε απόλυτη αρμονία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, το Χρηματιστήριο καταβαραθρώθηκε μέσα σε τρείς συνεδριάσεις και τα spreads έφτασαν στο Θεό, οι αγορές άρχισαν να μας υποβαθμίζουν, οι κόντρες με τους Ευρωπαίους βγήκαν στην επιφάνεια με όλη την αγριότητά τους, ο Βαρουφάκης αναγορεύτηκε σε σταρ, το καλλιεργεί και το απολαμβάνει, στο προσκήνιο εμφανίστηκαν οι Ρώσοι, ο Καμμένος ξεκίνησε τα καμποηλίκια με τους Τούρκους και φαντάζεται τον εαυτό του θύμα παρενόχλησης, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ξεκίνησαν τις βόλτες ια να εξηγήσουν και να πείσουν, διάφοροι ευρωπαίοι ηγέτες και άλλοι τόσοι κοινοτικοί αξιωματούχοι παθαίνουν νέα εγκεφαλικά εξαιτίας τα Ελλάδας και μπόλικος κόσμος αναρωτιέται, ανησυχεί και βγάζει λεφτά από τις τράπεζες. Ά, να μη ξεχάσουμε και τον Γιάννη Ρουμπάτη στην ΕΥΠ…

 

Η εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα προβλέπεται το ίδιο συναρπαστική με την προηγούμενη και μέχρι να τελειώσει ο Φεβρουάριος θα παρακολουθήσουμε ένα περιπετειώδες θρίλερ από εκείνα που σπάνια προσφέρει το κινηματογράφος. Θα έχει συγκρούσεις, ρήξεις, ίσως κολοτούμπες, ίσως και όχι, μπόλικη αγριάδα, άφθονη παραπλάνηση, πολλούς πρωταγωνιστές και  χιλιάδες κομπάρσους, εμάς όλους.  Χωρίς να αποκλείεται, κάποιοι από τους πρωταγωνιστές να «πεθάνουν»  γρήγορα, παρά τα όσα λέει το σενάριο. Η πλοκή πάντως δεν άλλαξε ουσιαστικά παρά την επιλογή πιο ευρωπαϊκών διατυπώσεων από την κυβέρνηση από το περασμένο Σάββατο, καθώς κατάλαβε ότι η βαλκανική συμπεριφορά δεν ωφελεί την ίδια, ασχέτως των στόχων της. Και δεν ξέρουμε αν οι θεατές αντέχουν τόση ευγένεια, αφού βασικά γουστάρουν τσαμπουκά, έστω και ψευτοτσαμπουκά. Δώσε τέτοια στους Έλληνες και πάρτους την ψυχή.

 

Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, το θέμα είναι η Τρόϊκα και η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να τη δει ούτε ζωγραφιστή, επικαλούμενη επιχειρήματα όπως ότι δεν είναι θεσμικό όργανο, όπως  Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Έλα όμως η Τρόϊκα εκπροσωπεί αυτούς τους τρεις και κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει τον  Βαρουφάκη αν θα έλεγε ναι στην επιθεώρηση και αξιολόγηση από τους Γιουνκέρ, Ντράγκι και Λαγκάρντ. Γιατί οι τρεις της Τρόϊκα, εκπρόσωποι αυτών είναι. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι επιμένουν ότι κανένα άλλο θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί, πρώτον αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του μνημονίου που τελειώνει από την Τρόϊκα, εφόσον μάλιστα τηρηθούν οι προϋποθέσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί το ελληνικό κράτος. Άλλο που δεν θέλει να ακούν ο Τσίπρας και οι δικοί του. Άρα, αδιέξοδο προς το παρόν και άδηλο το μέλλον.

 

Αρκετοί είναι εκείνοι επίσης που περιμένουν με αγωνία να δουν αν την Τετάρτη η ΕΚΠ θα δώσει άδεια για στήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον ELA , προκειμένου να διατηρήσουν κάποια επίπεδα ρευστότητας, Έτσι και γίνει κανένα αστείο και ο Ντράγκι τα στυλώσει, μπαίνουμε σε πολύ άγρια φάση πραγματικά. Γιατί αυτό θα είναι ένα πολύ  σκληρό προειδοποιητικό μήνυμα για τι θα επακολουθήσει. Αν πει «ναι» σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι δίνουν πίστωση χρόνου μέχρι τέλους του μήνα τουλάχιστον που λήγει η παράταση του μηχανισμού στήριξης.

 

Με κομμένη την ανάσα λοιπόν, παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται η ιστορία.

 

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.