ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με συνεντεύξεις, ασάφειες και μετωπικές δεν βάφονται αυγά

13:29 - 02 Μαρ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Κρίσιμη η εβδομάδα που αρχίζει και ακόμη πιο κρίσιμος ο Μάρτιος που ξεδιπλώνεται, καθώς θα πρέπει να βρεθούν περισσότερα από 7 δις, ενώ η ηγεσία της κυβέρνησης, Τσίπρας, Δραγασάκης, Βαρουφάκης και Σία προτιμούν να ξαναγυρίσουν στις γνωστές παλιές συνταγές για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με την επιθετική ρητορική, τα συνεχή ψευτονταηλίκια, τις ανεδαφικές εξαγγελίες και τα ψέματα. Τέτοια κυβέρνηση δύσκολα μπορείς να της βάλεις πλάτη, αν δεν ανήκεις στους οπαδούς της, αλλά θέλεις να πετύχει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, για να μη καταστραφεί η χώρα…

Δεν σ΄ αφήνουν λοιπόν να αγιάσεις. Πρώτα ο Βαρουφάκης με το απύλωτο στόμα και το δόγμα «τρεις συνεντεύξεις την μέρα τον ψυχίατρο τον κάνουν πέρα» και μετά ο ίδιος ο Τσίπρας που τώρα λανσάρει την θεωρία ότι οι κάποιοι μεγαλοεταίροι, λέγε με Γερμανία, έχουν βαλθεί να ρίξουν την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους … θεσμούς και φυσικά με τους πράκτορές τους μέσα (Σαμαράς) και έξω (Νταϊσελμπλουμ, Ντράγκι, Ισπανία, Πορτογαλία και άλλους).  Από κοντά και ο Δραγασάκης που ανακάλυψε ότι στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Γιούρογκρουπ κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν εκβιασμό σε βάρος της Αθήνας, λες και η Αθήνα δεν άσκησε και δεν ασκεί εκβιασμούς σε βάρος τους.

 

Σαν νέος λοιπόν Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ δεν είναι, απευθύνθηκε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σα να βρισκόταν μπροστά στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι ΠΑΣΟΚ και το σήμερα δεν είναι το τότε κα εξαπέλυσε τους μύδρους του. Είτε γιατί αντιμετωπίζει εσωκομματικές και οικονομικές δυσκολίες, είτε γιατί παρέα με τον Βαρουφάκη και τους άλλους, είναι αποφασισμένοι να  κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους κουτόφραγκους δανειστές.

 

Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων, « Το σχέδιό τους  ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνησή μα σε φθορά, ανατροπή , ή άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς και πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει στους συσχετισμούς σε άλλες χώρες και κυρίως πριν από τις εκλογές στην Ισπανία. Δηλαδή, να μας πιέσουν τόσο ώστε να οδηγηθούμε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις υπό την απειλή της πιστωτικής ασφυξίας, να σπείρουν έτσι απογοήτευση και να μας αποκόψουν από τη λαϊκή βάση, να χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί και μπορέσουν ακόμη και την πιστωτική ασφυξία ως μέσο πρόκλησης λαϊκής δυσαρέσκειας.  Με τελικό στόχο είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα τα κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε να μας ανατρέψουν και να τελειώνουν με όσα εμείς εκπροσωπούμε και τους φοβίζουν, είτε τέλος, όπως έγινε με τη Ν.Δ. του Σαμαρά, να μας ενσωματώσουν πλήρως στην πολιτική και τη λογική τους και να καταφέρουν έτσι στρατηγικό πλήγμα και στην Ελλάδα που αντιστέκεται».

 

Αυτά τα είπε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός, αλλά οι άνθρωποί του είχαν αρχίσει να τα πλασάρουν σε δημοσιογράφος δύο – τρεις μέρες πριν, είτε βλέποντας ότι οι δανειστές παραμένουν σταθεροί στους τύπους και τις κόκκινες γραμμές, είτε γιατί ο αναβρασμός στο κόμμα μετά από τις συμφωνίες του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας δεν έλεγε να ξεφουσκώσει. Αποφάσισε λοιπόν να ξιφουλκήσει πάλι εναντίον των κακών ξένων για να μαζέψει τους δικούς του, εμφανίζοντας την κυβέρνηση ως θύμα πλεκτάνης. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν όλα αυτά στο πίσω μέρος πολλών στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης, αλλά έτσι είναι η πολιτική. Ας θυμηθεί τι έκανε ο Τσίπρας προεκλογικά, αρκεί να αναφέρουμε τα deals με Καμένο και Παυλόπουλο (Καραμανλή), αλλά και πολλά άλλα.

 

Και πάντως, η χώρα έχει δεσμεύσεις και ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες, οι δανειστές παίζουν στη βάση των κανόνων που η δική μας πλευρά αμφισβητεί ή θέλει να ξεπεράσει με διάφορους τρόπους, τους το λέει κατάμουτρα συνεχώς και με την ίδια έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπονόμευσαν και την κυβέρνηση Σαμαρά. Γιατί ούτε εκείνη την κυβέρνηση στήριξαν, καθώς τους τελευταίους μήνες της θητείας της προσπαθούσε να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις και λαϊκιζε, όπως γνωρίζουμε οι πάντες πλέον. Αφήστε που από τη συμμαχία του Νότου φτάσαμε στη σύγκρουση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, μεταξύ όλων των άλλων.

 

Ετσι όμως, με συνεχείς μετωπικές συγκρούσεις και βρίζοντας τους εταίρους, με παλινωδίες, με δηλώσεις περί «δημιουργικής ασάφειας» την ώρα που γινόταν έντονη συζήτηση για τα δικά μας στη Γερμανική Βουλή, κάνοντας όλους έξαλλους γιατί αντιλαμβάνονται ότι τους κοροϊδεύουμε, την ώρα που ψάχνουμε για 3,6 δις μέσα στον Μάρτιο για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις, δεν πάμε πουθενά. Ούτε φυσικά πρόκειται να έλθει κάποια επένδυση μέσα στο κλίμα της ταραχής και της αοριστίας που δημιουργεί η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τις μπούρδες που έλεγε και επαναλαμβάνει. Θα το διαπιστώσουμε ξανά αυτή την εβδομάδα με τα νομοσχέδια που ο Τσίπρας εξάγγειλε. Αν ο πρωθυπουργός και οι ΣΥ.ΡΙΖ.αίοι  πιστεύουν ότι απ΄εδώ θα ξεκινήσει η αλλαγή της Ευρώπης, αλί και τρισαλί για μας τους ταπεινούς.  Οσο για τον Βαρουφάκη, αυτός κτίζει προφίλ με αρλούμπες για να περιφέρεται κάποια στιγμή δίνοντας διαλέξεις και βγάζοντας λεφτά, ως ο άνθρωπος που άλλαξε την Ευρώπη, κατά τον ισχυρισμό του, με τη «δημιουργική ασάφεια».

 

Με συνεντεύξεις, ασάφειες και μετωπικές συγκρούσεις δεν βάφονται αυγά.

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 02 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.