ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αέρα η συμφωνία, διχασμένος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

14:05 - 25 Μαϊ 2015
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Οποιος δεν καταλαβαίνει σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, να μη τα βάζει με τον εαυτό του. Δεν φταίει αυτός. Κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται η διαπραγμάτευση, ούτε καν εκείνοι που παίρνουν μέρος, αφού στο περιβόητο Brussels Group, οι τροϊκανοί περιμένουν στις Βρυξέλλες και οι δικοί μας ήταν  το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, περιμένοντας οδηγίες. Ακόμη χειρότερα, δεν γνωρίζουν, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ, ούτε ο Τσίπρας, ούτε η Λαγκάρντ, ούτε καν ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο Λιου. Και προς Θεού, μη παίρνετε  τοις μετρητοίς όσα λένε το Μαξίμου, ο Σακελλαρίδης, ο Μπαρουφάκης, ο Τσακαλώτος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι λοιποί. Πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι οι ξένοι που ομιλούν για καλύτερο, αλλά για πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Γιατί έτσι είναι…

Λοιπόν, έτσι όπως διαγράφονται τα πράγματα σήμερα, είναι φανερό ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται να κάνει πίσω στο Ασφαλιστικό, εξ ου και ο Τσίπρας αναγκάστηκε να ανοίξει το θέμα στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το Σαββατοκύριακο, ομολογώντας ότι δεν βγαίνει, γιατί όντως δεν βγαίνει δυστυχώς. Άρα οι συντάξεις θα πειραχθούν, με τις πρόωρες να κόβονται εντελώς, ακόμη και για εκείνους που έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα και οι άλλες να περικόπτονται σε ένα βαθμό. Το ΔΝΤ επιμένει και στα εργασιακά με μόνη πιθανή υποχώρηση στις ομαδικές απολύσεις και μη νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν διαφορετική γνώμη, όσο και αν ο Τσίπρας προσπαθεί να τους διαχωρίσει, πρώτα την Κομισιόν από το ΔΝΤ και μετά τους σκληρούς από τους … μαλακούς. Τρίχες και αυτό φαίνεται και στον ΦΠΑ όπου όλοι μαζί επιμένουν στις δύο κατηγορίες, απορρίπτοντας τις τρεις.

Με αυτά τα δεδομένα, άγνωστο αν και πότε θα επέλθει συμφωνία, αλλά πάντως ίσως γίνει αποδεκτό η Ελλάδα να μην πληρώσει στο ΔΝΤ τη δόση στις 5 Ιουνίου και τις επόμενες, ( 310 εκ. ευρώ στις 5, 348 στις 12, 458 στις 13, 580 στις 16, 345 στις 19 Ιουνίου, 464 στις 13 Ιουλίου και 178 την 1η Αυγούστου) αλλά όλα μαζί, δηλαδή στο τέλος του μήνα. Προφανώς έχει ξαναγίνει. Που σημαίνει ότι αν το ΔΝΤ κάνει τη διευκόλυνση, ως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα 2,041 δις. Γι΄ αυτό και ακούμε κάτι ηρωϊκά εκ του ασφαλούς ότι δεν θα πληρώσουμε. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι ως τότε (έτσι και αλλιώς το πιο ακραίο περιθώριο είναι το τέλος Ιουνίου) θα έχει υπογράψει συμφωνία, οπότε θα πάρει τα 1,9 δις, που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα οποία κατακρατούν, και ενδεχομένως θα δοθεί ένα σήμα στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Και για να μη νομίσει κανείς ότι μετά τον Ιούνιο … χαλαρώνουμε, πρέπει να σημειωθεί ότι στις 20 Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν 3,6 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα 3,2 στις 20 Αυγούστου. Άρα, από 5 Ιουνίου ως 20 Αυγούστου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 9,483 δις στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, αλλιώς…

Τα υπόλοιπα από τα 7,2 δις περίπου που περιμένει η χώρα από το τρέχον μνημόνιο, θα δίδονται από τους δανειστές σταδιακά και εφόσον η κυβέρνηση υλοποιεί τα συμφωνηθέντα. Ετσι θα εισπράξει και τα 11 περίπου δις του ΤΧΣ που σήμερα αναπαύονται κάπου στην Ευρώπη, προκειμένου να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις και να της μείνουν και κάτι. Στο μεταξύ όμως μας περιμένει άλλη ταραχή κρίνοντας από όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το Σαββατοκύριακο. Όπου μόνο το 55%, δηλαδή 95 μέλη πιστεύουν ότι το ζητούμενο είναι συμφωνία και παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, το 45%, δηλαδή 75 μέλη, επιθυμούν ρήξη και δραχμή. Και εμείς μεν το ξέρουμε ότι έχουμε μπλέξει άσχημα, τώρα όμως το μαθαίνει (ελπίζεται) και ο Τσίπρας…τρομάρα του. Ο Παπαδημούλης φαίνεται να το έχει μάθει, αλλά ποιος τον ακούει από την Αριστερή Πλατφόρμα και από τους ψεκασμένους.

Όλα αυτά αφορούν μία ενδεχόμενη συμφωνία, μετά από επιτυχή αξιολόγηση, που θα αφορά την ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου. Άρα θα πρόκειται για μεσοπρόθεσμη συμφωνία και τα λεφτά που θα δοθούν έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια, επομένως δεν θα απαιτηθεί νέα έγκριση, ενώ παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με το χρέος. Η Ελλάδα όμως θα χρειαστεί και άλλα λεφτά, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο για να πορευθεί και μην ακούτε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέα μνημονιακή συμφωνία. Δεν θα το κάνει τώρα, αλλά θα αναγκαστεί να το κάνει αργότερα, από Σεπτέμβριο.

Υπολογίστε το νέο μνημόνιο από 30 έως 50 δις και με σκληρούς όρους. Αυτή θα είναι η μακροπρόθεσμη συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί από κοινοβούλια των δανειστών και το κλίμα για την Ελλάδα δεν είναι καλό. Ως τότε πάντως έχουμε καιρό και θα υπάρχουν πολλά θέματα για να προκαλούν άγχος και ανασφάλεια.

Άγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.