ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδια και εσωτερικός διάλογος ερήμην της Τρόικας

19:40 - 03 Φεβ 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι οι θέσεις της Τρόικας στη διαπραγμάτευση που άρχισε, ελάχιστη σχέση έχουν με τις επιθυμίες και τα σχέδια της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Που σημαίνει ότι πως όσα παρουσίασε ο Κατρούκαλος και συζητιόταν στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης της συζήτησης στη Βουλή, αλλά και των αντιδράσεων από διάφορες κοινωνικές ομάδες (τα μπλόκα των αγροτών κλπ) δεν υπήρχε λόγος να συμβούν. Που επίσης σημαίνει ότι αυτά τα παλικάρια που παριστάνουν την κυβέρνηση, παραμένουν άσχετα, δεν μαθαίνουν και επιμένουν να πουλάνε φύκια για μεταξωτές  κορδέλες. Με λίγα λόγια είναι για πολλές κλωτσιές…

Από αυτά που καταλαβαίνουμε τις τελευταίες μέρες, αυτά που έφτιαξε ο Κατρούγκαλος στο Ασφαλιστικό απορρίφθηκαν χωρίς επαίνους, εξ ου και τον είδαμε να βγαίνει μαραμένος από τη συνάντηση με τους Τροϊκανούς. Όχι όμως ότι οι δικές τους απόψεις είναι πιο ήπιες. Το αντίθετο, γιατί δυστυχώς καταλαβαίνουν ότι για να γίνει σχετικά βιώσιμο το Ασφαλιστικό απαιτεί συγκεκριμένες και οδυνηρές ρυθμίσεις ΤΩΡΑ και όχι μπαλώματα και παραμύθια, όπως αυτά που προσπαθεί να πουλήσει η κυβέρνηση και μάλιστα ερήμην των δανειστών. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουν τελικά οι αγρότες με τα μπλόκα, αλλά καλύτερα να πάνε στα σπίτια τους ια να κρατήσουν μερικές δυνάμεις για αργότερα, αν και όταν κατατεθεί ένα σχέδιο που θα έχει την έγκριση της Τρόικας. Άλλωστε, ο καλός καιρός τους καλεί στα χωράφια…

Φαίνεται επίσης ότι η Τρόικα θέλει να ξεμπερδεύει εντελώς και με το Ασφαλιστικό και με το Φορολογικό πριν από την αξιολόγηση, που ήδη προβλέπεται ότι θα είναι μεγάλης διάρκειας. Ίσως για να μην είναι τόσο μεγάλης διάρκειας, κάτι που θέλει και η κυβέρνηση Η οποία κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της να μη ξεχωρίζει κανείς ώστε η ισοπέδωση να είναι πλήρης, όπως θα επιθυμούσε ο μακαρίτης ο Τσάβες, προτείνει δια του Τσακαλώτου με τα άπταιστα ελληνικά, να φορολογείται με 50% η κλίμακα εισοδήματος πάνω από τα 50 ή 60.000 ευρώ. Και βεβαίως θα έχει σημασία αν θα είναι τα 50 ή τα 60 χιλιάρικα που ως σήμερα φορολογούνταν με 43%.

Αν όμως τα έσοδα αυξάνονται όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτη την τσαμπουκαλού Γεροβασίλη που είναι έτοιμη να μαλώσει με όποιον πει μα…, τι τα θέλουν τα παραπάνω έσοδα; Ίσως για να μπορούν να διορίζουν και άλλους συγγενείς και γκόμενους χωρίς καν τυπικά προσόντα. Προς το παρόν όμως, εκείνο που ενδιαφέρει είναι που θα καταλήξουν οι κουβέντες με την τρόϊκα, γιατί δεν αποκλείεται να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Και τότε ο εσωτερικός διάλογος θα πρέπει να αρχίσει «φτου και από την αρχή», με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση, αλλά το ίδιο να ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.