ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συζήτηση και μάλιστα ως αργά, για όσα ήδη γνωρίζαμε

07:33 - 30 Μαρ 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι ακριβώς αφορούσε η χθεσινή συζήτηση, που η κυβέρνηση προκάλεσε στη Βουλή. Ας πούμε ότι γενικά αφορούσε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαπλοκής και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αν και στην πραγματικότητα αφορούσε τη μήνυση μίας εισαγγελέως εφετών κατά αναπληρωτή υπουργού, δηλαδή του Παπαγγελόπουλου, για παρέμβαση.

Αυτά τυπικά, γιατί ουσιαστικά η πραγματοποίηση της συζήτησης επιδιώχθηκε από τον Τσίπρα και το επιτελείο του ως κίνηση αντιπερισπασμού. Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και βάλλεται από δεξιά και αριστερά, για τις επιδόσεις της στις κωλοτούμπες, την αθέτηση υποσχέσεων, την ανικανότητά της, την υπερφορολόγηση των πολιτών, την αξιολόγηση, τη διαχείριση του προσφυγικού, την  εμπλοκή του ΝΑΤΟ και άλλα πολλά.

 

Άγνωστο αν και πως θα λειτουργήσει ο αντιπερισπασμός, αλλά στη βάση του πρώτου γύρου των τοποθετήσεων των αρχηγών, τα χαρακτηριστικά τη συζήτησης είναι τα εξής:

Τσίπρας. Εξαπέλυσε επίθεση κυρίως κατά της κυβέρνησης Σαμαρά, αναφέροντας ως παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη νομοθετικές ρυθμίσεις που τις κατήγγειλε ως σκάνδαλα. Με λίγα λόγια επιστράτευσε την σκανδαλολογία με έμφαση την υπόθεση της Ζήμενς για να φέρει προφανώς σε δύσκολη θέση τον Μητσοτάκη, τον οποίον κατηγόρησε ότι καλύπτει τα σαμαρικά σκάνδαλα. Μίλησε λίγο και περί πολυνομίας και κακονομίας που δυσκολεύουν το έργο της Δικαιοσύνης και με περίεργο τρόπο έμπλεξε τα δάνεια που πήραν συγκροτήματα του Τύπου με την στάση τους, σα να ήθελε να πει ότι δεν δικαιούνται να κάνουν αντιπολίτευση.

 

Μητσοτάκης. Κατηγόρησε Τσίπρα και κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα της χώρας και ρίχνει τη μπάλα στη διαπλοκή. Σε αυτά που κατήγγειλε ο πρωθυπουργός απάντησε επιλεκτικά και με τη σειρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φτιάξει καθεστώς, προσθέτοντας ότι η αναξιοκρατία και η ισοπέδωση προς τα κάτω που επιχειρεί η κυβέρνηση, αποτελούν μορφές αυθαιρεσίας και διαπλοκής. Ζήτησε εκλογές, όχι άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή.

 

Μιχαλολιάκος. Όλη του η ομιλία εξαντλήθηκε αποκλειστικά σε επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ήταν στο πλευρό της κυβέρνησης.

 

Γεννηματά. Η επίθεσή της κατά της κυβέρνησης ήταν περίπου στην ίδια γραμμή με αυτή του Μητσοτάκη, με την έννοια ότι με τη συζήτηση έκανε αντιπερισπασμό και προσπαθεί να φτιάξει καθεστώς. Υπερασπίστηκε επίσης νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της κρίσης. Από τη δική της πλευρά ζήτησε άλλη κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή, όχι εκλογές.

 

Κουτσούμπας. Επικέντρωσε την επίθεσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις στη  Δικαιοσύνη, η διαπλοκή και η διαφθορά, αποτελούν στοιχεία του καπιταλιστικού συστήματος εδώ και διεθνώς. Η δε σκανδαλολογία είναι σύμπτωμα μαχών του συστήματος για την ανάδειξη νέων τζακιών σε βάρος παλαιών και τούμπαλιν. Γενικά προσπάθησε να κατατάξει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα αστικά κόμματα.

 

Θεοδωράκης. Έκανε επίθεση κατά Τσίπρα, Θάνου, Παπαγγελόπουλου, παλαιού συστήματος (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), νέου παλαιού συστήματος (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και ανέφερε παραδείγματα διορισμών φιλικών δημοσιογράφων προς την κυβέρνηση.

 

Καμένος. Βασικά ήταν ακατάληπτος, αλλά με μισόλογα και αόριστες αναφορές, αριθμούς που ελέγχονται για την ακρίβειά τους, αγωγές που έκανε ο ίδιος και που του έκαναν, λέγοντας ονόματα και κάνοντας επιθέσεις, προκάλεσε ένταση και αντεγκλήσεις με τον Βενιζέλο, που φυσικά τον έκανε μία χόρτα (ο Βενιζέλος τον Καμένο). Μέχρι και τα περιβόητα CDS ξαναθυμήθηκε ο Καμένος που βρήκε ευκαιρία να ορκιστεί πίστη δια βίου στην κυβέρνηση.

 

Λεβέντης. Το έπαιξε θυμόσοφος ασκώντας κριτική προς πάσα κατεύθυνση, έπαιξε … μακεδονικά, παρομοίασε  την κυβέρνηση με σουπιά που αφήνει μελάνι μέσω της χθεσινής συζήτησης, αυτοπροσδιορίστηκε σταθερός  ευρωπαϊστής, πρόβλεψε ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει και ότι η επόμενη θα είναι από αυτή τη Βουλή.

 

Αυτή ήταν η πολιτική εικόνα της χθεσινής συζήτησης, που μάλλον δεν πρόσφερε και πολλά, όπως άλλωστε αναμενόταν, πέρα από την επιβεβαίωση όλων όσων γνωρίζαμε για τις θέσεις των διαφόρων πλευρών, τις παρεμβάσεις, την  σκανδαλολογία. Ούτε καν η ένταση Τσίπρα – Μητσοτάκη πρόσφερε τίποτα περισσότερο από να δείξει την επιθυμία των δύο για επικράτηση δικομματισμού, που θα καταπιεί τα ενδιάμεσα κόμματα.

 

Υ.Γ. Ολες οι καταγγελίες από όλες τις πλευρές για τις συμφωνίες της ΕΡΤ με έντυπα για αμοιβαία προβολή, είναι παπαριές. Η ΕΡΤ πάντα έκανε τέτοιες συμφωνίες, άσχετα με τη γραμμή των εντύπων, μικρών ή μεγάλων. Τα δε έντυπα ήθελαν αυτή την προβολή γιατί την εξασφάλιζαν χωρίς να πληρώνουν. Φυσικά, αυτή η αμοιβαιότητα λειτουργούσε προς όφελός τους. Πάντα όμως.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 07:33 - 30 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.