ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα για την επικοινωνιακή πολιτική (και η επίθεση στο ΔΝΤ)...

18:30 - 05 Απρ 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Το “τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια” δεν είναι αρκετό για να αποδείξει μία υπόθεση υποκλοπής όπως αυτή της τηλεφωνικής συνομιλίας Τόμσεν και Βελκουλέσκου, γι’ αυτό ακόμη ψάχνουν να βρουν ποιος την έκανε.

Όπως ψάχνουν να βρουν γιατί και πως ο Τσίπρας έσπευσε να εκμεταλλευθεί, με τον τρόπο που το έκανε και με την αμέριστη στήριξη του Παυλόπουλου, το περιεχόμενο της συνομιλίας, κατά τη δική του βέβαια ερμηνεία. Τώρα μένει να δούμε που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, μετά την αντίδραση της Λαγκάρντ με τη γνωστή επιστολή που έστειλε με όλη την επισημότητα και δίχως χαριεντισμούς στον πρωθυπουργό, την οποία συνόδευσε με συνέντευξη στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, όπου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις Τρόϊκας και ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν με στόχο “να βγαίνει ο λογαριασμός των μέτρων”, αλλά και το χρέος να είναι βιώσιμο. “Μέτρα” μάλιστα που θα πρέπει να διατηρηθούν για πολύ καιρό αφότου το Ταμείο αποχωρήσει από την Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε.

Το ερώτημα τώρα είναι πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι εταίροι, πέρα από την διευκρίνιση που ήδη έκαναν ότι το Ταμείο θα παραμείνει στις διαπραγματεύσεις και την προσπάθειά τους να χαμηλώσουν οι τόνοι, αν και ο Τσίπρας φρόντισε να τους διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εκεί εμφανίστηκε και πάλι ως υπερασπιστής της Ενωμένης Ευρώπης, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της υποκλοπής, ανέδειξε ξανά τις διαφωνίες ΔΝΤ και Ευρώπης, κατηγόρησε το ΔΝΤ για αποτυχία στα δύο προηγούμενα μνημόνια, εξύμνησε το τρίτο δικό του ως διαφορετικό, ανέθεσε τις ευθύνες στο ΔΝΤ και σε άλλους για τα capital controls και προέβλεψε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει ως τις 22 Απριλίου, δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οψόμεθα...

Στο μεταξύ και σε σχέση με το ερώτημα πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι, πρέπει να επισημανθεί ότι με όλα αυτά ασκείται πίεση πάνω στη Μέρκελ. Από τη μία πλευρά είναι αυτή ήθελε την παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης του Τρίτου μνημονίου και άλλωστε με αυτή την προϋπόθεση το κύρωσε η γερμανική Βουλή, από την άλλη πλευρά, η ίδια δεν θέλει να ακούσει περί “κουρέματος” ή αναδιάρθρωσης του χρέους σε αυτή τη φάση. Το “κούρεμα” το αποκλείει, την αναδιάρθρωση δεν θέλει να τη δεχτεί τώρα και γι’ αυτό επαναλαμβάνει ο Σόϊμπλε ότι υπάρχει πολύς χρόνος για να γίνει η σχετική συζήτηση, αφού ως το 2022 δεν υπάρχει θέμα επιβάρυνσης της Ελλάδας με μεγάλα βάρη τοκοχρεωλυσίων. Αυτό το έλεγε συχνά ο Βενιζέλος και το παραδέχεται πλέον και ο Σταθάκης, παρά τις “διορθώσεις” που αποπειράθηκε να κάνει εκ των υστέρων. Επιπλέον, η Μέρκελ δεν θέλει να χαλάσει αυτή την περίοδο την διάθεση του Τσίπρα, αφού ο τελευταίος της κάνει το  service στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, έστω και με τον απερίγραπτο τρόπο που το διαχειρίζεται...

Στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα ίσως καταλάβουμε πως πάει το πράγμα, αλλά κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι τα όποια μέτρα δεν θα είναι επώδυνα και σε βάρος της μεσαίας τάξης. Η κυβέρνηση δεν θέλει με κανένα τρόπο να δυσαρεστήσει δημόσιους υπαλλήλους και εκείνους που θεωρεί δικούς της ψηφοφόρους, ιδιαίτερα τώρα που διαπιστώνει ότι δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις, δεν θέλει περιορισμό δαπανών στο δημόσιο τομέα, συνεχίζει να υπόσχεται προσλήψεις, καταφεύγει σε διάφορα τερτίπια και σίγουρα δεν θέλει να χάσει την εξουσία. Οπότε διαχέει τα βάρη με άμεσους και έμμεσους φόρους. Με λίγα λόγια η επίθεση του Τσίπρα κατά του ΔΝΤ δεν έχει τόση σχέση με την οικονομία, όσο με την πολιτική και συγκεκριμένα με την επικοινωνιακή πολιτική του. Για άλλη μία φορά και με βαριές συνέπειες πιθανότατα.

Υ.Γ. Απομένουν οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκαρντ...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.