ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελειώνει το καλοκαίρι, έρχεται (πάλι) ο Σεπτέμβρης…

19:20 - 15 Αυγ 2016
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Από σήμερα, 15η Αυγούστου, το καλοκαίρι μετράει αντίστροφα.

Πλησιάζουμε στο τέλος του, μαζί με την ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας του Ρίο, και φθάνουμε στο Σεπτέμβριο και το Φθινόπωρο, που σύμφωνα με παράγοντες κομμάτων της Αντιπολίτευσης, οι πολίτες θα αντιληφθούν τις περικοπές που επεφύλασσε το τρίτο μνημόνιο –και εξαιτίας των επιλογών της Αθήνας- και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση θα κλιμακωθούν. Άλλωστε υπάρχει και το θέμα της αξιολόγησης που θα θέσει την κυβέρνηση προ δύσκολων αποφάσεων, ιδιαίτερα στα εργασιακά.

Μπορεί όμως και να μην εξελιχθούν τα πράγματα, όπως τα προβλέπουν οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης. Τα στοιχεία της οικονομίας δεν είναι όλα για κλάματα και φαίνεται ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά, παρά τις αρχικές κλάψες. Φυσικά τα έσοδα για το κράτος δεν θα είναι αντίστοιχα, αλλά γι΄ αυτό ας όψεται η φοροδιαφυγή που θεριεύει με διάφορες μεθόδους. Τώρα, κοντά στην αποφυγή των αποδείξεων και το φαγοπότι που γίνεται με το ΦΠΑ, έχουμε τα σπίτια που νοικιάζονται στην Αθήνα και τα νησιά δίχως να παίρνει κανείς μυρουδιά, φυσικά την ασυδοσία στην προσφορά υπηρεσιών που ανθίζει στις τουριστικές περιοχές (από μάστορες κάθε ειδικότητες μέχρι ταξιτζήδες), τα τοπικά προϊόντα που πωλούνται πανάκριβα και δίχως απόδειξη και τελευταία τα περίφημα POS τραπεζών του εξωτερικού.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή ήταν και παραμένει η Ελλάδα και πάντως το καλοκαίρι δεν δείχνει με καμία δύναμη χώρα σε κρίση. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να βγάλει άκρη, ούτε όταν η βιομηχανική παραγωγή ανεβαίνει, ούτε όταν τα έσοδα είναι μικρότερα του αναμενόμενου, ούτε  όταν ο τουρισμός σκίζει, ούτε όταν η ύφεση παραμένει ύφεση.  Το βέβαιο είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν προχωρούν, εξαιρετικά αργά, ο δημόσιος τομέας παραμένει ακλόνητος και ανίκανος,  στις ιδιωτικοποιήσεις οι παλινωδίες πάνε και έρχονται, η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει το καθεστώς της παραμένουν αμείωτες. Και μάλιστα τελευταία έχουν και δικαστική συνδρομή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και άλλες παρεμβάσεις.

Α, να μη ξεχνάμε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει και το συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που αναμένεται με ενδιαφέρον, εκτός και αν προηγουμένως ο Ερντογάν τα σπάσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίξει τις ροές της προσφυγιάς. Οπότε εκεί να δείτε ενδιαφέρον!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.