ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Μπροστινός» του Τσίπρα ο Κασσελάκης;

«Μπροστινός» του Τσίπρα ο Κασσελάκης;

15:49 - 31 Αυγ 2023
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ομολογώ ότι δεν πολυξέρω τα εσωκομματικά του Σύριζα – όπως και κανενός άλλου κόμματος καθώς αρνούμαι και αδυνατώ να τα παρακολουθήσω – αλλά είναι φανερό ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας από τον «ουρανοκατέβατο» Κασσελάκη έχει προκαλέσει σύγχυση και αμηχανία στους κόλπους του κόμματος. Από τα μέλη και στελέχη που εκδηλώνονται καταλαβαίνω ότι οι απόψεις ποικίλλουν σε βαθμό και ακόμη περισσότερο, ότι προοιωνίζονται σχίσμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των κομματικών εκλογών. Αφήστε που υπάρχουν και αυτοί που αποφεύγουν να εκφραστούν, προς το παρόν τουλάχιστον, οπότε μένει να δούμε πως θα τοποθετηθούν στην κάλπη και τότε ίσως το αναμενόμενο – κατά τη γνώμη μου πάντα – σχίσμα θα πάρει καθοριστικές διαστάσεις…

Εκείνο που εύκολα παρατηρείται απ’ έξω είναι ότι ο τρόπος, το στυλ, οι διατυπώσεις και γενικά η όλη εμφάνιση του Κασσελάκη έχει προκαλέσει υποψίες και αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα του Σύριζα. Τις εξέφρασε ανοιχτά ο Φίλης και κάπως πιο έμμεσα ο φοβερός Τζουμάκας. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί ότι τον λεγάμενο α) αγκάλιασε πρώτα και αμέσως ο Τσίπρας και τον έβαλε στην επιτροπή εκλογικού αγώνα ή κάπως έτσι και υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, β) τον έβγαλε στο μεϊντάνι σαν γαμπρό ο τρομερός Πολάκης, που ναι μεν έχει την «αύρα» του αριστερού (για να τη μεταφέρει προφανώς και στον Κασσελάκη), αλλά πάντα ήταν και παραμένει «κολλητός» του Τσίπρα, άλλωστε ποτέ δεν είπε κάτι συμπαθητικό για την Αχτσιόγλου, ούτε για τον Τσακαλώτο, γ) υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τον έχουν αγκαλιάσει οι λεγόμενοι «προεδρικοί», δηλαδή οι άνθρωποι του Τσίπρα, δ) ο Νίκος Παππάς, «κολλητός» επίσης του Τσίπρα, δηλαδή «προεδρικός», έχει ρίξει την πρόταση να δοθεί το στους … απανταχού φίλους, όχι μόνο στα μέλη του Σύριζα, το δικαίωμα να ψηφίσουν, στην εκλογή του νέου προέδρου, κάτι που κρίνεται ότι θα ευνοήσει τον Κασσελάκη.

Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι ο Κασσελάκης υιοθέτησε στην πλατφόρμα του την ονομασία «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης – τώρα», αφαιρώντας την Αριστερά από το κόμμα. Μετά προσπάθησε να θολώσει τα νερά ως προς τις προθέσεις του, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τις εντυπώσεις. Θα θυμάστε βέβαια ότι (υποτίθεται)  επιθυμία του Τσίπρα ήταν να στρέψει το κόμμα προς το κέντρο και να πάρει αποστάσεις από την αριστερή φυσιογνωμία του. Άλλο αν δεν τα κατάφερε, είτε γιατί ό ίδιος δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον πραγματικό εαυτό του, είτε γιατί δεν τον άφηναν ένα μεγάλο μέρος των στελεχών και της «σκληρής» κομματικής βάσης του Σύριζα. Αν και οι τακτικές και η ρητορική που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ποτέ δεν έδειξαν πραγματική διάθεση πορείας προς το κέντρο.

Άγνωστο αν ο Κασσελάκης θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος του Σύριζα. Κατά την άποψη του γράφοντος οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του, δίχως όμως να ξεχνάμε το απόφθεγμα Φλωράκη ότι «η κάλπη είναι γκαστρωμένη». Το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθούν συνθήκες σχίσματος/διάλυσης στο κόμμα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν μεν εκλεγεί ο Κασσελάκης, ένας αριθμός στελεχών της αριστερής πτέρυγας του Σύριζα, είτε θα ακολουθήσουν τον δρόμο της εθελουσίας εξόδου, προκειμένου να διαμορφώσουν, ή να βρει αλλού την τύχη τους, είτε θα τεθούν στο περιθώριο για να αναγκαστούν  να αποχωρήσουν. Αν πάλι ο Κασσελάκης δεν τα καταφέρει, κάτι μου λέει ότι δεν θα αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή, γιατί μάλλον δεν έπεσε τυχαία με το αλεξίπτωτο σε αυτήν. Κάποιοι τον στηρίζουν – στην πιάτσα ακούγονται ονόματα με οικονομική επιφάνεια, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις – και θα συνεχίσουν, αρκετά στελέχη από τους «προεδρικούς», πασοκογενείς και άλλους, φαίνεται ότι θα τον ακολουθήσουν θεωρώντας ότι ο Σύριζα ως Συνασπσμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχει μέλλον, επομένως ούτε οι ίδιοι.

Αν το τελευταίο ισχύσει – θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό που θα πάρει, αλλά και από τον αριθμό των πολιτών που θα πάνε να ψηφίσουν – τότε θα ζήσουμε την ίδρυση ενός νέου κομματικού σχήματος, χωρίς την «αριστερά» στον τίτλο του, με φιλοδοξία να καθιερωθεί στο χώρο του κέντρου, έστω της κεντροαριστεράς και κάποια στιγμή να κάνει όσμωση με το ΠΑΣΟΚ. Με τον Κασσελάκη ηγέτη; Όχι απαραίτητα, γιατί στο βάθος υπάρχει ένας Τσίπρας, σε αναμονή, όπως πιστεύουν αρκετοί. Που, κατ’ αυτούς, χρησιμοποιεί τον Κασσελάκη σαν «μπροστινό», προκειμένου να επανέλθει στην πολιτική σκηνή, χωρίς τα βάρη της αριστεράς στην πλάτη του. Να μη ξεχνάμε μάλιστα ότι σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αν το αναμενόμενο σχίσμα στον Σύριζα φτάσει στην κοινοβουλευτική ομάδα – που οπωσδήποτε θα φτάσει αν εκδηλωθεί –, ο μεν Τσίπρας είναι μέλος της Βουλής, ο Κασσελάκης όχι… Στην περίπτωση δηλαδή που ο τελευταίος δεν θελήσει να παραδώσει αυτοβούλως τα πρωτεία στον «μπαρουτοκαπνισμένο» τέως.

Με λίγα λόγια, η νέα παράσταση του Σύριζα έχει προοπτικές για μπόλικα, ενδεχομένως και συναρπαστικά, επεισόδια!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.