ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανακτώντας το χαμένο έδαφος… μετά από καιρό

Ανακτώντας το χαμένο έδαφος… μετά από καιρό

14:44 - 02 Φεβ 2018
Χρονιά ορόσημο η φετινή, για την ελληνική πραγματικότητα. Πρωτοφανή γεγονότα, εξελίξεις καθώς και ευκαιρίες παρουσιάζονται στο προσκήνιο. Η Ελλάδα δείχνει συνεχώς την ικανότητα να ξεπερνά προσδοκίες και να επιτυγχάνει στόχους, δίνοντας την αίσθηση πως το έδαφος παραμένει έφορο και προσφέρετε για επενδύσεις σε όλους τους τομείς, καθώς, η έννοια και η αίσθηση της αβεβαιότητας αρχίζει πλέον να ξεθωριάζει.

Τη στιγμή που τα περισσότερα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης υποδέχονται το νέο έτος με ανοδικές τάσεις, τα ελληνικά χαιρετίζουν τη νέα χρονιά με υπεραποδόσεις. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s από κατηγορία Β- σε Β (έστω και συντηρητικά) προμηνύει, ίσως, το τέλος μιας δεκαετίας σχεδόν συνεχούς συρρίκνωσης για τη χώρα τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Οι θετικές προοπτικές της χώρας σε συνδυασμό με τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας πυροδότησαν αυτή τη δυναμική αξιολόγηση, δίνοντας χώρο για ένα ντόμινο από εδώ και στο εξής θετικών αναβαθμίσεων, κάτω από προϋποθέσεις. Δεν πρέπει να παραλείψουμε, το γεγονός ότι ο παραπάνω οίκος αξιολόγησης «εκτιμά» αύξηση του πραγματικού ΑEΠ κατά 2% για το 2018, συνυπολογίζοντας θετικά το χαμηλό κόστος δανεισμού. Συνεπώς, οι πτωτικές κινήσεις των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αντικατοπτρίζουν αυτό το κλίμα ευφορίας το οποίο είχε καιρό να εμφανιστεί στον ελληνικό ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα, για τα ομόλογα με διάρκεια 10 ,5 και 2 έτη, οι αποδόσεις τους έφτασαν σε αισθητά χαμηλά επίπεδα με αυτές να κυμαίνονται στα 3,8%, 2,75% και 1,23% αντίστοιχα. Το γεγονός αυτό εξηγεί κιόλας και το αυξημένο ενδιαφέρον των πελατών της  DEGIRO να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. 

Το ράλι των θετικών επιδόσεων όμως δε σταματά εδώ, αφού, η ελληνική πλευρά κέρδισε την ικανοποίηση από το Eurogroup για την εφαρμογή των προγενέστερων δράσεων αναφορικά με την 3η αξιολόγηση. «Εύφημες μνείες» όμως αποδόθηκαν σε αυτήν για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων πέραν αυτών που είχαν τεθεί την τριετία 2015-2017. Στα πλαίσια της αξιολόγησης οι ελληνικές αρχές ενέκριναν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με το στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑEΠ. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν αποτελεί πλέον μύθο, αλλά επιστρέφει στη σφαίρα της πραγματικότητας, εφόσον, εφαρμοστούν οι προηγούμενες ενέργειες και ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, πράγμα το οποίο θα δούμε τους ερχόμενους μήνες μαζί με την αξιολόγηση από τον οίκο FitchRatings, με τον Φεβρουάριο να αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς μήνες για την ελληνική πραγματικότητα.

Η δυναμική αυτή πορεία της χώρας συνεχίζεται και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που τράβηξε όλα τα βλέμματα και έλαβε χώρα στο Νταβός της Ελβετίας. Η γενικότερη εικόνα της Ευρώπης για το νέο έτος παρουσιάζεται σαφώς πιο βελτιωμένη και ανθεκτική τόσο σε κοινωνικοπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, δημιουργώντας ένα θετικό αντίκτυπο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον που πλέον μπορεί να ευδοκιμήσει. Το 2018, συνεχίζει να δείχνει όλο και πιο ελπιδοφόρο, αφού ηχηρά ήταν τα μηνύματα από το Νταβός για μια Ευρώπη που αποδέχεται την παγκοσμιοποίηση των αγορών, προβάλλοντας προς τα έξω αυτήν την εξωστρέφειά της, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που προτίμησαν να κρατήσουν μία πιο εσωστρεφή στάση με ένα πιο υποτιμημένο νόμισμα.

Στον απόηχο όλων αυτών των εξελίξεων που περιλάμβανε η ατζέντα του Ιανουαρίου, το 2018 είναι μία χρονιά σημαντικών οικονομικών εξελίξεων. Η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα δίνοντάς μας μία πρόγευση από τον τρόπο και τη στάση που κράτησε για θέματα εθνικής κυριαρχίας στο Νταβός, κάτω βέβαια από το ασφαλές, σταθεροποιημένο και γεμάτο προοπτικές περιβάλλον που παρέχει η Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό επιχειρησιακό σκηνικό στις αρχές του έτους δείχνει αρκετά ενισχυμένο, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, (αισθητά ενισχυμένος ο δείκτης PMI της Markit) με αισθητή την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το ευοίωνο αυτό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας δεν περνά απαρατήρητο από τη DEGIRO. Προσφέροντας χρεώσεις κατά μέσο όρο κατά 84%* χαμηλότερες από τους ανταγωνιστές της, οι πελάτες της DEGIRO διαπραγματεύονται με το χαμηλότερο κόστος συναλλαγών σε μετοχές στην Ελλάδα. Με χαμηλό κόστος συναλλαγών, ελάχιστα τέλη και καμία ετήσια χρέωση, δεν θεωρούμε ότι η DEGIRO είναι η φθηνότερη εναλλακτική λύση για επενδύσεις, καθώς βλέπουμε τους ανταγωνιστές μας να είναι άσκοπα ακριβοί. Οι πελάτες της DEGIRO έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 60 αγορές ανά τον κόσμο, με μία μεγάλη ποικιλία σε δωρεάν ETF και να έχουν δωρεάν πραγματικές τιμές στις ελληνικές μετοχές.

Προερχόμενη από την Ολλανδία, η DEGIRO ξεκίνησε ως χρηματιστηριακή θεσμικών επενδυτών το 2008 και άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιώτες πελάτες το 2013. Η DEGIRO είναι πλέον μια από τις πέντε μεγαλύτερες χρηματιστηριακές στην Ευρώπη και έχει κερδίσει πάνω από 30 βραβεία χρηματιστηριακών από την Financial Times και την Investors Chronicle (UK) Beleggers Belangen (Ολλανδία), Investir (Γαλλία) και Handelsblatt (Γερμανία).

*Το μέσο κόστος υπολογίζεται και συγκρίνεται με 4 άλλες χρηματιστηριακές στο degiro.gr/xrewseis/
Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 05 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.