ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρεοκοπημένες ζωές και ο φόβος μην πεθάνουν φτωχοί και ασήμαντοι

10:45 - 16 Ιουν 2018
Η χρηματιστηριακή ιστορία- στα 17 χρόνια παρουσίας την Ελλάδας στην ευρωζώνη- απαριθμεί δεκάδες πτωχεύσεις επιχειρήσεων με αντίστοιχους βασικούς μετόχους και ιδρυτές οι οποίοι αφού πλούτισαν, διοχέτευσαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό ειδικά τη διετία 2014-2015 όπου σημειώθηκε και το μεγάλο bank run(τραπεζικός πανικός) που κορυφώθηκε το α ΄εξάμηνο του 2015 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπου αποσύρθηκαν από τις τράπεζες πάνω από 45 δις. ευρώ. Αυτοί οι επιχειρηματίες δεν επέλεξαν όπως οι περισσότεροι σ αυτή τη χώρα να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζομένους τους και να διασώσουν τις εταιρίες τους τις οποίες οι ίδιοι δημιούργησαν απέναντι στην μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση , αλλά με τη στάση τους, προκάλεσαν την οικονομική, συναισθηματική και ψυχολογική εξαθλίωση χιλιάδων οικογενειών αφού πολλοί πρώην εργαζόμενοι στην ηλιακή κλίμακα μεταξύ 45-55 ετών πολύ δύσκολα επανήλθαν σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα οι ίδιοι επιχειρηματίες που μέσω του Χρηματιστηρίου απέκτησαν πλούτο για τις ανάγκες και των τρισέγγονων τους αρνούνται να φέρουν τα κεφάλαια από το εξωτερικό μετά από 10 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα γιατί έχουν ένα μεγάλο φόβο που εκμυστηρεύονται  μέχρι σήμερα σε φιλικά τους πρόσωπα. < Φοβούνται να μην πεθάνουν φτωχοί και ασήμαντοι>. Αλλά βέβαια δεν τους απασχολεί ότι οι εταιρίες-ζόμπι που άφησαν πίσω τους μολύνουν καθημερινά το οικοσύστημα των υγιών επιχειρήσεων που έχουν κατορθώσει να αφήσουν πίσω τους τα 36 ζημιογόνα τρίμηνα της πολύχρονης κρίσης στη χώρα μας.

Ακόμη και σήμερα και παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τις αναδιαρθρώσεις των υπερδανεισμένων εταιριών για να αποφύγουν τις πτωχεύσεις η εικόνα για τουλάχιστον 25 εισηγμένες εταιρίες θυμίζει <ναρκοπέδιο>.  Υπάρχουν εταιρείες με τραπεζικά χρέη που έχουν φτάσει σε τέτοιο ύψος, που η διαχείρισή τους δοκιμάζει τις αντοχές όλου του τραπεζικού συστήματος. Αρκεί να σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση του δανεισμού για αυτές τις εισηγμένες θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχουν αποφάσεις.  Το αποτέλεσμα; Η κατάστασή τους να θεωρείται, εδώ και καιρό, «οριακή» ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και εκτός ελέγχου. Ιδιαίτερα σε εκείνες που παρατηρείται συνδυασμός από υπέρογκες υποχρεώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες να αντιμετωπίζουν ανοικτά το ενδεχόμενο να περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες που γίνονται για να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές αποδεικνύονται άγονες, αφού οι ιδιοκτήτες τους όχι μόνο αρνούνται να αποπληρώσουν τα δανειά τους από την προσωπική τους περιουσία που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό, όχι μόνο δείχνουν δυσαρέσκεια και εκνευρίζονται όταν τους ζητείται από τη πιστώτρια τράπεζα να συνεργαστούν για να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής αλλά απαιτούν να τους γίνει και κούρεμα των οφειλών τους προς τις τράπεζες.

Αυτή τη στιγμή, η αρνητική θέση των 25 εισηγμένων ξεπερνά το επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός τους υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις έχουν υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ.Οι κλάδοι που περιλαμβάνουν τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις είναι οι εξής: Ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτήρια, αυτοκίνητο,κατασκευές, Κλωστοϋφαντουργία, Επιπλο, Πληροφορική και υλικά  συσκευασίας. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το μόνο βέβαιο είναι πως τα επόμενα  τρία  χρόνια θα συντελεστεί η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη  της χώρας μετά τη δεκαετία του 50. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.