ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επαναξιολόγηση της Ελλάδας στις 21 Αυγούστου 2018

07:31 - 07 Αυγ 2018
Πάντα ετοιμόλογοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης να δώσουν αμέσως απάντηση γατί χειροτέρεψε η εικόνα των κρατικών ομολόγων. <Φταίει η Ιταλία που συμπαρασύρει τον ευρωπαϊκό νότο και γι αυτό υποχωρούν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων> είναι η βασική απάντηση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τις 25 Ιουνίου η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναρριχήθηκε πάνω από το 4%.

Προφανώς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει αλλά δεν το αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επαναξιολογηθεί μετά τις 20 Αυγούστου 2018 όταν και λήγει η χρονική διάρκεια των μνημονίων.  Μόνο που η χώρα  εδώ και μήνες είναι στον αυτόματο πιλότο. Ολες οι μεταρρυθμίσεις  έχουν ουσιαστικά μετατεθεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 η καλύτερα για το α' εξάμηνο του 2019.

Με το μυαλό του πρωθυπουργού να απασχολεί ο επικείμενος ανασχηματισμός για να περιορισθούν οι απώλειες για το κόμμα του μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Εχει αφήσει η κυβέρνηση να περάσει το καλοκαίρι και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράξουν την 1η δοση της εφορίας στα τέλη Ιουλίου και να εκδοθει και ο ΕΝΦΙΑ με τη πρώτη δοση να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ολες οι μεγάλες επενδύσεις(Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ) παραμένουν ανολοκλήρωτες. Αυτή την μεγάλη εικόνα της Ελλάδας σαφώς και τη παρακολουθούν οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων και αντιλαμβάνονται ότι η χώρα έχει εισέλθει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Πως να τιμολογήσεις τα ομόλογα μίας χώρας και πως να περιορίσεις το επενδυτικό ρίσκο όταν δεν ολοκληρώνονται οι ιδιωτικοποιήσεις στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί; Διανύουμε ένα καλοκαίρι του τζίτζικα όπου όλα έχουν μετατεθεί στο μέλλον. Το μείζον είναι ο ανασχηματισμός και τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη. 
Το γεγονός ότι η απόδοση  του δεκαετούς είναι σταθερά πάνω από το 4,05% είναι ψιλά γράμματα για τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.