ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι λύση ο μονόφθαλμος Ιανός;

15:26 - 01 Οκτ 2014
Αυτός ήταν πάντα ο Ιανός στην Ελλάδα. Πριν την κρίση άρεσε η διπλοπροσωπία του. Ήταν εξωραϊσμένη και «ιδιαίτερη». Το πολιτικό του προφίλ ήταν πελατειακό και φιλολαϊκό. Το οικονομικό του, ήταν «όλα τα λεφτά»!

Αίφνης, η κρίση του γκρίζαρε τους κροτάφους και ο Ιανός άρεσε σε πολύ λιγότερους. Η πολιτική μεριά του έγινε σκιά και η οικονομική του αγρίεψε.
Άλλα έλεγε και άλλα λέει ο Ιανός της ιστορίας μας. Για άλλα μιλάει κλείνοντας το πολιτικό του μάτι σε «ορισμένους και πάντως λίγους» και άλλα αποφασίζει το σκυθρωπό του οικονομικό προφίλ.
Περίεργα όλα τούτα και παράδοξα. Διότι πρόκειται για το ίδιο άτομο. Την ίδια οντότητα. Ο πολιτικός Ιανός βροντοφωνάζει για τις αναγκαίες πολιτικές Ανάπτυξης και απαλλαγής του χρέους. Η οικονομική του φύση αντιμιλά ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις, η λιτότητα και οι απολύσεις για να αποπληρωθεί το χρέος.
Ως γνωστόν στην Ελλάδα επικρατεί αυτός που φωνάζει δυνατότερα και για περισσότερο. Έτσι το οικονομολογικό DNA φουσκώνει το χρέος και στο δημόσιο και στην ιδιωτική οικονομία στο όνομα ενός απροσδιόριστου εξορθολογισμού. Η πολιτικάντικη γαλιφιά αδυνατεί να εξωραΐσει την κατάσταση με υποσχέσεις. Για το λόγο αυτό, διχάζεται και αποπειράται να γίνει τραχιά και αυτή η πολιτική φύση εμπορευόμενη το φόβο και την κινδυνολογία. Επειδή το κάνει και άτεχνα και αγχωτικά, τα όσα λέει ακούγονται σαν απειλές.

Το παράδοξο είναι ότι το αυτί του οικονομικού προφίλ του Ιανού μας, ακούει ευχάριστα τα λόγια του αγγέλου σαν λέει και ο Νιόνιος.

Αποκωδικοποιώντας, αυτός που κυβερνάει, αντιπολιτεύεται. Κάνει κριτική στον οικονομικό του εαυτό πολιτικολογώντας για μια άλλη λύση. Αποκηρύσσει τις εκλογές και ταυτόχρονα απειλεί με αυτές. Επικρίνει τους αντιπάλους που μοιράζουν υποσχέσεις, μοιράζοντας πλεονάσματα και φοροελαφρύνσεις. Φορολογεί και απολύει και χτίζει πύρινες ομιλίες πάνω σε έναν τέτοιο άξονα. Ίσως φταίει που είναι διπρόσωπος ο εξουσιαστής. Ίσως όμως να φταίει και το κοινό του. Του αρέσει λίγο από όλα αυτού του κοινού.

Δεν είναι βέβαια μόνον ένας ο Ιανός, επειδή βολεύει την ιστορία μας. Υπάρχει και άλλος ένας σίγουρα για να μην πούμε πολλοί άλλοι με ευκολία παρακαλω.

Αυτός ο ένας, για να διευκολυνθούμε,  θέλει εκλογές, αλλά δεν θέλει να κυβερνήσει. Υπόσχεται πολιτικά οικονομική ανακούφιση αλλά το οικονομικό του προφίλ υπόσχεται δάκρυα και ιδρώτα με πολιτική ανακούφιση. Έχει λύσεις και δεν έχει. Καίει τα επαίσχυντα αλλότρια σχέδια αλλά δεσμεύεται να τα βγάλει φωτοτυπία για να υπάρχουν οι οδηγίες χρήσης. Έχει κάνει στροφή στον ρεαλισμό αλλά απεχθάνεται να αρέσει σε μεγαλύτερες μάζες μήπως και αλλοιωθεί… το ιδεολογικό του στίγμα. Έχει εχθρούς στους άμβωνες και φίλους στον Άγιο Πέτρο. Είναι ακτιβιστής αλλά δεν πάει σε «πλατείες» εδώ και 3 χρόνια. Φωνάζει συνεχώς «κλέφτες στο μαντρί» με κίνδυνο να αδιαφορήσουν οι χωριανοί. Μιλάει για ισότητα μεταξύ ίσων αλλά και υποθάλπει και την ισότητα μεταξύ ανίσων (βλ. αξιολόγηση).

Όλα καλά είναι αυτά. Ειδικά εάν οι πρωταγωνιστές είναι μυθικά πρόσωπα. Ιανοί. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που είναι υπαρκτές οντότητες;

Εάν είναι ένα άτομο με δύο πρόσωπα, όπου τα μάτια κοιτούν το ένα αριστερά και το άλλο δεξιά, πώς θα ξέρει ποιο είναι το μπροστά;  

Τελευταία τροποποίηση στις 21:19 - 01 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.