ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ όπως BoJ – ο δρόμος για τον απόλυτο «πάτο»

10:49 - 03 Νοε 2014
Την Παρασκευή που μας πέρασε, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε μια νέα αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, αλλά δε σταμάτησε μόνο εκεί. Επέτρεψε στο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του κόσμου, το GPIF με ενεργητικό ύψους $1,2 τρισ. να αυξήσει το ποσοστό του ενεργητικού του που επενδύει σε μετοχές, από 12,5% σε 25%.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε σοκ στις αγορές καθώς κανένας δεν περίμενε ότι αυτή η ανακοίνωση θα γινόταν εντός του 2014. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε κατακόρυφη άνοδο των ιαπωνικών αλλά και των αμερικανικών μετοχών και ισχυρή πτώση του γεν. Το παρακάτω γράφημα είναι χαρακτηριστικό.

02-11-14 yennikkei

Η BoJ παίζει το τελευταίο της χαρτί προκειμένου να βγάλει την ιαπωνική οικονομία από τον αποπληθωρισμό και να καταφέρει να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη.

 

Η κίνηση αυτή της BoJ αποτελεί μια «επίθεση» προς το ευρώ καθώς το ιαπωνικό νόμισμα υποτιμάται ακόμα περισσότερο έναντι του ευρώ. Και όταν μιλάμε για δυο από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις και ταυτόχρονα δυο από τις μεγαλύτερες οικονομίες, η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αντιδράσει. Οι ενέργειες της BoJ αναμένεται να ακυρώσουν την όποια προσπάθεια της Ευρώπης να στηρίξει την οικονομία της.

 

Τι αναμένουμε από την ΕΚΤ – τι θα γίνει με το ευρώ

 

Το 2012 η ισοτιμία EUR/JPY ήταν στα 95,00 γεν και σήμερα βρίσκεται στα 140,00 γεν. Μια ανατίμηση για το ευρώ ύψους 47% και είναι αρκετά πιθανό να δούμε και 55%-60% μέχρι η ΕΚΤ να αποφασίσει τι ακριβώς θα πράξει. Όμως θεωρώ ότι η ΕΚΤ έχει βρεθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση και η καθυστέρηση που έχει επιδείξει εξαιτίας των γερμανικών κολλημάτων, έχει επιδεινώσει εξαιρετικά τι θέση της.

 

Πλέον μετά την επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών ολόκληρης της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ πρέπει να βάλει στην εξίσωση τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση ενός QE από την ΕΚΤ, αλλά αυτό πλέον δεν είναι είδηση και δεν απασχολεί τις αγορές. Τις αγορές απασχολεί ένα άλλο θέμα: πόσο μεγάλο θα είναι το QE.

 

Αν η ΕΚΤ θέλει να επαναφέρει την ισορροπία σε σχέση με το γεν θα πρέπει να προβεί σε μια άνευ προηγουμένου στήριξη προς την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε ένα QE το μέγεθος του οποίου θα «παγώσει» τις αγορές. Η αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά €1 τρισ. είναι σταγόνα στον ωκεανό αυτού που θα ακολουθήσει.

 

Θυμίζω ότι το QE της Ιαπωνίας είναι σχεδόν το 75% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Η ΕΚΤ βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την BoJ πλέον και για αρχή θα πρέπει απλά να πέσουν τα τείχη. Με τη λογική αυτή, δεν αποκλείουμε ένα ευρωπαϊκό QE που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα € 3 τρισ.

 

Μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει το ευρώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Βέβαια το μεγάλο στοίχημα δεν είναι τόσο το EUR/USD όσο το EUR/JPY. Οι επόμενοι μήνες θα προσφέρουν εκπληκτικές ευκαιρίες με το EUR/USD να κινείται προς 1,1000-1,1300 και με το EUR/JPY να θέτει ως στόχο μια πτώση κάτω από τα 110,00 γεν.

 


Χρήστος Αλωνιστιώτης
Τεχνικός Αναλυτής Αγορών, ForexReport.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.