ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ακριβώς έκανε η Fed; Που θα οδηγήσει;

11:15 - 20 Μαρ 2015
Σε πρόσφατη ανάλυσή μας είχαμε σημειώσει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν βρίσκεται πλέον στραμμένο στο αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια. Αυτό είναι δεδομένο και πλήρως αποτιμημένο στις αγορές. Αυτό στο οποίο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές είναι στο «πόσο μεγάλη» θα είναι η αύξηση των επιτοκίων και στο «πόσο γρήγορα» θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις.

Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι αγορές είχαν τη συμπεριφορά της Τετάρτης. Η Fed επιβεβαίωσε ότι οδεύει προς μια αύξηση των επιτοκίων. Ως εδώ όλα ήταν καλά και μόνο η Wall Street δέχθηκε σημαντικές πιέσεις. Στη συνέχεια όμως, η Yellen πέρασε στο δεύτερο κομμάτι, αυτό των προσδοκιών. Εκεί λοιπόν υπήρξε η απογοήτευση καθώς στο ερώτημα «πόσο μεγάλη» θα είναι η αύξηση των επιτοκίων, η απάντηση ήταν: όχι και ιδιαίτερα μεγάλη.


Εκεί ήταν που το δολάριο δέχθηκε καταιγισμό πωλήσεων με αποτέλεσμα να σημειώσει μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις των τελευταίων 11 μηνών. Οι θέσεις long στο δολάριο βρίσκονται σε εξαιρετικά ακραία επίπεδα με αποτέλεσμα το squeeze out να είναι δραματικό. Τι ακριβώς έκανε η Fed όμως;

 

Με τα πιο απλά λόγια, η Fed παρενέβει στην αγορά συναλλάγματος και εδώ ανοίγει πιθανότατα ένα νέο κεφάλαιο. Η πολύ μεγάλη άνοδος του δολαρίου έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τον πληθωρισμό αλλά και για την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Και αν υπάρξει και αύξηση των επιτοκίων, τα εμπόδια που θα μαζευτούν θα είναι πολλά και δύσκολα. Επομένως η Fed έπρεπε να βρει έναν τρόπο να ανακόψει την άνοδο του δολαρίου.
Η μείωση των εκτιμήσεων για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, πέτυχε το στόχο της. Τώρα οι αγορές καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους απέναντι στο δολάριο. Με τις συνολικές θέσεις long να ξεπερνούν οριακά τα $45 δισ. οι μεγάλοι επενδυτές θα αρχίσουν να μειώνουν σημαντικά την έκθεσή τους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμες απώλειες το δολάριο, οι οποίες δεν αναμένεται ότι θα είναι αμελητέες, καθώς από την άλλη πλευρά των αγορών, στέκονται οι τεράστιες θέσεις short στο EUR αλλά και στα υπόλοιπα G10 νομίσματα.


Ήδη την ανακοίνωση της Fed ακολούθησε κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας και κινήσεις πέρα από κάθε φαντασία. EUR/USD και GBP/USD κατέγραψαν διακυμάνσεις σχεδόν 500 pips ενώ οι μεγάλες κινήσεις συνεχίστηκαν και την επομένη της ανακοίνωσης. Και όταν έχουμε αύξηση της μεταβλητότητας στο δολάριο, μια κορυφή δε φαίνεται να είναι μακριά.


Αυτά όμως κινούνται στη σφαίρα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και γενικότερα των αγορών. Η κίνηση της Fed αναμένεται ότι θα έχει αντίκτυπο και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Όπως φαίνεται, τα σχέδια του Mario Draghi για χαμηλό ευρώ χάλασαν. Μπορεί η πτώση της ισοτιμίας EUR/USD από τα υψηλά της να είναι σχεδόν 35% αλλά η εμπορικά σταθμισμένη ισοτιμία δε βρίσκεται ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα. Και αυτά βρίσκονται κάτω από το 1,0000.


Η ενέργεια της Fed, θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ στο ακριβώς επόμενο βήμα. Αυτό της αύξησης του δικού της QE προκειμένου να περιορίσει την όποια άνοδο θα μπορούσε να έχει καταγράψει το ευρώ. Προφανώς και αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο για να προκαλέσει την αντίδραση της ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα σοβαρό διάστημα ενίσχυσης του ευρώ. Άρα, είμαστε σε αναμονή για να δούμε την αντίδραση των αγορών.


Όσον αφορά στο επενδυτικό κομμάτι, αν το δολάριο αποδυναμωθεί, είναι εύκολο να δει κάποιος ποιες αγορές έχουν πιεστεί και είναι έτοιμες για μια ανοδική έκρηξη.


Χρήστος Αλωνιστιώτης
Τεχνικός Αναλυτής Αγορών, ForexReport.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.