ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «χρυσός» επενδυτικός οδηγός για το 2018

09:42 - 03 Ιαν 2018
Μπορεί ημερολογιακά να έχουμε μια νέα χρονιά, αλλά οι επενδυτές σπάνια επηρεάζονται από τέτοιου είδους συμβάντα. Άλλωστε, η όποια αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και λιγότερο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ρευστότητα κατά τον τελευταίο μήνα του έτους περιορίζεται δραστικά.

Παρακάτω, θα προσπαθήσω να δώσω μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις επενδύσεις τις οποίες θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές για το 2018. Ακολουθεί ένας οδηγός επενδύσεων ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα τις διαδρομές στις οποίες οι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν.

Ωστόσο, πριν περάσουμε στις επενδυτικές επιλογές, είναι καλό να δούμε που βρίσκεται η αμερικανική οικονομία έχοντας ολοκληρώσει το 2017 και τι αναμένουμε για το 2018. Το 2017, η αμερικανική οικονομία:

-          Κατέγραψε το υψηλότερο ΑΕΠ από το 1960.

-          Σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 2000 (4,1%).

-          Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη μετά φόρων της ιστορίας.

Για το 2018:

-          Η μείωση της εταιρικής φορολογίας στην οποία έχει ήδη προχωρήσει ο Trump θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας.

-          Το χαμηλό δολάριο, σε σχέση με το ΜΟ του 2017 και η πιθανή νέα διολίσθησή του, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την εταιρική κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

-          Οι τιμές κατοικιών αλλά και οι ενάρξεις νέων κατοικιών, συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.

-          Η ανάπτυξη είναι πιθανό να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα αλλά και να ενισχυθεί περισσότερο εφόσον το σχέδιο για επενδύσεις στις αμερικανικές υποδομές υλοποιηθεί. Για την ώρα, υπάρχουν ισχυρές μετοχικές ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί.

Hot investment trends για το 2018

EUR/USD

Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις για την ισοτιμία αναμένονται από την Ευρωζώνη και όχι από τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει ήδη αναθεωρηθεί ανοδικά από την ΕΚΤ για το 2017 και για το 2018 και αναμένουμε και νέες αναθεωρήσεις. Τα επενδυτικά κεφάλαια συνεχίζουν να σαρώνουν την Ευρωζώνη για επενδύσεις και αυτό θα αυξήσει και τα flows αλλά και την πραγματική ανάπτυξη, ενώ θα βοηθήσει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Επίσης, εντός του 2018, αναμένω την αλλαγή ρητορικής της ΕΚΤ και τις πρώτες ενδείξεις για αύξηση επιτοκίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε ισχυρή ζήτηση για ευρώ. Όλα αυτά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2018 το EUR/USD θα βρεθεί και πάλι στη «δίκαιη αξία» του που είναι στο 1,3100. Ένα εύρος 1,2800-1,3300 θεωρώ ότι είναι αρκετά πιθανό.

Ενεργή διαχείριση συναλλαγματικών ισοτιμιών (Forex)

Μια επιλογή η οποία προσφέρει ισχυρές δικλείδες ασφαλείας σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ισχυρές αποδόσεις οι οποίες ξεπερνούν την απόδοση τόσο του S&P 500 όσο και παραδοσιακών ομολογιακών χαρτοφυλακίων και με μικρότερο επενδυτικό ρίσκο. Οι επενδυτές, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το δικό τους επενδυτικό προφίλ, να αποκτήσουν ενεργητική διαχείριση των επενδύσεών τους και να δουν το χαρτοφυλάκιό τους να αυξάνεται επενδύοντας μέχρι 20% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου. Η επιλογή της επένδυσης είναι το δυσκολότερο σημείο για έναν επενδυτή και σε αυτό η βοήθεια ενός έμπειρου currency asset manager είναι υπερπολύτιμη.

Εμπορεύματα

Μετά από εννέα χρόνια σταθερής υπο-απόδοσης σε σχέση με τις μετοχές και με την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, το 2018 θα μπορούσε να οδηγήσει αρκετά κεφάλαια προς τα εμπορεύματα. Το πετρέλαιο παραμένει ένα ελκυστικό προϊόν για επενδύσεις, με τα $60 να αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα βάση. Επιπρόσθετα, οι πρώτες ύλες αξίζουν τις προσοχής των επενδυτών λόγω της αυξανόμενης κατασκευαστικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Οι μετοχές του κλάδου αποτελούν ισχυρό επενδυτικό δέλεαρ. Μια από αυτές, βρίσκεται και στη λίστα μας με τις πλέον υποσχόμενες μετοχές για το 2018.

Κλάδος ενέργειας

Με τον ενεργειακό κλάδο να προσπαθεί να συνέλθει από τις επιπτώσεις των χαμηλών τιμών ενέργειας. Την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών και την πιστοληπτική τους υποβάθμιση, έχει ακολουθήσει μια επιθετική ανάκαμψη στα εταιρικά μεγέθη. Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρό σημάδι για την επιστροφή του κλάδου. Οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία για τοποθετήσεις τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα. Ειδικά στα εταιρικά ομόλογα, οι ευκαιρίες είναι μοναδικές. Σίγουρα αποτελεί μια επιλογή αυξημένου επενδυτικού ρίσκου, αλλά οι επενδυτές μπορούν να ανταμειφθούν με αποδόσεις που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 20%.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο κλάδος των ΑΠΕ, έγινε επενδυτική μόδα πριν από περίπου 5 χρόνια αλλά η πορεία που ακολούθησαν οι μετοχές του κλάδου, ήταν απογοητευτική. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε στο 2020, ο κλάδος αυτός έρχεται στην επιφάνεια καθώς όλες οι χώρες κάνουν αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις απαιτήσεις για το νέο ενεργειακό μίγμα. Strong buy σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές και σε αντίστοιχα funds ή private equities.

Κρυπτονομίσματα

Μετά από πέντε χρόνια άρνησης και ένα χρόνο με απίστευτα ράλι, ήρθε η ώρα οι επενδυτές να ασχοληθούν και με αυτή την αγορά. Ωστόσο για να αποφύγουν την απευθείας έκθεση στα ίδια τα κρυπτονομίσματα, καλό είναι να αναζητήσουν ευκαιρίες στις αγορές μετοχών και στις μετοχές που σχετίζονται με την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το 2017, μετοχές του κλάδου αυτού, κατέγραψαν αποδόσεις ακόμα και 1000%, ενώ άλλες κατέγραψαν κέρδη μεταξύ 100% και 700%.

Το 2018, είναι η στιγμή που ο κάθε επενδυτής οφείλει να αλλάξει τον τρόπο της επενδυτικής σκέψης του προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης οι οποίες είναι καινοτόμες, επιτυχημένες και προσφέρουν συγκεκριμένη και μετρήσιμη εικόνα του αναλαμβανόμενου κινδύνου. Το 2018, έχει έρθει η ώρα, οι επενδυτές να δουν τα χαρτοφυλάκιά τους, να παράγουν αξία πριν έρθει η επόμενη καταιγίδα και τους βρει εγκλωβισμένους σε παραδοσιακές τεχνικές διαχείρισης.

*Οι παραπάνω απόψεις δεν αποτελούν σύσταση ή προτροπή για τη διενέργεια επενδυτικών πράξεων. Για οποιαδήποτε κίνηση ή απορία συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επενδυτικό σύμβουλο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:36 - 03 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.