ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιές από τις δράσεις του 2010 είναι νέες;

09:56 - 08 Φεβ 2010
Χρήστος Ιωάννου

Γράφει ο Χρήστος Ιωάννου

Αρκετοί δημοσιογράφοι, που παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών (και προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ε.Ο.Ε.) κ. Σπύρου Καπράλου την προηγούμενη εβδομάδα, αναρωτήθηκαν ποιές από τις δράσεις του 2010 είναι νέες.
-          Ακούσαμε για το θέμα του διαχωρισμού των υπηρεσιών διακανονισμού και εκκαθάρισης. Μα, αυτό ήταν να ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Ετσι, τουλάχιστον μας είχαν πει τον Ιούνιο του 2009, στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου. Τώρα, η μετάβαση στο νέο σύστημα θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 (βασικός στόχος του διαχωρισμού αυτού είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι χρεώνεται για κάθε υπηρεσία και να έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιος θα του παράσχει την υπηρεσία αυτή.

-          Εγινε αναφορά στη «δυνατότητα εισαγωγής ομολόγων στην αγορά μας, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει μια εναλλακτική επενδυτική επιλογή στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσει και το Ελληνικό Δημόσιο στο πρόγραμμα δανεισμού του 2010».

Τέτοια δυνατότητα υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά δεν εφαρμόζεται γιατί αντιδρούν οι εμπορικές τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς έχουν δημιουργήσει τη δική τους αγορά την ΗΔΑΤ, για να την εκμεταλλεύονται χωρίς τον παραμικρό ανταγωνισμό. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως σε αυτή την αγορά την ΗΔΑΤ, γίνεται μόνο το 16% των συναλλαγών επί των ελληνικών ομολόγων. Τα υπόλοιπα γίνονται εξωχρηματιστηριακά!

-          Η δυνατότητα πραγματοποιήσης συναλλαγών σε αγορές του εξωτερικού μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι το περίφημο Χ-net τη λειτουργίσα του οποίου την ακούμε χρόνια, αλλά δεν τη βλέπουμε. Η προτελευταία πρόβλεψη ήταν το σύστημα να λειτουργήσει στο α΄ τρίμηνο του 2010, αλλά η τελευταία λέει μετά το Πάσχα.

-          Ακούσαμε επίσης για την εισαγωγή εταιρειών από τον κλάδο της ναυτιλίας. Ο πρόεδρος του ΧΑ, που δεν έχει χάσει καθόλου την αίσθηση του χιούμορ αυτοσαρκάστηκε. Το είπε μόνος του: «Θα μου πείτε, τόσα χρόνια ναυτιλία ακούμε, ναυτιλία δεν βλέπουμε».

-          Για την προληπτική εποπτεία, (ήταν η μοναδική είδηση), παρατηρούμε τα εξής: Την εποπτεία με οποιαδήποτε μορφή, την θυμούνται σε περιόδους ύφεσης, όταν δηλαδή το ενδιαφέρον για το χρηματστήριο φθίνει και την ξεχνούν, όταν οι αγορές ανεβαίνουν. Θυμίζουμε ότι είχαν θεσπιστεί κριτήρια διαφάνειας, τα οποία προέβλεπαν συγκεκριμένες υποχρεώσεις δημοσιοποίησης για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η τελευταία αύξηση που έγινε σύμφωνα με την παραπάνω πρόβλεψη, ήταν της Εθνικής Τράπεζας όταν αγόρασε την Finansbank. Πρώτα έγινε η συμφωνία και μετά η αύξηση. Ηξερες που πάνε τα λεφτά. Μετά οι σωστοί αυτοί περιορισμοί καταργήθηκαν για λόγους ανταγωνισμού (επειδή στα διεθνή χρηματιστήρια οποιαδήποτε εταιρεία γνωστή ή άγνωστη αντλούσε λεφτά). Ετσι, και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι διοικήσεις των εταιρειών αποφάσισαν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, πήραν λεφτά από τους μετόχους και μετά έκαναν ότι τους κατέβει, χωρίς να πολυ-δίνουν αναλυτικό λογιαριασμό στους μετόχους για το πως ξοδεύονται. Βγενόπουλος, Λαυρεντιάδης, Ρήγας, είναι μερικά ονόματα που έφεραν λεφτά, έκαναν πλούσιες διοικήσεις, αλλά φτωχούς μετόχους.

Και για να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά θα κλείσω με κάτι θετικό. Η ΕΧΑΕ, λειτούργησε, χωρίς διακοπή όλο τον προηγούμενο χρόνο και αξίζουν συγχαρητήρια. Το ηλεκτρονκό σύστημα συναλλαγών δεν «έπεσε» ούτε ένα λεπτό στη διάρκεια του 2009, ούτε την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης (Το χρηματιστήριο του Λονδίνου «έπεσε» πάνω από τρεις ώρες).

Αντε και καλούς χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Βανκούβερ 12-28 Φεβρουαρίου 2010).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.