ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμική διαχείριση: Ευκαιρία για ανάπτυξη

08:39 - 16 Φεβ 2010
Χρήστος Ιωάννου

Γράφει ο Χρήστος Ιωάννου

Οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για τη φορολογία δεν προβλέπουν κάποια αλλαγή (τουλάχιστον μέχρι τώρα) στο καθεστώς των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικού τύπου συλλογικοί φορείς επενδύσεων θα διατηρήσουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους.

Αν μάλιστα διορθωθούν ένα-δύο πράγματα σημαντικά στον κλάδο των συλλογικών επενδύσεων,  τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του καταρακωμένου θεσμού (ειδικά των ΕΕΧ).

Πως φορολογούνται οι εταιρείες επενδύσεων και τα αμοιβαία κεφάλαια; Φορολογούνται μόνο επί του ενεργητικού τους με συντελεστή που αυτή την περίοδο είναι 0,2% για τις εταιρείες επενδύσεων και μέχρι 0,2% στα αμοιβαία κεφάλαια ανάλογα με την κατηγορία, μετοχικά, μεικτά, ομολογιακά διαχ. διαθεσίμων (ο συντελεστής έχει ως σημείο αναφοράς το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ). Εκεί εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των εταιρειών και των μετόχων τους (για τις εταιρείες επενδύσεων). Με άλλα λόγια δεν φορολογείται το μέρισμα που εισπράττουν οι μέτοχοι ούτε η υπεραξία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη ότι με το νέο φορολογικό καθεστώς θα αυξηθεί ο φόρος στα μερίσματα και θα φορολογηθούν και τα βραχυχρόνια κέρδη από μετοχές.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι πως το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας είναι απαιτητικό σε κεφάλαια και άλλες δαπάνες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα όσοι θέλουν να κάνουν τέτοιες εταιρείες να απευθύνονται σε αγορές όπως της Μεγ. Βρετανίας και του Λουξεμβούργου.

Το δεύτερο κακό νέο έχει να κάνει με την ανεξαρτησία των εταιρειών. Ο βαθμός ανεξαρτησίας είναι από ελάχιστος έως μικρός στην Ελλάδα, καθώς οι εταιρείες «χειραγωγούνται» από αυτούς που τις ελέγχουν, κυρίως τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια είναι ακόμα νωπή ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου εταιρείες επενδύσεων-αμοιβαία κεφάλαια έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές των μητρικών τους εταιρειών ενώ δεν θα έπρεπε. Αλήθεια τη ανεξαρτησία είναι αυτή.

Επίσης τα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί βέλτιστης εκτέλεσης όσο κι αν υποκρίπτουν ατολμία φανερώνουν το πρόβλημα (είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο) της εξάρτησης.

Και κάτι τελευταίο. Το μοντέλο του δανείζω ανεξέλεγκτα και βγάζω λεφτά πέθανε. Ας δοκιμάσουν το μοντέλο της ενεργητικής και ανεξάρτητης δαχείρισης πλούτου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 16 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.