ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και μια σωστή απόφαση για το Χρηματιστήριο! Η ένταξη της Fashion Box στην επιτήρηση

08:12 - 03 Μαϊ 2010
Χρήστος Ιωάννου

Γράφει ο Χρήστος Ιωάννου

Η ένταξη της μετοχής της Fashion Box από σήμερα, Δευτέρα 3 Μαιου 2010, στην κατηγορία της επιτήρησης μπορεί να αιφνιδίασε κάποιους (η απόφαση ελήφθη μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αργά το απόγευμα της Παρασκευής), συνιστά όμως την ορθότερη απόφαση που έχει λάβει εδώ και μήνες η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εκτός του ότι κάτι τέτοιο προβλέπει ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου (παράγραφος 3 στο κεφάλαιο περί επιτήρησης) ήταν επιτακτική ανάγκη να τεθεί στην κατηγορία της επιτήρησης για πολλούς λόγους. Για λόγους διαφάνειας, σωστής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, για την αποφυγή κερδοσκοπικών ή ακόμα και καιροσκοπικών παιχνιδιών και για λόγους τάξης. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το παιχνίδι που παίχτηκε στην ΕΛΦΙΚΟ η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν το όχημα για την εισαγωγή της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στο ΧΑ, ρόλος που έχει πλέον ανατεθεί στη Fashion Box.

Το ΧΑ ενέταξε τη μετοχή της Fashion Box σε αυτό το καθεστώς γιατί πολύ απλά η εταιρεία μεταμορφώνεται. Αν θα γίνει «τέρας» ή «πεντάμορφη», οι επενδυτές δεν το γνωρίζουν. Μπορεί κάποιοι άλλοι να το ξέρουν, όχι όμως οι επενδυτές. Ούτε οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Fashion Box (εννοούμε τη μειοψηφία) είναι σίγουροι εάν η απόχιση του κλάδου της εταιρείας αξίζει 11,774 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσα θα δώσουν οι βασικοί μέτοχοι της Fashion Box για να πάρουν την υφιστάμενη δραστηριότητα εκτός Χρηματιστηρίου (μέσω απόσχισης κλάδου, μεταβίβασης σε θυγατρική και εξαγοράς της θυγατρικής από τους βασικούς μετόχους).

Το βασικότερο είναι πως το επενδυτικό δεν γνωρίζει τί εστί Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ή καλύτερα ΕΛΦΕ, γιατί η πρώτη έπαψε να υφίσταται. Τη θέση της πήρε η δεύτερη. Μπορεί άλλοι να γνωρίζουν, όχι όμως το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Επίσης το κοινό δεν γνωρίζει (μπορεί άλλοι να γνωρίζουν) εάν η σχέση αξιών που αναφέρεται στην ανακοίνωση για την απορρόφηση της ΕΛΦΕ (πρώην ΒΦΛ) από την μικρή εταιρεία Fashion Box  οριοθετεί και τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών. Η ανακοίνωση δεν είναι ξεκάθαρη. Λέει επί λέξη ότι:  «Για τους σκοπούς της συγχώνευσης με απορρόφηση της ΕΛΦΕ από την Εταιρία, η SAPPHIRE θα προτείνει ως σχέση αξιών  - η οποία θα εκφραστεί αναλόγως στη σχέση ανταλλαγής των μετοχών - μεταξύ των μετασχηματιζόμενων εταιριών, ΕΛΦΕ και Εταιρίας, 23,27 προς 1 αντίστοιχα.»

Η λέξη «αναλόγως» επιδέχεται διάφορες ερηνείες. Εάν για παράδειγμα η σχέση αξιών είναι ίδια με τη σχέση ανταλλαγής τότε η αποτίμηση της Fashion Box μετά την απορρόφηση της ΕΛΦΕ ανεβαίνει στα 300 εκατ. ευρώ ενώ όταν αγοράστηκε ως ΒΦΛ με κόστος μόνο 86 εκατ. ευρώ και αυτό πριν μερικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2009. Αρα πρέπει να εξηγηθεί τι άλλαξε μέσα σε μερικούς μήνες και πολλαπλασιάστηκε η αποτίμηση.

Τέλος,  το επενδυτικό κοινό δεν γνωρίζει (μπορεί άλλοι να γνωρίζουν) τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΛΦΕ (πρώην ΒΦΛ). Το μόνο που μπορεί να ξέρει ή έχει ακούσει το επενδυτικό κοινό είναι ότι τα κέρδη προ φόρων και μετά φόρων της ΒΦΛ ήταν 32,9 εκατ. ευρώ και 22,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2008. Οπως επίσης και το ότι ένα χρόνο νωρίτερα, το 2007,  τα κέρδη της πρώην ΒΦΛ ήταν μόνο 2,1 εκατ. ευρώ.

Δεν γνωρίζει καν τα αποτελέσματα του 2009, ούτε την πορεία της εταιρείας το τρέχον έτος. Εάν δηλαδή τα 22,6 εκατ. ευρώ του 2008 ή τα 2,1 εκατ. ευρώ του 2007 είναι σήμερα μεγαλύτερα ή μικρότερα ή πως θα εξελιχθούν. Αλλοι μπορεί να γνωρίζουν...

Για την ιστορία η μετοχή μπορεί να μείνει στην κατηγορία της επιτήρησης από έξι μήνες μέχρι τη δημοσίευση των πρώτων εξαμηνιαίων ή ετήσιων οικονομικών καταστάσεων που λαμβάνει χώρα μετά την πάροδο του εξαμήνου, στις οποίες απεικονίζονται τα αποτελέσματα και η περιουσιακή κατάσταση της εισηγμένης μετά τη δραστηριοποίηση της στον νέο κλάδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.