ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπήρχε και η άλλη ΕΡΤ...

09:22 - 29 Ιουλ 2013
Εάν κάτι εντυπωσιάζει στην «υπόθεση ΕΡΤ» είναι η επιμονή όσων μεθόδευσαν κι επέβαλαν το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με τρόπο ήκιστα συμβατό προς την δημοκρατική τάξη, να προβάλουν την απόφασή τους ως ύψιστο δείγμα μεταρρυθμιστικής αλκής και πολιτικού δυναμισμού, που αγνοεί το πολιτικό κόστος, προκειμένου να προωθήσει και να προασπίσει το γενικό καλό.

Όσοι σχεδίασαν, μεθόδευσαν και εισηγήθηκαν στον πολιτικό προϊστάμενό τους μια απόφαση που όζει επαρχιώτικο βαλκάνιο βολονταρισμό, θα είχαν αποφύγει να τον παγιδεύσουν σε μια περιπέτεια με δυσοίωνη συνέχεια κι αβέβαιο τέλος.

Αρκούσε, οι ποικιλώνυμοι σύμβουλοι να είχαν συμβουλευθεί εκείνους τους ικανούς ανθρώπους που διοίκησαν την ΕΡΤ-Α.Ε τα λίγα προηγούμενα χρόνια, όχι βεβαίως αυτούς που διόρισαν οι ίδιοι τους τελευταίους-12- μήνες, για να αντιληφθούν ότι έφτανε να νομοθετούσαν την αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης του Γιάννου Παπαντωνίου, για να επιτύχουν μια θεαματική βελτίωση των συνθηκών στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς δεν υπάρχει νουνεχής εργαζόμενος σ' αυτήν που να μην αναγνωρίζει την ανάγκη να απαλλαχθεί από τα βαρίδια που την κρατούν δέσμια ιδιοτελών πολιτικό-συνδικαλιστικών μηχανισμών.

Η κάθε εποχή αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά δίπολά της, στον πολιτικό-κοινωνικό στίβο, όπως και τους βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους της.
Η ΕΡΤ-Α.Ε, δυσφημισμένη πρωτίστως, απ΄ αυτούς που θα έπρεπε να κήδονται της αποστολής της και του θεσμικού της ρόλου, είναι ένας βολικός «βασιλιάς Σκάργκιλ» για να στηριχθούν και να στεριώσουν ψιμυθιωμένα πολιτικά προσωπεία...
Και το προσωπικό της, εγκλωβισμένο σε έναν ιδιότυπο συντεχνιακό αυτισμό, αδυνατεί να αντιληφθεί ότι πρέπει να παύσει να δίνει άλλοθι και να νομιμοποιεί-δίκην «χρήσιμου ηλιθίου»-παράτυπες κι έκνομες αποφάσεις κι ενέργειες.

Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η ΕΡΤ-Α.Ε είναι ένα καλό πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ εκείνων που διακρίνονται για την παχυλή, άδολη άγνοια κι ασχετοσύνη τους κι όσων συνειδητά και δολίως ψεύδονται, υπηρετώντας ανομολόγητους σκοπούς.

Η... μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ-Α.Ε ξεκίνησε με λάθος τρόπο, συνεχίζεται με αποφάσεις ακατανόητες και προσβλητικές της κοινής-όχι μόνο της νομικής-λογικής κι αν η φορά των πραγμάτων δεν αναστραφεί, τότε είναι βέβαιο το έργο που θα παρακολουθήσουμε προσεχώς.

Κύριο μέλημα των κυβερνώντων είναι να αποδειχτεί ότι η ΝΕΡΙΤ ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ΔΕΝ είναι συνέχεια της ΕΡΤ-Α.Ε., καθώς, εκτός όλων των άλλων, η ευρωπαϊκή έννομη τάξη θέτει αυστηρά όρια και προϋποθέσεις, για τις μαζικές απολύσεις και τις αποζημιώσεις...
Ωστόσο, όσα νομοθετούνται τις τελευταίες ημέρες στην Βουλή-και υπό την πίεση ακραία λαϊκιζόντων βουλευτών της πλειοψηφίας-κι όσα αποφασίζονται στο Υπουργείο Οικονομικών διατηρούν ζωντανή και ισχυρή την σχέση «διαδοχής και συνέχειας»,αποκαλύπτοντας την σύγχυση αυτών που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν την «υπόθεση ΕΡΤ».

Η πλέον καθαρή κι απλή λύση θα ήταν να θεωρηθεί η απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ-Α.Ε αμετάκλητη κι οριστική, το προσωπικό της να απολυθεί και να αποζημιωθεί πλήρως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και στην συνέχεια να δρομολογηθούν οι κινήσεις για την ίδρυση του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, σύμφωνα με τους οραματισμούς και τους σχεδιασμούς των εμπνευστών της... μεταρρύθμισης.

Αντ΄αυτής της καθαρής κι απλής λύσης επιλέχθηκε:

** Η Βουλή νομοθέτησε για το ύψος των αποζημιώσεων στους εργαζομένους-απολυμένους της ΕΡΤ-Α.Ε και κατ' εφαρμογή του α.ν 173/1967 (αρ. 2, παράγρ. 2) όρισε πλαφόν αποζημίωσης τα 15.000 ευρώ για όσους απ' αυτούς προσληφθούν στην ΝΕΡΙΤ.
Αλλά, γιατί «πλαφόν», αφού η ΝΕΡΙΤ δεν είναι διάδοχο σχήμα και συνέχεια της ΕΡΤ-Α.Ε;
Εννοείται ότι όσοι δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον και δεν προσληφθούν στο νέο σχήμα, θα λάβουν πλήρη αποζημίωση, όπως οι νόμοι ορίζουν.

** Στις 27-7-2013, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόσληψη προσωπικού-589 ατόμων στην Α! Φάση- προκειμένου αυτό που αυτοπροσδιορίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες ως «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» να αρχίσει να εκπέμπει ένα στοιχειωδώς ευπρεπές τηλεοπτικό προϊόν.
Πλην όμως, από την πρόσληψη αποκλείονται όσοι εκ των εργαζομένων-απολυμένων της ΕΡΤ-Α.Ε, εργάζονταν την προηγούμενη διετία και σε άλλον εργοδότη!
Ο αποκλεισμός αφορά δημοσιογράφους, οι οποίοι απασχολούνταν στον έντυπο Τύπο, αλλά και αναγνωρισμένης αξίας τεχνικούς και μουσικούς οι οποίοι είτε δίδασκαν σε ΤΕΙ και ΙΕΚ, είτε συμμετείχαν σε ορχήστρες εκτός ΕΡΤ-Α.Ε.
Όλοι αυτοί, εργάζονταν με-μονοετή ή διετή- άδεια που έδιδε, κατόπιν αιτήσεως τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ-Α.Ε , εφαρμόζοντας πιστά ρητή πρόνοια του Ν. 1730, ιδρυτικού νόμου της ΕΡΤ-Α.Ε, που επέτρεπε την παράλληλη απασχόληση σε ΜΗ ανταγωνιστική προς την εταιρεία δραστηριότητα.
Εάν η ΝΕΡΙΤ είναι ένας νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας κι όχι διάδοχος ή συνέχεια της ΕΡΤ-Α.Ε, γιατί αυτός ο αποκλεισμός και μάλιστα πριν κάν διατυπωθεί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού που θα διέπει την λειτουργία του προσωπικού της;

Είναι βέβαιο ότι τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν στα Δικαστήρια, στην προστασία των οποίων θα προσφύγουν πλείονες εκ των ανθρώπων που απασχολούνταν στην ΕΡΤ-Α.Ε.

Όπως στα Δικαστήρια θα πρέπει κάποια στιγμή, να καταλογισθεί η θετική κι αποθετική ζημία που υπέστη η ΕΡΤ-Α.Ε και το δημόσιο συμφέρον από τον τρόπο που επιβλήθηκε το λουκέτο και οδήγησε στην «διασπορά» τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για διάφορα διεθνούς εμβέλειας τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, που είχε προαγοράσει και προπληρώσει η ΕΡΤ-Α.Ε.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δια του Προέδρου της Ζάκ Ρόνγκ, η Athens Olympic Broadcast, δια του επικεφαλής της Αντόνιο Ρομέρο, η Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004», δεν φείσθηκαν επαίνων και συγχαρητηρίων προς την Διοίκηση της ΕΡΤ-Α.Ε και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Άγγελο Στάγκο, για τον τρόπο με τον οποίον «καλύφθηκε» από την δημόσια ραδιοτηλεόραση το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός, ανά τετραετία, του πλανήτη.
Όπως και για την καθοριστική συμμετοχή και συμβολή εξαιρετικών τεχνικών της ΕΡΤ-Α.Ε στην οργάνωση κι εγκατάσταση του International Broadcasting Center, από το οποίο εξυπηρετήθηκαν χιλιάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί, που «κάλυψαν» τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, οι πολίτες στερούνται σπουδαία γεγονότα, για τα οποία έχουν πληρώσει, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, κι αντ΄αυτών «απολαμβάνουν» τον επικεφαλής της κυβέρνησης σε στιγμές προσωπικής αμηχανίας, καθώς λείπει η μέριμνα και για τα στοιχειώδη, όπως η αποτροπή αναμετάδοσης των σολοικισμών...

Το καλοκαίρι του 2003, η ηγεσία της E.B.U και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, συγχάρηκαν την Διοίκηση της ΕΡΤ-Α.Ε κι ονομαστικά τον Διευθυντή Λειτουργίας της ΝΕΤ, Λάμπρο Μαγγέρα, για την άρτια «κάλυψη» της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έγινε σε δύο φάσεις, στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, ικανοποιώντας πλήρως τις ανάγκες εκατοντάδων δημοσιογράφων και τεχνικών από τις χώρες-μέλη της Ένωσης.

Σήμερα, αυτή η γνώση, αυτή η θεσμική μνήμη, φαντάζει αχρείαστη σε όσους ανέλαβαν το εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ.
Προφανώς, όταν η Ελλάδα αναλάβει σε λίγους μήνες, την 1η Ιανουαρίου 2014, την Προεδρία της Ε.Ε, το περίφημο «ελληνικό δαιμόνιο» ή κάποιος από μηχανής θεός θα δώσει τις λύσεις. Ευτυχώς, που τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια διεξάγονται πλέον, στις Βρυξέλλες κι έτσι θα γλυτώσει η χώρα άλλη μια βεβαία δυσφημιστική εκστρατεία. Αλλά και πάλι, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να «καλυφθούν» τα Συμβούλια Υπουργών, που γίνονται στις χώρες που ασκούν την Προεδρία...

Στις διπλές εκλογές του 2012, μεγάλα και μικρά κανάλια είδαν την πλάτη της ΕΡΤ-Α.Ε στους πίνακες τηλεθέασης.
Αυτό είναι και το στοίχημα και ο πήχυς για τις εκλογές-ευρωεκλογές κι αυτοδιοικητικές-του ερχόμενου Ιουνίου...

Αλλά, αυτοί που δυσφήμισαν την ΕΡΤ-Α.Ε-και πρόκειται για ανθρώπους από τα σπλάχνα της-δεν μπορούν να απαντήσουν πειστικά στους ποταμούς ψεμάτων κι άγνοιας.

Με ασύγγνωστη επιπολαιότητα ομιλούν διάφοροι, περί «σπάταλης ΕΡΤ», και εγείρουν ερωτήματα, όχι πάντα αθώα, για την ανάθεση παραγωγών σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Θα έχαναν, όλοι αυτοί, την εισαγγελική αλκή τους εάν είχαν φροντίσει να μάθουν ότι η εσωτερική παραγωγή στην ΕΡΤ-Α.Ε-εξαιτίας πολύ συγκεκριμένων λόγων- είναι ακριβότερη από 25% έως 40%, ανάλογα με το είδος της εκπομπής.

Αλλά, η ΕΡΤ-Α.Ε στηρίζει χρόνια τώρα, με το 1,5% του τζίρου της, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την παραγωγή ταινιών, χρηματοδοτεί το ελληνικό ντοκυμαντέρ και ενισχύει καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες, όπως τον αείμνηστο Θεόδωρο Αγγελόπουλο ή τον Γιάννη Σμαραγδή.
Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά τα στοιχεία για τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στο Ε.Κ.Κιν/φου κι από τα άλλα κανάλια, καθώς ο «νόμος του 1,5%» αφορά κι αυτά.

Η ΕΡΤ-Α.Ε ανταποδίδει στην κοινωνία, με πολλούς τρόπους, ό,τι εισπράττει από τους πολίτες και από τον ιδρυτικό της νόμο, τον 1730, είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις για ενημέρωση-ψυχαγωγία-επιμόρφωση και του πιο μικρού-αριθμητικά-τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Με τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα, έξι ραδιοφωνικά πανελλαδικής εμβέλειας, 19 περιφερειακούς ραδιοσταθμούς, ένα τηλεοπτικό περιοδικό με 11.000 τεύχη μέση κυκλοφορία, παρουσία στο διαδίκτυο και ένα υποδειγματικό αρχείο, κιβωτό της εθνικής μνήμης, η ΕΡΤ-Α.Ε απασχολούσε 2.650 άτομα, όλων των ειδικοτήτων.

Ο αριθμός αυτός είναι και το βασικό επιχείρημα όσων ανέλαβαν να επιβάλουν την... μεταρρύθμιση στην ΕΡΤ-Α.Ε. Και το μοναδικό που απέμεινε στην κυκλοφορία, καθώς πολύ γρήγορα έγινε φανερό ότι επιχείρημα για τους «πλουσιοπάροχα αμειβόμενους» δεν μπορούσε να σταθεί, μετά από τρείς περικοπές μισθών που επιβλήθηκαν από το 2010.

Την απάντηση, εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων την δίδουν τα στοιχεία της E.B.U, που αφορούν στο σύνολο των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Μπορούν να τα ζητήσουν οι επίδοξοι μεταρρυθμιστές και μετά ας κάνουν συγκρίσεις: Υπηρεσιακές μονάδες, δράσεις, παραγόμενο προϊόν, θεσμοθετημένες υποχρεώσεις κι αφανείς δουλείες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πολιτικό-κομματικό σύστημα, ας συγκριθούν με ό,τι συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό τόπο.

Εάν κάτι έλλειψε στην «υπόθεση ΕΡΤ» είναι η γνώση και η τόλμη. Η γνώση θα υπαγόρευε το αυτονόητο: Αλλάζω τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, δεν ρίχνω «μαύρο» στην οθόνη, δεν «πνίγω» τις συχνότητες. Η τόλμη θα ωθούσε στο αναγκαίο: Την σύγκρουση με συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΕΡΤ-Α.Ε, όχι στην συμπόρευση μαζί του, τους προηγούμενους μήνες, και κυρίως όχι στην απόλυση των πολλών αξίων εργαζομένων στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Δημήτρης Η. Χατζηδημητρίου

(στην ΕΡΤ-Α.Ε από τον Μάρτιο του 1982, διετέλεσε Διευθυντής Ειδήσεων 1994-1996 και Διευθυντής των υπηρεσιών του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΕΡΤ 2002-2004)

Τελευταία τροποποίηση στις 12:31 - 29 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.