ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε βρόχο λαϊκισμού

09:38 - 06 Δεκ 2017
Δημήτρης Καστριώτης

Γράφει ο Δημήτρης Καστριώτης

Η αντιπολίτευση δικαιολογείται να προσφεύγει στην εντυπωσιοθηρία και τις υποσχέσεις περισσότερο από τις κυβερνώσες παρατάξεις. Οι τελευταίες έχουν το όπλο της εξουσίας, των θέσεων και των αμοιβών που προσφέρουν στους «πελάτες» τους. Οι άλλοι επιχειρούν να ενισχύσουν τη δυσφορία και να προσελκύσουν τους δυσαρεστημένους.

Το «δικαιολογείται» και το «περισσότερο» παραμένουν, όμως, σχετικά. Η άθλια αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, είναι συνυπαίτια, μέσω και της εξάπλωσης της βλακείας, για την καθυστέρηση της εξυγίανσης της χώρας – κι ας μην είχε τότε αυτό το κόμμα την ευθύνη της διακυβέρνησης. Η νυν αντιπολίτευση πρέπει να προσέχει μήπως υποπέσει στο ίδιο ατόπημα - και αποδειχθεί ανακόλουθη προς τις εύηχες υποσχέσεις της αμέσως μόλις ανέβει στην εξουσία.

Για να έρθω στο προκείμενο θέμα, των πλειστηριασμών, υπήρξε φυσικά υποκριτική και ευτελής η δήλωση Κοντονή που άφησε να εννοηθεί ότι πλειστηριάζονται αποκλειστικά βίλες με πισίνες. Πλειστηριάζονται τα πάντα. Δεν έχουν όλες οι τράπεζες χρεώστες …πισινάτους, ούτε οι πελούζες και οι κολυμβητικές δεξαμενές αποτελούν τον όγκο των ενυπόθηκων στοιχείων τους. Απλώς ο υπουργός παλεύει να κρύψει την υποκρισία των παλιότερων υποσχέσεων του κόμματός του πίσω από ευτελείς, έτι υποκριτικότερες κορόνες.

Το επίπεδο των δηλώσεων Κοντονή δεν δικαιολογεί, όμως, την εκπρόσωπο της Ν.Δ. Σπυράκη να λέει ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν το «πιο ισχυρό δείγμα αναλγησίας της κυβέρνησης» ούτε να μέμφεται τον Τσακαλώτο επειδή από τα λόγια του νόμιζε ότι ακούει «εκπρόσωπο του καπιταλισμού» - που γι’ αυτό, μάλιστα, «έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό». Ας έλεγε η εκπρόσωπος ότι ο Τσακαλώτος είναι (πολιτικά) διπρόσωπος και αναξιόπιστος – που είναι από δω μέχρι την …Οξφόρδη. Τι υπαινίσσεται, όμως, ότι την ενοχλεί ο καπιταλισμός – ή έστω όσοι ακούγονται ως εκπρόσωποί του; Ή ότι οι καπιταλιστές έχουν τα λεφτά τους έξω, ενώ οι μη καπιταλιστές τ’ αφήνουν εδώ; Ή ότι είναι κακό να μεταφέρεις χρήματα στο εξωτερικό – τότε γιατί την πειράζουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (ελληνιστί capital controls);

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί, από κοντά, ζήτησε να πλειστηριαστούν πρώτα οι βίλες στη Μύκονο; Έχει ρωτήσει κανέναν που του χρωστάνε «απλοί» μπαταχσήδες με διαμέρισμα στην Αθήνα; Σ’ αυτόν τον δανειστή, που μπορεί να δυσκολεύεται από το φέσι περισσότερο από τον χρεώστη του, τι θα πει; Θα τον πληρώσει η Νέα Δημοκρατία;

Καταλαβαίνω ότι το θέμα προσφέρεται για εκμετάλλευση. Επειδή όμως η άνευ όρων αναστολή των πλειστηριασμών συνιστά άκριτη προστασία των οφειλετών, επειδή δεν ζούμε σε χώρα που επιδοτεί τα νοίκια όσων δεν είναι εύποροι και δεν …φρόντισαν να δανειστούν, επειδή με άλλα λόγια πρόκειται για θέμα λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας αλλά και ισονομίας των πολιτών, περιμένει κανείς διαφορετική προσέγγιση και ρητορική. Την περιμένει κυρίως από μία αντιπολίτευση που επιχειρεί να αναδείξει τη λογική και τον ρεαλισμό απέναντι στις ανοησίες των κυβερνώντων.

Ίσως, όμως, τέτοια (αξιωματική) αντιπολίτευση απλώς δεν υπάρχει. Ίσως ο βρόχος της λαϊκιστικής πολιτικής να μας έχει πνίξει για τα καλά.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:40 - 06 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.