ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Ντράγκι, οι Γερμανοί και το Άρθρο 123 της Συνθήκης

10:10 - 28 Ιαν 2015
Δημήτρης Μάρδας

[email protected]

Γράφει ο Δημήτρης Μάρδας

Με την ανακοίνωση των μέτρων Ντράγκι, αναφορικά με το νέο ρόλο της ΕΚΤ, όλοι περιμέναμε την αντίδραση της Γερμανικής «ορθοδοξίας» στο επίμαχο αυτό θέμα. Έτσι, ο Πρόεδρος του γνωστού Γερμανικού Ινστιτούτου του IFO,  ο κος Χανς-Βέρνερ Σινν δεν άργησε να επικρίνει έντονα τη νομισματική χαλάρωση που προτείνει η ΕΚΤ, μια πολιτική που τη θεωρεί παράνομη καθώς παραβιάζει τις προβλέψεις συγκεκριμένου Άρθρου, (του Άρθρου 123) της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Το Άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισσαβόνας στην πρώτη του παράγραφο γράφει το εξής: «Απαγορεύονται οι υπεραναλήψεις….ή πιστωτικές διευκολύνσεις… από την ΕΚΤ ή από κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών προς θεσμικά ή λοιπά όργανα….απαγορεύεται επίσης να αγοράζουν απευθείας χρεόγραφα από τους οργανισμούς αυτούς, η ΕΚΤ ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες».


Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου φαίνεται ότι έχει δίκαιο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά, που η ΕΚΤ ακολουθεί μια διασταλτική νομισματική πολιτική. Επίσης ο κος Σινν θεωρεί ότι τα μέτρα της νέας αυτής πολιτικής θα πρέπει να εξεταστούν και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του.


Από την άλλη πλευρά σημειώνει, ότι η αύξηση της ποσότητας κυκλοφορίας του ευρώ, θα αποδυναμώσει το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των εισαγωγών. Η απαξίωση αυτή του νομίσματος θα επιβαρύνει τέλος και τους καταναλωτές με ακριβότερα εισαγόμενα καύσιμα, σε μια περίοδο πτώσης των διεθνών τιμών ενέργειας τιμών. Δεν αποφεύγει φυσικά να σημειώσει και τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής στον πληθωρισμό.


Αξίζει όμως να σημειωθεί, κάτι που δε σημειώνεται στο ανακοινωθέν του IFO, ότι η διολίσθηση αυτή του ευρώ θα βελτιώσει στη βραχυχρόνια περίοδο τις εξαγωγές της ΕΕ και θα δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο η νομισματική αυτή χαλάρωση να οδηγήσει σε μιας τέτοιας μορφής πληθωρισμό, ικανό να τρομάξει τη Γερμανική οικονομική πολιτική.

 

 

Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.