ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

30η Ιανουαρίου: Αφού δεν είναι σχολική γιορτή, γιατί να είναι αργία για τους εκπαιδευτικούς;

16:24 - 12 Ιαν 2018
Έγινε κι αυτό. Η 30η Ιανουαρίου ήταν ανέκαθεν σχολική γιορτή με εκδηλώσεις στα σχολεία, που δικαιολογούσαν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε, όμως, η ημέρα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών να είναι μεν αργία για τα σχολεία και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά χωρίς να πραγματοποιούνται σχολικές γιορτές. Κι αυτό όταν όλοι οι άλλοι Έλληνες θα εργάζονται στα γραφεία, στα εργοστάσια, στα εμπορικά και τα χωράφια. Με διάταξη, λοιπόν, που κατέθεσε ο κ. Γαβρόγλου στη Βουλή, τα σχολεία στις 30 Ιανουαρίου θα είναι κλειστά και δεν θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Πρόκειται ίσως για το πιο σπαρταριστό «κουφό» που προκάλεσε η σημερινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Διότι, στην περίπτωση αυτή έπρεπε να συμβεί μόνο τούτο: Αφού καταργούνται από διάφορες ιδεοληψίες, βιώματα ή άλλους λόγους (αυτοί μαραίνουν τη δύσμοιρη ελληνική Παιδεία!) οι εορταστικές εκδηλώσεις της Σχολικής Γιορτής των Τριών Ιεραρχών, έπρεπε να είχε καταργηθεί και η σχολική αργία. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνουμε γιατί να μη λειτουργούν κανονικά  τα σχολεία της χώρας μας την ημέρα αυτή, όπως όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις!

Αλλά, φαίνεται ότι του κακού της σκάλας το σκαλί κατρακυλάει όλο και πιο βαθιά, όπως «προφητεύει» ο Κωστής Παλαμάς  στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», που γράφτηκε ύστερα από τον πόνο και την ντροπή του 1897, για το ζοφερό δρόμο της χώρας μας από εγκληματικές πράξεις, παραλείψεις, ιδεοληψίες και μέτρα που οδήγησαν και οδηγούν συνεχώς στην κατάρρευση σημαντικών πυλώνων του έθνους, δηλαδή, θεσμών, από τους οποίους ένας είναι και η Παιδεία.

«Και μην έχοντας πιο κάτου άλλο σκαλί
να κατρακυλήσει, πιο βαθειά
στου κακού τη σκάλα,
για τ` ανέβασμα ξανά, που σε καλεί,
θα αισθανθείς να σου φυτρώσουν, ω χαρά!,
τα φτερά,
τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!",
τονίζει με αισιοδοξία ο ποιητής, προκαλώντας προφανώς το υπομειδίαμα του κ. Γαβρόγλου για όλα αυτά τα ηθικοπαιδαγωγικά «τερτίπια»…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.