ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παράλληλο κράτος

10:08 - 24 Μαϊ 2016
Μια αποκλειστική πατέντα της διαρθρωσείσης στην μεταπολίτευση πολιτείας μας είναι η δημιουργία μιας αχρείαστης στρατιάς αμειβόμενων από το δημόσιο ταμείο με κύριο γνώμονα την κομματική τους προσήλωση και ενέργοποιηση.

Αυτή η στρατιά των σιτιζομενων αδρώς από το Πρυτανείο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό , καταβροχθίζει φόρους πολιτών και ξοδεύει με περισσή ελευθεριότητα χρηματα που στερεί από πρωτογενέις και άμεσα απαιτητούς θεσμούς (υγεία, παιδεία, ασφάλεια κοκ)


Η ύπαρξη αυτού του παράλληλου κράτους αποσκοπεί αποκλειστικώς στο να δώσει απολαβές σ’ όσους δούλεψαν και έτρεξαν, προκειμένου το «Χ» κόμμα να γίνει κυβέρνηση. Η εκάστοτε κυβέρνηση ,θεωρώντας το επίσημο κράτος ως λάφυρο πολέμου, συνειδητώς το διευρύνει, ώστε να βολευθούν οι αποτυχόντες βουλευτές , τα στελέχη, οι κομματάρχες, οι παρατρεχάμενοι, οι οσφυοκάμπτες, οι συνδικαλιστές, οι «εθελοντές», τα παιδιά , τα ανίψια και οι παλλακίδες, ένας απαιτητικός εσμός ανθρώπων –χαμηλών ως επί το πλείστον κριτηρίων- που περιμένει με το στόμα ανοικτό, όπως οι νεοσσοι την μάνα τους στην φωλιά να τα ταισει.


Αυτός ο κομματικός στρατός καταλαμβάνει θέσεις –δυστυχώς θεσμικές πλέον- παντελως όμως αχρείαστες στο κοινό όφελος και στην ουσιαστική πρόοδο, ως Διοικητές οργανισμών, ιδρυμάτων, νοσοκομείων και ΝΠΔΔ, Γενικοί Γραμματείς, Σύμβουλοι, επανδρωτές πολιτικών γραφείων, μετακλητοί υπάλληλοι κλπ.


Διότι σε μια ευνομούμενη , εύρυθμη και δημοκρατική πολιτεία (όπου ο άξιος προοδεύει απροσκόπτως ανεξαρτήτως άλλων παράκεντρων ωθήσεων) αυτές οι υπερθέσεις εργασίας δει να καλύπτονται εκ των ενόντων δηλ. από άξιους και γνώστες του αντικειμένου ηδη υφιστάμενους δημόσιους υπαλλήλους.


Με άλλα λόγια τι Υπουργείο είναι αυτό το οποίο δεν έχει στις τάξεις του 5-6 σπουδαγμένους και τεχνογνώστες υπαλλήλους , ώστε αυτοί να καλύψουν με τις γνώσεις τους τον συμβουλευτικό τομέα του κάθε Υπουργού; Γιατί πρέπει αντ’ αυτών να προσλαμβάνονται «Καρανικες» (διαφορετικής αποχρώσεως κάθε φορα) με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν τον όγκο των γνώσεών τους, την δι’ επιφοιτήσεως τεχνογνωσία τους και την στρατηγική κρίση τους επί παντός επιστητού; Γιατί πρέπει οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώνουν μισθούς γύρω στα 5.000 ευρώ (μαζι με τα εξτραδάκια και τα συμπαρομαρτούντα) σε πρώην τοκιστές και σουλατσαδάρους;


Η απάντηση είναι απλή. Διότι μόνον μέσω των εγκαθέτων κομματικών στελεχών δύναται η κυβέρνηση να ελέγξει και να παράσχει υπηρεσίες , εκδουλεύσεις και ρουσφέτια στους ψηφοφόρους που χρειάζεται για την διατήρησή της και την επανεκλογή της. Για να βρει κρεβάτι σε Νοσοκομείο , για να πάρει επιδότηση , για να βγάλει δίπλωμα , για να σβήσει πρόστιμα ο πολίτης κοκ ξηγιέται ο προστάτης κομματικός επί κεφαλής.


Η πραγματική οικονομική κρίση στη χώρα μόλις άρχισε (η προηγούμενη εξαετία ήταν ένα light πρόγραμμα προσομοίωσης) και το νοικοκύρεμα και η περιστολή των δημοσιονομικών δαπανων λογικώς θα έπρεπε να αρχίσει από αυτό το παράλληλο κράτος. Φρονιμο όμως είναι να μην διατηρούμε αυταπάτες. Και το επίσημο κράτος να κατακρημνισθεί , το στοιχειωμενο αυτό παρακράτος είναι το μόνο που θα επιζήσει και θα είναι έτοιμο και να υποκαταστήσει…

 

Δημοσθενης Δεπος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.