ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ προωθεί την καταστροφή της Μέσης Ανατολής

17:03 - 09 Μαϊ 2018
Ντίνος Κουτσολιούτσος

Γράφει ο Ντίνος Κουτσολιούτσος

Με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την πολυεθνική συμφωνία με τον Ιράν, επισημοποιείται πλέον το σχέδιο καταστροφής της Μέσης Ανατολής, άμεσα και έμμεσα από την εξωτερική πολιτική της Αμερικής, τηλεκατευθυνόμενη, από το Ισραήλ και το αμερικανικό του λόμπι, και έχοντας σαν σθεναρό σύμμαχο και συνένοχο, ίσως το πιο απολυταρχικό καθεστώς στην υφήλιο, την Σαουδική Αραβία.

Στόχος και γεωπολιτικός σκοπός η υποδούλωση όλων των αραβικών κρατών σε καθεστώτα τύπου Σίσι, ή η διάλυση των υφιστάμενων κρατικών θεσμών σε καταστασεις τύπου Ιράκ, Λιβύης, και στον ενεστώτα χρόνο, Συρίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κράτη τα οποία έχουν υποστεί την επιθετική αμερικανική πολιτική, είναι, ή μάλλον ήταν, μηδενός εξαιρουμένου, εχθρικά διατιθέμενα προς το Ισραήλ.

Μετά την εισβολή και κατοχή του Ιράκ από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η νέα μέθοδος των ΗΠΑ του Τραμπ χρησιμοποιεί στρατεύματα αλλά και πόρους γηγενή της Μέσης Ανατολής, μέσω των δύο πιστών συμμάχων, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Έτσι παραδείγματος χάριν, έχει η Σαουδική Αραβία αποτεφρώσει με τους πολυετείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς μεγάλα κομμάτια του κράτους της Υεμένης, και έχει συμβάλει μεσω του μακροχρόνιου αποκλεισμού των λιμανιών της Υεμένης, σε πανδημική πείνα και αρρώστια μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

Το όφελος για την Αμερική είναι διπλό. Από την μια μεριά δεν φαίνεται να είναι άμεσα αναμεμιγμένη σε μια στρατιωτική επέμβαση, από την άλλη μεριά, η αμερικανική βιομηχανία πολέμου τροφοδοτείται πλούσια με παραγγελίες εργαλείων πολέμου, όπως και διαφημίσεις ο Τραμπ στην επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία με μια συμφωνία να αγοράσει η τελευταία πάνω από 50 δισεκατομμύρια καταναλωτικών (βλέπε) πολεμικών προϊόντων από την Αμερική.

Το επόμενο κεφάλαιο, ίσως το τελευταίο, και σίγουρα το πιο ριψοκίνδυνο για την Μέση Ανατολή , αλλά και για όλη την υφήλιο, είναι η διάλυση ή η υποδούλωση του Ιράν. Και εδώ, η Αμερική , είναι το πιθανότερο, ότι θα “επιτρέψει”, τρόπον τινά, τις επιθετικές προσπάθειες εναντίον του Ιράν να τις αναλάβουν οι δύο κυρίαρχοι αντίπαλοι του στην Μέση Ανατολή, το  Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

Με ένα περίεργο όσο και μακιαβελικό τρόπο, ο Τραμπ θα καταφέρει να φανεί πιστός στις προεκλογικές του υποσχέσεις εναντίον των ένοπλων εκστρατειών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, εργαζόμενος αποτελεσματικά σαν νονός της επόμενης βίαιης σύρραξης στην Μέση Ανατολή, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του Ιράν.

Προεόρτια αυτής της σύρραξης ήταν η οικονομική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, εναντίον του Κατάρ, πριν περίπου ένα χρόνο, του κράτους που δημιούργησε και συντηρεί την κυρίαρχη δημοσιογραφική αραβική πηγή μαζικής ενημέρωσης, την Al Jazeera. Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε μέρες μόνο μετά την επίσκεψη του Τραμπ στην Σαουδική Αραβία, πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου μετά την εκλογή του στο αξίωμα, ανά την υφήλιο.

Και δεν είναι αμελητέο, ότι η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε ο νεοεγκαθιδρυμένος αρχηγός της Σαουδικής Αραβίας  εναντίον των ντόπιων αντιπάλων του, φυλακίζοντας εκατοντάδες από αυτούς σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο, ξεκίνησε μόλις μέρες μετά την επίσκεψη στην πρωτεύουσα του κράτους,, του γαμπρού του Τραμπ, του ορθοδόξου Εβραίου αμερικανού εκατομμυριούχου που είναι παντρεμένος με την Ιβάνκα Τραμπ, και ο οποίος έχει σαν κυβερνητικό πορτοφόλιο την εύρεση συμφωνίας (και ειρήνης) ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Και όσον αφορά τον αμερικανικό λαό, που ψηφίζει ή δεν ψηφίζει τον Τραμπ, οι Αμερικανοί έχουν επί γενεές συνηθίσει πλέον να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές στρατιωτικές ή όχι, στρατηγικές των αμερικανικών κυβερνήσεων από την τηλεόραση, με ισχνό, εάν όχι ελάχιστο ενδιαφέρον.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:06 - 09 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.