ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρειάζεται «μνημόνιο» για τα σκουπίδια;

09:39 - 06 Ιουν 2018
Είναι αρχές Ιουνίου, η τουριστική σεζόν έχει μπει για τα καλά, η εθνική οικονομία περιμένει να πάρει την απαραίτητη ρευστότητα, αλλά υπάρχουν τα βουνά από τα…. σκουπίδια που φαίνεται ότι βάζουν προσκόμματα στην όλη προσπάθεια.

Σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς,  την Κέρκυρα, με πάνω από 2,6 εκ. διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» το 2017, τα βασικά προβλήματα με τα απορρίμματα  δεν έχουν λυθεί. Με τον καύσωνα να ανεβάζει τις θερμοκρασίες και τους κινδύνους, η κατάσταση σε πολλά σημεία είναι αφόρητη. Ήδη έχουν αρχίσει τα πρώτα σχόλια να κάνουν το γύρο του διαδικτύου κι άρα του κόσμου απειλώντας με δυσφήμιση τον ελληνικό τουρισμό. Το μείζον βέβαια είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είτε των ντόπιων, είτε των φίλων επισκεπτών, όμως φαίνεται ότι αυτό το απλό ζήτημα η σύγχρονη Ελλάδα δεν καταφέρνει να λύσει.

Η εικόνα είναι εύγλωττη. Συσσωρευμένα απορρίμματα, ψεκασμοί για να μην έχουμε τα χειρότερα,  επιχειρήσεις τουρισμού υψηλής στάθμης που αναγκάζονται να μαζεύουν και να τα μεταφέρουν με ό,τι μέσο βρουν τα σκουπίδια κι έχει ο θεός, προσφυγές κατοίκων για χωροθετήσεις και λειτουργία χώρων διαχείρισης. Το θέμα είναι ότι το θέμα ίσως να μην είναι τώρα μόνο αποκλειστικό «προνόμιο» της Κέρκυρας. Η στήλη μαθαίνει ότι κι άλλα μέρη της χώρας, πολλά δε τουριστικά, καταδυναστεύονται από προβλήματα διάθεσης των απορριμμάτων. Κι αυτό άλλωστε είναι φυσικό καθώς 20 χρόνια μετά την γνωστή υπόθεση του Κουρουπητού στα Χανιά όπου χρειάστηκαν πρόστιμα και παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα, δεν έχει ακόμη καταφέρει η χώρα να βρει τη λύση σε κάθε γωνιά της.

Το τι συμβαίνει είναι ενδεικτικό. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. με χωματερές. Από το 2014 – 17 τα πρόστιμα από την ΕΕ ξεπέρασαν τα 68 εκατ. ευρώ. Σε νησιά όπως τα Αντικύθηρα, η Ικαρία , η  Κάλυμνος, η Κέα, τα Κύθηρα, η Λέρος, η Μήλος, η Σαντορίνη, η Σίκινος, η Σίφνος, η Πάτμος και η Ύδρα, δηλαδή «βαριά» χαρτιά του τουρισμού η διάθεση των απορριμμάτων γίνεται με τον "παραδοσιακό" τρόπο. Προφανώς η χώρα έχει την πολυτέλεια των προστίμων αλλά και της υποβάθμισης της καθημερινότητας όπως και του περιβάλλοντος. Εκτός αν περιμένει ειδικό «μνημόνιο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.