ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφακιάδος συνέχεια (#2)

09:22 - 29 Ιουν 2015
  Πέραν του οτι τον Γιάνη (με ένα ν) κάθε φορά που τον βλέπω (και, κυρίως, τον ακούω) δεν ξέρω άν πρέπει να αδιαφορήσω ή να κάνω zapping στο Discovery Channel για να δω κάποιο σοβαρό ντοκυμανταίρ για τις φάλαινες ή τους θαλάσσιους ελέφαντες (θέματα απείρως πιο ενδιαφέροντα και με ουσία οικολογική αλλά και κοινή λογική που προφανώς ελλείπει στις μέρες μας) ομολογώ οτι δεν καταλαβαίνω και τι λέει.

 

Πιθανόν δεν καταλαβαίνει ούτε και ο ίδιος. Το βέβαιον είναι – κι αυτό είναι το χειρότερο - οτι δεν καταλαβαίνουν ούτε οι συνομιλητές του από τους οποίους, απ’ ότι φαίνεται, «έφαγε», επιεικώς, «πόρτα» όταν τον έδιωξαν από την συνάντηση του Eurogroup (27/6/2015) που συνέχισε να συνεδριάζει χωρίς τον Έλληνα εκπρόσωπο Υπουργό Γιάνη, τον έναν και μοναδικό δικό μας – ολόδικό μας - Γιάνη.

Άσε μας ρε παιδάκι μου, φαντάζομαι οτι του είπαν, να κάνουμε τη δουλειά μας και κάνε κι εσύ ό,τι καταλαβαίνεις και μην μας πρήζεις. Πες τα με τον κολλητό σου τον Τσακαλώτο, την άλλη την Παναρίτη, κάνε και καμμιά άσκηση γιόγκα οκλαδόν μπας και χαλαρώσεις και διαλογίσου σε απ’ ευθείας σύνδεση με το υπερπέραν.

Ο Γιάνης, όμως, δεν «μασάει», όπως δεν «μάσησε» και ποτέ και, φυσικά, δεν θα «μασήσει» και τώρα. Ο Γιάνης έχει την δική του agenda τη οποία καλλιεργεί και συντηρεί με περισσή επιμέλεια.

Ας πάρουμε κατ’ αρχάς το στυλιστικό κομμάτι του θέματος. Δε λέω, αυτή τη φορά ο Υπουργός έκανε την μεγάλη υπέρβαση κι έβαλε τα «καλά» του, που λέει ο λόγος. Θα τα «σπάσουμε» που θα τα «σπάσουμε» με τους πιστωτές ας εμφανιστώ κι εγώ, θα σκέφθηκε, κάπως πιό κυριλέ, και καλά.

 Έβγαλε λοιπόν το μπλέ εμπριμέ πουκάμισο (κάποια στιγμή θα έπρεπε και να το πλύνει υποθέτω, έχει στο ενεργητικό του τόσες ώρες πτήσης, άλλωστε) και το σακκάκι με το κόκκινο ρέλι (το λεγόμενο και «σακκάκι του Γαβαλά», α ρε Λάκη!) και μαυροφορέθηκε (μαύρο σακκάκι, αυτή τη φορά, χωρίς ρέλι – εκτός κι αν είναι και το ρέλι μαύρο και δεν φαίνεται – και μαύρο πουκάμισο). Κατά τα λοιπά οι μπότες εκστρατείας (μαύρες κι αυτές) στην θέση τους, το σακίδιο επίσης όπως και η φαλάκρα, περίτεχνα και προσεκτικά τριμμαρισμένη και γυαλιστερή όσο ποτέ, έτσι για contrast ή για ξεκάρφωμα, ή για να κάνει αντανάκλαση στα φλας των φωτογράφων και να τους στραβώνει, ποιός ξέρει.

Κασκόλ, ευτυχώς, δεν είχε το μενού αυτή τη φορά, είναι και καλοκαίρι βλέπετε. Αλλά και πάλι, άν είσαι trendy πρέπει να ξέρεις να ξεπερνάς τον ίδιο σου τον εαυτό. Ένα σατέν κροσσάτο fantaisie φουλάρι, ατημέλητα ριχτό πάνω στον ώμο πιστεύω οτι θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και να σπάσει λίγο και η μαυρίλα.

Μετά, όμως, πρέπει να ανοίξει και το στόμα του και να πει και δυο κουβέντες, έτσι για το «ξεκάρφωμα». Αυτό είναι πρόβλημα γιατί με το που ανοίγει το στόμα γίνεται κάτι σαν το Big Bang και εκτοξεύονται «ρουκέτες» αδιακρίτως προς όλες τις κατευθύνσεις. Και μάλιστα σε όλες τις γλώσσες. Καλά, στα Ελληνικά αλλά τα Αγγλικά τι τα θέλει; Άσε τη ξένη γλώσσα στον expert, τον Πρωθυπουργό τον φίλο σου, που κατέχει φαρσί το θέμα κι όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πετάει κι ένα Αγγλικό χειροποίητο προς γνώσιν και παραδειγματισμό. Μα ποιός είναι; Στη Didacta σπούδασε;

Όχι. Όχι. Ο Γιάνης δεν αφήνει κανέναν να του «πάρει» το «γυαλί». Μόλις δει μπροστά του κάμερα στήνεται, κορδώνεται και μιλάει σε όλες τις γλώσσες επί παντός επιστητού. Το θέμα είναι οτι το ακροατήριο απορεί, δεν καταλαβαίνει και προσπαθεί να διαλευκάνει τι ακριβώς «εννοεί ο ποιητής».

Ο Oscar Wilde έλεγε οτι όταν κάποιος δεν ξέρει τι να πει το λέει στα Λατινικά. Όλοι θα τον θαυμάσουν για τις γνώσεις του και κανείς δεν θα καταλάβει τι τελικά είπε. Ο Γιάνης στις μέρες μας χρησιμοποιεί τα λιγοστά Αγγλικά του και, κυριολεκτικά, «σκοτώνει». Συγκεχυμένες σκέψεις, γενικόλογες αναφορές και αποσπασματικά ευφυολογήματα που, πέραν του οτι δεν μπορούν να είναι εξιολογήσημα δεν γίνονται και καταληπτά.

Την «λυπητερή» θα την «πληρώσει», ως συνήθως ο απλός Ελληνάρας (όλοι εμείς δηλαδή) που ανήμπορος παρακολουθεί εμβρόντητος τις εξελίξεις, ανήσυχος για το μέλλον των παιδιών του βουτηγμένος σ’ ένα τέλμα αβεβαιότητας και ασάφειας. Όσο για τον Γιάνη μην ανησυχείτε αδέρφια. Θα βρεί τον δρόμο του. Άλλωστε, είναι ο απόλυτος expert της θεωρίας των παιγνίων. Έχει γράψει και σχετικό βιβλίο. Δεν έχει ανάγκη ο Γιάνης.

Αν δεν του «κάτσει» η διαπραγμάτευση θα παίξει ένα ΣΚΡΑΤΣ κι ό,τι γίνει. Στατιστικά έχει μία πιθανότητα σε κάτι εκατομμύρια να κερδίσει. Περίπου τόσες όσες έχουμε κι εμείς οι υπόλοιποι Ελληνάρες να βγούμε κάποτε από την κρίση με όλους αυτούς που έχουμε μπλέξει.

Γιώργος Κ. Ανδρουτσόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.