ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
ΝΔ: Ασκήσεις περιχαράκωσης με το βλέμμα σε «δεύτερο γύρο»

ΝΔ: Ασκήσεις περιχαράκωσης με το βλέμμα σε «δεύτερο γύρο»

20:30 - 28 Ιαν 2015
Οι μπαρουτοκαπνισμένοι προπονητές ποδοσφαίρου, είχαν ένα κλασσικό αξίωμα: «η ήττα σε κάνει μάγκα- έλεγαν στα αποδυτήρια- οι νίκες δεν διδάσκουν κανέναν». Ο άδοξος τρόπος που εγκατέλειψε το Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, αποκάλυψε μιαν αποκαρδιωτική ποιότητα.

Το μόνο που δεν έκανε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, όπως ειπώθηκε σαρκαστικά, ήταν να βάλει, όπως οι γραφικοί μπακάληδες παλαιότερα στην πρόσοψη του καταστήματος, μια χειρόγραφη ειδοποίηση που έλεγε «Επιστρέφω αμέσως. Ρίψατε σημείωμα».


Αυθεντικός απόφοιτος της σχολής του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ που εισηγήθηκε στην πολιτική σκηνή τις μεθόδους του ρεβανσισμού, ο κ. Σαμαράς, δεν εννοεί να αποδεχθεί το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.


Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του επιμένουν στο σενάριο ότι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα αποδειχθεί «σύντομη παρένθεση» και ότι σε βραχύ διάστημα η ΝΔ θα επιστρέψει ως παράκλητη στα ενδιαιτήματα του Μαξίμου.


Το είπε όσο πιο καθαρά γινόταν ο Α. Γεωργιάδης, από τους στυλοβάτες του ακραίου δεξιού λαϊκισμού, εκφράζοντας δημόσια αυτή τη μύχια βεβαιότητα «μέχρι το Πάσχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει φύγει».


Από την πρώτη στιγμή η Συγγρού δείχνει τις προθέσεις της επιλέγοντας να κινηθεί στο δόγμα της μηδενικής ανοχής. Είναι ενδεικτικό ότι προτού ακόμα οι νέοι υπουργοί περιηγηθούν στα γραφεία τους, η ΝΔ εξαπολύει δριμείες αντιπολιτευτικές επιθέσεις διαχέοντας μιαν πρόωρη δυσανεξία στην κυβερνητική αλλαγή.


Ο εκνευρισμός που εκπορεύεται από την ηγεσία είναι τόσο συμπαγής, ώστε ακόμα και μια αθώα πλάκα που έγινε στο διαδίκτυο σύμφωνα με την οποία το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου παραδόθηκε σε άθλια κατάσταση με σκισμένους πίνακες και πινέζες στις καρέκλες, προκάλεσε οργισμένη αντίδραση της Συγγρού, η οποία προειδοποίησε ότι «Η ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλο τη συνεχιζόμενη αθλιότητα που κατασκευάζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα από το γραφείο του κ. Αλέξη Τσίπρα και κατευθύνεται στα φερέφωνά τους»!..


Είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς- και το υπογράμμισε εμφατικά άλλωστε τη νύχτα των εκλογών- θεωρεί ότι η εκλογική του τακτική αποδείχθηκε αποτελεσματική αφού, όπως λέει ο κύκλος του,  «συγκράτησε την υποχώρηση του κόμματος σε αξιοπρεπή επίπεδα». Και αναβαθμίζει σε υψηλότερο επίπεδο στελέχη όπως οι Μ. Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ν. Δένδιας και Κυρ. Μητσοτάκης, με σκοπό να κλείσει τις διαρροές στην γαλάζια πολυκατοικία και την εκλογική αντεπίθεση.


Δεν έχουν ωστόσο όλοι την ίδια άποψη στο κόμμα του, δεδομένου ότι η μεγάλη διαφορά από τον νικητή της κάλπης, είναι εκκωφαντική. Θέμα ηγεσίας δεν έχει τεθεί ακόμα ανοικτά από κανέναν, αλλά, στο εσωτερικό του κόμματος οι θέσεις για την επόμενη παράσταση «είναι κλειστές».


Ήδη σειρά στελεχών κοινοβουλευτικών και μη, σημειώνουν την ανάγκη εκτός από την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να προχωρήσει η ΝΔ σε έκτακτο συνέδριο προκειμένου να αποσαφηνίσει και να επαναβεβαιώσει τις καταστατικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού που υπαγόρευσε ο γενάρχης της παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής και κατά την άποψή τους υπέστησαν δραματική αλλοίωση στα χρόνια Σαμαρά.


Για την ώρα οι επιθέσεις επικεντρώνονται στον στενό πυρήνα συνεργατών του απερχόμενου πρωθυπουργού, (Χ. Λαζαρίδης, Δ. Σταμάτης, Γ. Μουρούτης, Τ. Μπαλτάκος παλαιότερα, Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης κ.άλ) στους οποίους καταλογίζεται ότι εγκλώβισαν τη ΝΔ στα μεμψίμοιρα όρια μιας παλαιάς κοπής Δεξιάς με εμφυλιοπολεμική ρητορική που προάγει την πολιτική μισαλλοδοξία.


Όλες οι κινήσεις της Συγγρού από την επομένη των εκλογών, όπως παρατηρούν στην πολιτική αγορά επιβεβαιώνουν ότι η ηγετική ομάδα εξαντλείται στη λογική της περιχαράκωσης, σαν να μην άλλαξε τίποτε μετά την Κυριακή.


Χολωμένος ο πρόεδρος του κόμματος επικοινώνησε με τον Δ. Αβραμόπουλο και του μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επιμένει να φλερτάρει με την προεδρία της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον υποχρεώνει τώρα σε συναινετικές επιλογές, άσχετα από το γεγονός ότι αυτή είναι διακηρυγμένη θέση του Α. Τσίπρα.


Όθεν το εσωκομματικό παιχνίδι στην αξιωματική αντιπολίτευση μόλις άρχισε και προβλέπεται να έχει κάμποσους γύρους ακόμα.


Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 29 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.