ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πνεύμα και ηθική»…

17:32 - 23 Μαρ 2015
Ας καταφύγουμε για λίγο στις παρηγορητικές αλληγορίες.

Ένας βασιλιάς, ζήτησε κάποτε από τον εκνευριστικό γελωτοποιό του, να κάνει μια πράξη, της οποίας η δικαιολογία θα ήταν χειρότερη κι από αυτήν την ίδια την ενέργεια.

Μιαν ανύποπτη μέρα, καθώς το βασιλικό ζεύγος απολάμβανε αμέριμνο τη βόλτα του στους σκιερούς κήπους των ανακτόρων, ο γελωτοποιός που καιροφυλακτούσε στους θάμνους, πήγε και χούφτωσε τον βασιλιά.

Έξαλλος ο τελευταίος, γυρίζει και τον επιτιμά:

-    Τι έκανες βρε άθλιε; Έβαλες χέρι στον άνακτα;

-    Συγγνώμη βασιλιά μου-δικαιολογήθηκε με επιτηδευμένη αφέλεια ο άλλος, κερδίζοντας πανηγυρικά το στοίχημα… Ήθελα να χουφτώσω την βασίλισσα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, φαίνεται πως κέρδισε το ίδιο στοίχημα. Μόνο που η γεύση αυτής της νίκης, είναι στυφή. Προφανώς δεν έκανε κάτι παράνομο. Όμως τι το ήθελε να επικαλεστεί το παράδειγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου, λέγοντας πως κι εκείνος, από το ίδιο πόστο, συμμετείχε σε δικηγορικές εταιρείες;  Όπως και αν το δει κανείς, είναι αστοχία…

Ο κ. Κατρούγκαλος, προφανώς δεν είναι ένας διεφθαρμένος πολιτικός.

Απλώς, η περίπτωσή του, έπεσε σαν τη πέτρα σε μια λίμνη, παράγοντας δυσανάλογα ομόκεντρους κύκλους.

Όμως οφείλει τώρα, όπως παρατήρησε ο Μ. Γλέζος να πάρει τις αποφάσεις του, «ώστε να μη δυσκολέψει το έργο της κυβέρνησης».

Από κει και πέρα, είναι αστείο το θέαμα ορισμένων πολιτικών στην αντίπερα όχθη, που βγήκαν αυθωρεί στο μεϊντάνι, σαν έτοιμοι από καιρό, να εγείρουν ζήτημα ηθικής μειονεξίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Προδίδουν μάλλον, την δική τους δεινά απολογητική θέση για όσα (δεν) έκαναν τόσα χρόνια και χάσανε τη ψυχή τους συμφυρόμενοι ανεπίτρεπτα με την οικονομική εξουσία, καταθέτοντας στο «ταμείο» την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όθεν, προσφέρουν διασκεδαστικό θέαμα…

Το γεγονός ότι δεν φρόντισαν ας πούμε, εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, να θεσπίσουν κανόνες για τη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης, δε γίνεται να εξισωθεί με την «περίπτωση Κατρούγκαλου»!..

Καθένας από μας έχει γεννηθεί με μια δόση καθαρότητας που είναι προορισμένη να διαφθαρεί από το συγχρωτισμό με τους ανθρώπους. Γι΄ αυτό και χρειάζεται το σωτήριο μέτρο. Αλλά, μην πάμε μακρυά.

Εδώ, βγήκε και ξιφούλκησε εναντίον του κ. Κατρούγκαλου, ακόμα και πρώην υπουργός της ΝΔ, ο οποίος συχνά πυκνά αμφισβητούσε την επάρκεια των δημοσίων υπαλλήλων συλλήβδην και, την ίδια στιγμή στο ιδιαίτερο γραφείο του, δεξί του χέρι, υπηρετούσε μια κυρία, για την οποία ομόφωνα η Σύγκλητος του Παντείου, έκρινε ότι είχε άκυρο τίτλο σπουδών!

«Βρήκε ο κουτσός κατήφορο», όπως θα έλεγε και η ευθύβολη λαϊκή σοφία… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.