ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα γυρίσματα του καιρού

11:07 - 14 Μαρ 2017
Δημοσιεύθηκε στον τεκμαιρόμενο ως φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ τύπο ανοικτή επιστολή του Paul Kazarian προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Paul Kazarian έχει με το fund του Japonica Partners σοβαρή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα μετά PSI. [Japonica Street είναι ο κεντρικός δρόμος στην αρμένικη συνοικία της Βοστώνης.] Ίσως είναι και ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής σε ελληνικό χρέος (αν λάβουμε υπ' όψιν πως τα μετά-PSI ομόλογα είναι της τάξεως των €32 δισ, καταλαβάινουμε τα μεγέθη). Προφανώς έχει ίδιον συμφέρον να αυξηθούν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, αλλά ας μη μείνουμε στο "κίνητρο" αυτό - η κίνηση είναι μεγαλύτερης εμβέλειας. [Αν υποθέσουμε πως αγόρασε αμέσως μετά το PSI, τιμή κτήσης είναι κάπου ανάμεσα στο 14% και 27% της ονομαστικής αξίας. Σήμερα έχει τουλάχιστον τριπλασιάσει την επένδυσή του, ενώ το γλίσχρο επιτόκιο του 3% αντιστοιχεί σε απόδοση τουλάχιστον 12% επί των επενδεδυμένων χρημάτων. Θα βγάλει κι άλλα χρήματα αν πάνε τα ομόλογα στο 100% της ονομαστικής αξίας, αλλά πολύ λιγότερα από όσο έχει βγάλει μέχρι τώρα.]

Στην επιστολή του ο Kazarian παροτρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους οπαδούς του να επικοινωνήσουν την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που προέρχερχεται από το χρέος που είναι βιώσιμο. Έτσι θα πεισθούν οι αγορές και θα επενδύσουν σε νέες εκδόσεις ελληνικού χρέους, θα βγει η χώρα στις αγορές και θα αποφοιτήσουμε από τα μνημόνια.Πρέπει να πιεσθούν και οι εταίροι (κυρίως το ΔΝΤ θα έλεγα εγώ) να γίνει παγκοσμίως γνωστό το ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα.


Το εάν θα πετύχαινε το στόχο της μια τέτοια καμπάνια δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Όμως θα άλλαζε άρδην την κατάσταση. Ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για την ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν; Όχι ακριβώς! Η εθνικώς επωφελής διέξοδος που προτείνει ο Kazarian σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μαζί και ο Μινωταυρομάχος ΠτΔ, πρέπει να βγουν, να κάνουν γαργάρα ό,τι έχουν πει από το 2011 για το PSI και την επαναγορά ομολόγων. Εμμέσως πλην σαφώς αναδεικνύουν την πολιτική Βενιζέλου στη μεγαλύτερη εθνική επιτυχία μετά το έπος των αλβανικών βουνών. Οι μνήμες της παρέλασης της 28 Οκτωβρίου 2011 θα συνδέονται πια με τους προδότες του έθνους, όπως και οι μνήμες από το κάψιμο της Αθήνας την 12 Φεβρουαρίου 2012 όταν ψηφίσθηκε στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο και το PSI.

 

Τελειώνει δηλαδή μια και καλή η αντιμνημονιακή παπαρολογία, οι γερμανοτσολιάδες και τα τέτοια - προδότες πια γίνονται όλοι εκείνοι που αντιδρούσαν, οι φορείς της καταστροφολογίας. Οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι και ΑΝΕΛίτες μαζί, ο Παυλόπουλος, ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ, ακόμη και η κίνηση "Μεταρρύθμιση" η οποία εν χορδοίς και οργάνοις προσχώρησε στο κουβελιστάν 9 Φεβρουαρίου 2012, εντυπωσιασμένη από την μετα-αληθή μπουρδολογία της καταστροφής των ταμείων και την εκβιαστική πολιτική "δώστε μας €30 δισ να σας πούμε αν το PSI είναι καλό". Εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛους, το ένα τρίτο της σημερινής Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το ένα τρίτο του Ποταμιού πρέπει να ανακρούσει πρύμνα. Δηλαδή να αυτοακυρωθούν.


Ο Kazarian σωστά πράττει. Εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια "αγωνίζεται" να δείξει πως η παρούσα αξία του ελληνικού χρέους είναι χαμηλή - χαμηλότερη από της Πορτογαλίας, Ιταλίας και πολλών άλλων χωρών. Επειδή με το PSI και το δεύτερο μνημόνιο οι ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους μετατέθηκαν πολλά χρόνια (από 5.8 χρόνια μέση διάρκεια "αναχρηματοδότησης" του χρέους πήγε στα 16 χρόνια), τα επιτόκια έπεσαν στα τάρταρα. Το PSI ακολουθήθηκε από πολιτικές των σαμαροβενιζέλων και του Στουρνάρα που βελτίωσαν ακόμη την κατάσταση. Ο Kazarian λέει με αριθμούς και ελεγκτικές εταιρείες αυτό που έλεγε ο Βενιζέλος από μιας αρχής, αυτό που λέει ο Σόιμπλε, αυτό που είπε μόλις πριν από λίγες μέρες ο Ρενγκλινγκ.


Αν καταφέρει η Ελλάδα να πείσει τους εταίρους (κυρίως το ΔΝΤ, οι άλλοι είναι έτοιμοι) για τη "σωστή λογιστική καταγραφή" του χρέους, θα έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες, έως βεβαιότητα, πρόσβασης στις αγορές χρέους. Ο ίδιος ο Kazarian θα μπαίνει σαν τρελός στις πρώτες ελληνικές εκδόσεις χρέους! Οι απαιτήσεις για σκληρά μέτρα δεν θα χρησιμεύουν σε τίποτε - οι ίδιοι οι δανειστές θα τα αρνηθούν.


Μια διέξοδος με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας δίνεται από την αγορά την ίδια. Η πρόβλεψή μου είναι πως δεν πρόκειται να την ακολουθήσουν οι τσιπροκαμμένοι. Την ίδια στιγμή που θα κάνουν την πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα έχουν αυτοακυρωθεί. Θα δείχνουν πως αυτοί που πάλεψαν για τα μνημόνια, που σήκωσαν το βάρος όταν οι ίδιοι διέλυαν την κοινωνία με μετα-αληθείς πολιτικές και αγωνιστικές γυμναστικές, είναι οι σωτήρες (μέχρι στιγμής βέβαια) της χώρας. Όποιος περιμένει πως ο κυβερνητικός εσμός και ο αμφίβουλος περίγυρος θα βάλει τη χώρα πάνω από τους εαυτούς τους, είναι αφελής. Ελπίζω και εύχομαι να κάνω λάθος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.