ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική λύση και άλλες ιστορίες με αγρίους

21:00 - 18 Μαρ 2017
Ξαφνικά γέμισαν οι ιστότοποι (και οι σοβαροί) με διαρροές ανώνυμων υψηλόβαθμων στελεχών (ή μήπως του ιδίου, ενός και μόνου, στελέχους;) της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση. Κλείσιμο της αξιολόγησης με πολιτική συμφωνία, λέει, ή εκλογές. Η οικονομία, λέει (το στέλεχος), πάει χάλια και εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση θα πάμε σε χρεοκοπία τον Ιούλιο, οπότε ο Τσίπρας θα φορτώσει το αδιέξοδο στους κακούς ξένους και θα πάει σε εκλογές. Το σενάριο εκλογών (κατά τα στελέχη) στέκει μόνον ως απόδραση. Αν βρεθεί η Ελλάδα χωρίς ισχυρή κυβέρνηση, πολύ περισσότερο εάν έχει κρατηθεί πολύ ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι σε χρεοκοπία πάμε. Η οικονομία, ξαναλέει, θα πάει μετά βεβαιότητος τόσο πιο χάλια σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών που δεν το θέλουν οι εταίροι. Άρα, πολιτική διαπραγμάτευση και θα κερδίσουμε. Τι θα κερδίσουμε και κυρίως ποιοί, δεν είναι σαφές.

Με τα επικοινωνιακά τερτίπια επιχειρούν να στριμώξουν την αντιπολίτευση. Οι ΔΗΣΥ και Ποτάμι δεν έχουν πρόβλημα - φροντίζουν και στριμώχνονται από μόνοι τους. Τα παραμύθια αφορούν εκείνο το κομμάτι της ΝΔ που στηρίζει Μητσοτάκη και το κομμάτι του "κέντρου" που δεν μασάει. Σιγά-σιγά κι αυτοί θα βρεθούν στη γωνία - αν δεν κάνουν κάτι.

 

Η Ευρώπη έχει αποδείξει πως δεν θέλει την ελληνική καταστροφή. Αυτό δουλεύει τσιπριστάν και αφήνει τα πάντα να καταρρέουν μέχρις ότου βρεθεί φόρμουλα χρηματοδότησης τον Ιούλιο, ενώ πολλά θα είναι ανοικτά. Νίκη για τους αγωνιστές-διαπραγματευτές, μέχρι τον επόμενο γύρο τον Οκτώβριο. Τότε θα έχουν γίνει οι γερμανικές εκλογές και η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική εξόδου στις αγορές - άρα και δανειστές χωρίς ευελιξία.

 

Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν ένα χρόνο. "Πολιτικό" κλείσιμο δεν έχει έννοια, γιατί απλώς τα προβλήματα συσσωρεύονται για τον επόμενο γύρο. Η αντιπολίτευση οφείλει να πει τα σκληρά της πραγματικότητας και να δείξει πως μπορεί να χειριστεί τις σχέσεις με τους πιστωτές. Με λύσεις αποδεκτές και από τους πιστωτές. 

 

Να ζητάει ακόμη πιο έντονα εκλογές. Όχι επειδή ο Τσίπρας είναι μπήξε-δείξε, αλλά γιατί, με όποιες προσπάθειες και να γίνουν, το μνημόνιο-Τσίπρα έχει πεθάνει. Εκλογές τώρα, με γραμμή για διαπραγμάτευση παράτασης του μνημονίου με τα υπόλοιπά του και μόνον και τρία έως πέντε σημεία υψηλού επιπέδου (κυρίως αλλαγές στη χρήση πόρων, μέτρα για τις τράπεζες). Τώρα όμως, όσο είναι καιρός, σε ενάμισυ με δύο μήνες καθαρίζει το τοπίο. 

 

Η Ευρώπη έχει δύο τρόπους να χειρισθεί το πρόβλημα-Ελλάδα κατά τη διάρκεια του ευρωκύκλου των εκλογών: (α) να σπρώξει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, (β) να πάρει το σκαλπ των εθνολαϊκιστών στην Ελλάδα. Το (β) χωρίς αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση δεν παίζει.

 

Καιρός είναι να δείξει η αντιπολίτευση τη δική της επόμενη μέρα, τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στην Ευρώπη. Η μετάθεση του προβλήματος κατά οκτώ ή δέκα μήνες μπορεί να επιτρέπει εκλογές με ησυχία στη Γερμανία και να βολεύει τους τσιπροκαμμένους, όμως καταστρέφι τις λίγες προοπτικές της Ελλάδας που έχουν απομείνει.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:00 - 18 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.