ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικοινωνιακή διαχείριση ή σανός σε τιμή ευκαιρίας

18:36 - 02 Μαϊ 2017
Τα σχεδόν τελικά κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο αναφέρουν ρητά:

1. Μέτρα €450 εκατ το 2018 - κυρίως περικοπές επιδομάτων πληττομένων από την κρίση!

 

2. Τα αντίμετρα θα ενεργοποιούνται όταν ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος υπερκαλυφθεί κατά τουλάχιστον 0.2%, δηλαδή για πλεόνασμα πάνω από 3.7%. Θα "επιστρέφεται" ως αντιυφεσιακό αντίμετρο το υπερβάλλον του 3.5%. Προτεραιότητα στα "αναπτυξιακά" αντίμετρα μείωσης φορολογίας.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνει λίστα με τα αντίμετρα και δεν λέει κουβέντα για τις άμεσες περικοπές. Ισχυρίζεται πως η συμφωνία καταλήγει σε δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, δηλαδή όσα αφαιρούνται από την οικονομία με τα μέτρα του ασφαλιστικού και του αφορολόγητου, επιστρέφουν με τα αντίμετρα.

 

Καταπληκτικό προδιαγράφεται το μέλλον! Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τη δημοσιονομική ουδετερότητά του, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα είναι 4.5% ώστε να επιστραφεί το 1% της ουδετερότητας, το δε 2020 το πλεόνασμα θα είναι 5.5% του ΑΕΠ ώστε να επιστραφεί το 2% της ουδετερότητας!

 

Να υποθέσουμε και για όλα τα χρόνια εφεξής που το πλεόνασμα θα είναι υποχρεωτικώς 3.5%. Μεγάλη εφεύρεση αυτή η δημοσιονομική ουδετερότητα, αδερφάκι μου. Τα πρόσθετα, άμεσα μέτρα των €450 εκατ ή 0.26% του ΑΕΠ δεν τον απασχολούν διόλου. Γιατί να τον απασχολήσουν άλλως τε; Δεν θα τα δώσει στους συμπολίτες μας το 2018 για να πετύχει το 3.5% του πλεονάσματος και θα τα επιστρέψει το 2019 ή 2020 όταν το πλεόνασμα θα είναι έως και 5.5%! Αυτά λέει ο κ. Τζανακόπουλος και θέλει να τον πάρουμε στα σοβαρά.

 

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική. Τα υψηλά πλεονάσματα του 3.5% του ΑΕΠ απαιτούνται για να εξυπηρετούνται οι τόκοι του χρέους. Στο νέο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη περί μη αύξησης του χρέους πάνω από €326 δισ - όσο είναι τώρα. Οι τόκοι είναι περίπου 3.5% του (σημερινού) ΑΕΠ. Οι ανοησίες περί "επιβράβευσης" της επιτυχίας των στόχων του πλεονάσματος είναι απλώς ανοησίες. Μόνο το υπερβάλλον πλεόνασμα μπορεί να επιστραφεί. Δηλαδή, όλη αυτή η ρητορική για τα αντίμετρα είναι κενή περιεχομένου: για να υπάρξει ποσόν για επιστροφή πρέπει η οικονομία να διαλύεται χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει.

 

Ενδιαφέρον είναι πως δεν γίνεται κουβέντα για τους μηχανισμούς παρακολούθησης και επιτροπείας που προβλέπονται ρητώς στα κείμενα. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει υποχρέωση να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Ενδιαμέσως, το καλοκαίρι 2018 πρέπει να τις έχει μειώσει στο επίπεδο που τις παρέλαβε από τους σαμαροβενιζέλους. Χρήματα θα παράσχει ο ESM - να δούμε πώς θα συγκρατηθεί το χρέος με τη μετατροπή σε δημόσιο χρέος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η υποχρέωση μείωσης των εγγυήσεων του δημοσίου, μέχρι σχεδόν μηδενισμού.

 

Γίνεται ρητή αναφορά στο ΕΤΕΑΝ, τον οργανισμό που με προίκα €1.5 δισ θα μόχλευε στα €4.5 δισ τη ρευστότητα μέσω εγγυήσεων - ξεχάστε το, το ανώτατο όριο εγγυήσεων του ΕΤΕΑΝ θα είναι €50 εκατ. Ο καημένος ο Δραγασάκης, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα ήθελε να φτιάξει ο άνθρωπος (είχε το ΕΤΕΑΝ κριό!) και πάπαλα! Αφήστε που εντέλλεται η ΤτΕ να ψάξει αυστηρά τις μη συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες. Οπότε, μάλλον η ρευστότητα στην οικονομία θα πέσει από τον ουρανό.

 

Φαίνεται να έχουν τελειώσει όλα τα παραμύθια ή οι αυταπάτες. Το νέο μνημόνιο διαλύει κάθε υποτιθέμενη εναλλακτική πολιτική. Στο όριο του εγκλήματος κατά της ελληνικής οικονομίας φθάνει η λύση που προδιαγράφεται. Δεν υπάρχει καμιά χαραμάδα για άσκηση "εθνικής αναπτυξικής πολιτικής". Η οικονομία θα είναι κολλημένη στις λάσπες. Οι προοπτικές ανάκαμψης (πέραν της ατομικής επιχειρηματικής ευρηματικότητας συμπολιτών μας) θα έλθουν μετά από το "καθάρισμα" των κόκκινων δανείων, από τις ιδιωτικοποιήσεις και την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Αν παρατηρείτε, πάλι από πηγές δαιμονοποιημένες από την αριστερά του Τσίπρα.

 

Disclaimer


Δεν έχω δει προφανώς τα τελικά κείμενα. Τα παραπάνω βασίζονται στα τέσσερα κείμενα που "διέρρευσαν", στα οποία οι εκκρεμότητες είναι σε αγκύλες - όλα τα άλλα ήδη συμφωνημένα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.