ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όμφακες εισίν

15:46 - 29 Ιουν 2017
Μετά την ακατάσχετη αερολογία ενός και πλέον έτους, ο ΥΠΟΙΚ μας διαβεβαιώνει πως η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, το QE, έχει συμβολικό χαρακτήρα, και ότι μπορεί ο ίδιος, ως καπετάνιος της οικονομίας μας και χωρίς το QE. "Όμφακες εισίν" που έλεγε ο Αίσωπος ή κατά το νεοελληνικό "όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια".

Εδώ και ένα χρόνο είχα γράψει πως "και να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE, απλώς ο χρόνος δε φτάνει ώστε να έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές χρέους μέχρι την άνοιξη του 2018". Όσοι αντιμετώπιζαν σοβαρά το ζήτημα, το ήξεραν.

Το Σεπτέμβριο 2016 ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε την απαίτηση για υψηλό πλεόνασμα, πως "εάν το πλεόνασμα είναι στο 1.5% ή Ελλάδα θα χρειασθεί πακέτο €100 δισ" - όλες οι αναχρηματοδοτήσεις χρέους για πάνω από δέκα χρόνια! Η καθυστέρηση των οκτώ μηνών της πρώτης αξιολόγησης το είχε σκοτώσει.

Σωστά, λοιπόν, λέει ο Τσακαλώτος: θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές και χωρίς το QE. Είναι ωστόσο εντυπωσιακό πως κοτζάμ ΥΠΟΙΚ, δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο εκτός από το πώς θα έβγαινε η χώρα στις αγορές.

Στο QE επιλέξιμα είναι όχι μόνο κρατικά ομόλογα, αλλά και σχεδόν πάσης φύσεως χρεόγραφα. Τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα θα έπαιζαν και το κόστος δανεισμού της οικονομίας θα έπεφτε.Ψιλά γράμματα, τι τον νοιάζει τον Υπουργό;

Ας δούμε την βασική του θέση (την τελευταία δηλαδή μπορούμε και χωρίς το QE.

Έχω γράψει πολλές φορές πως η αποκατάσταση του waiver από την ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη σημασία από το QE.

Τα €42 δισ του ELA θα γίνονταν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αντί 1.55% μόνο 0.05%. Ποιά είναι η σημασία;

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, €15 δισ έντοκα και €13.6 δισ repos είναι από ελληνικούς φορείς μόνον. Δεν είναι δυνατόν οι, ούτως ή άλλως προβληματικές, τράπεζες να δανείζονται με 1.55% και να δανείζουν χαμηλότερα.

Οπότε, όσο υπάρχει ο δανεισμός ELA δεν πρόκειται τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να πέσουν κάτω από (με τα σημερινά δεδομένα) 1.8-2.0%. Με τη σειρά τους κρατούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια μεσοπρόθεσμου δανεισμού. Το 0.08% των πορτογαλικών διετών ομολόγων δεν πρόκειται να το δούμε στα ελληνικά μέχρις ότου φύγει ο ELA, επανέλθει το waiver δηλαδή.

Εναλλακτικά, χαμηλά επιτόκια θα δούμε εάν ξένες τράπεζες αντικαταστήσουν τις ελληνικές στο σύνολο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού - τρία, τέσσερα χρόνια είναι αυτά ρε Ευκλείδη, μη σκας.

Πιθανότατα η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει δοκιμαστικά στις αγορές για μερικά δισ. μέχρι την άνοιξη. Το επιτόκιο όμως, μπορεί να φαίνεται χαμηλό συγκρίσιμο με καλύτερες συνθήκες στο παρελθόν, όμως θα είναι πολύ υψηλό.

Η συντονισμένη "καμπάνια αισιοδοξίας" για έξοδο στις αγορές από την κυβέρνηση, ESM και Κομισιόν δείχνουν σε μια συμφωνία για ένα modus vivendi τους επόμενους μήνες.

Θα παριστάνουμε όλοι πως έχουμε μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα, θα κάνουμε τα επικοινωνιακά μας - ο Τσίπρας θα πανηγυρίζει και θα έχει πόντους για σοσιαλδημοκρατική στροφή, οι Γερμανοί θα τελειώσουν με τις εκλογές, ο Γιούνκερ θα προσπαθεί κάτι να πάρει ως ισχύ - μέχρις ότου βγει το φασούλι.

Κάποια στιγμή, τους πρώτους μήνες του 2018 πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.Σήμερα τάχει κάνει κρεμαστάρια ο Τσακαλώτος. Κάποτε όμως έρχεται ο λογαριασμός. Εκεί σε θέλω κάβουρα...

Τελευταία τροποποίηση στις 16:25 - 29 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.