ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαλάρωση capital controls αλά... Παΐσιος

10:29 - 05 Αυγ 2017
Χαλαρώνουν, λέει, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Τώρα πια (σε ένα μήνα), αντί για €840 κάθε δύο εβδομάδες, μπορούμε να βγάζουμε €1.800 το μήνα.
Αναμφίβολα διευκολύνει η δυνατότητα να σηκώσεις μέχρι €1.800 με τη μία. Πόσο όμως χαλαρώνουν τα capital control;
Με 26 δι-βδόμαδα το χρόνο, πριν τη χαλάρωση κάθε κεφαλαιακώς ελεγχόμενος πολίτης μπορούσε να σηκώσει €21.840 το χρόνο. Περίσσευε και μία μέρα. Στα δέκα χρόνια θα είχε ένα έξτρα δι-βδόμαδο (είναι και τα δίσεκτα έτη), άλλα €840.
Με 12 μήνες το χρόνο, μετά τη χαλάρωση κάθε κεφαλαιακώς ελεγχόμενος πολίτης θα μπορεί να σηκώσει €21.600 το χρόνο. Δεν περισσεύει μέρα, δεν κερδίζει από τα δίσεκτα.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, έχουμε σφίξιμο των κεφαλαιακών ελέγχων κατά €300 το χρόνο, €360 τα δίσεκτα χρόνια. Ο Παϊσιος το `χε πει: θα είναι σα να χαλαρώνεις τα capital control αλλά δεν θα τα χαλαρώνεις.
Η "χαλάρωση" τι κάνει τελικά;
1. Περιορίζει λίγο τη δυνατότητα απόσυρσης ρευστού στα υψηλά εισοδήματα.
2. Δεν κάνει διαφορά στο μέγιστο ποσοστό του πληθυσμού που και να ήθελε να σηκώσει εικοσιένα χιλιάρικα, δεν τα έχει.
3. Δεν κάνει καμιά διαφορά σ' αυτούς που πληρώνονται δεκαπενθήμερο.
4. Κάνει μεγάλη διαφορά όταν προκύψει έκτακτη ανάγκη για ρευστό, μαύρο βεβαίως. Ένα μάστορα στο σπίτι να φωνάξεις, το φακελάκι ενός γιατρού, τη μια φορά στα μπουζούκια που θέλει κανείς να πάει.
Το μέτρο αφορά το 4. Μια ευκολία όταν υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Ενδεχομένως να κινηθεί και λίγο το μαύρο κομμάτι των υπηρεσιών.
Πώς τόλεγε ο Παππάς; Την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα θα αρθούν οι έλεγχοι!
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.